Judit
2 °C
7 °C

Pénteken hirdethet végeredményt az OVB

2002.04.29. 07:52
Legkorábban pénteken hirdetheti ki az országgyűlési választások végeredményét az Országos Választási Bizottság. A Népszabadság információi szerint erről tájékoztatja hétfőn levélben az államfőt az Országos Választási Bizottság. Ugyanakkor Mádl Ferenc köztársasági elnök már csütörtökön megbeszélésre hívja a parlamentbe jutott pártok vezetőit.
Az Országos Választási Bizottság csak akkor hirdet eredményt pénteken, ha nem érkezik jogorvoslati kérelem a listáról elosztott mandátumok miatt. Három beadványt is kapott az OVB, amelyben a listás szavazatok újraszámolását kezdeményezik.

Mádl csütörtökön tárgyal a pártokkal
Mádl Ferenc köztársasági elnök május 2-ára megbeszélésre hívta a parlamenti pártok elnökeit. A megbeszélés témája az Országgyűlés összehívásának időpontja, illetve az alakuló ülés előkészítésére irányuló tárgyalások ütemezése és az ezzel kapcsolatos teendők megbeszélése lesz. A tájékoztatásból kiderül: az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő tárgyalások megindítása mellett a köztársasági elnök a parlamentbe jutott pártok elnökeivel külön-külön is megbeszélést kíván folytatni annak érdekében, hogy a miniszterelnök személyére vonatkozóan a megfelelő időben megalapozott javaslatot tudjon tenni. Ezeket a megbeszéléseket Mádl Ferenc azt követően kezdeményezi, hogy az Országos Választási Bizottság megállapította a 2002. évi országgyűlési választások országosan összesített és végleges eredményét - tartalmazza a közlemény.

Csak a területi és országos listás helyek várnak kiosztásra

Az Országos Választási Bizottság hétfőn levélben válaszol Mádl Ferenc államfő azon megkeresésére, hogy mikor tudhatja meg a választások végeredményét - írja a hétfői Népszabadság. A lap úgy tudja: a testület pénteken tervezi kihirdetni a voksolások eredményét. Miután a 176 egyéni körzetben megszerezhető mandátum jogerősen mindenhol elkelt, márcsak a területi, illetve országos listás mandátumok kiosztása van hátra.

A területi választási bizottságok a megyei listán parlamentbe kerültek névsorát legkésőbb kedden délutánig közzé kell tegye, ezzel szemben egy napon át lehet kifogással élni, így legkorábban szerda este válhatnak hivatalossá a megyei döntések. Ennek alapján az OVB legkorábban csütörtökön állapíthatja meg, hogy országos listáról kik kerültek a parlamentbe, ezután ugyancsak egy napig lehet megtámadni a döntést a Legfelsőbb Bíróságnál.

Ketten fellebbeztek az OVB döntés ellen

Nem csitul egyelőre a töredékszavazat számítása körüli herce-hurca. Ketten is megtámadták az OVB-nek azt a határozatát, mely elutasította a töredékszavazatok számítási módjával kapcsolatos beadványt. A Legfelsőbb Bírósághoz egy volt alkotmánybíró, illetőleg az APÜSZ elnöke fordult megismételve azt az érvelésüket, hogy a második fordulóban nem induló jelöltek elsőfordulós töredékszavazata ne legyen érvényes. A grémium pénteken utasította el a beadványt.

A napilap úgy tudja, hogy a Legfelsőbb Bíróság már hétfőn délelőtt dönt a kifogásokról. Amennyiben a beadványokat elutasítja, bizonyos, hogy az OVB-nek a listás mandátumok elosztásáról rendelkező határozatát már nem lesz érdemes megtámadni.

Néhány képviselő újraszámoltatná a területi listákra adott szavazatokat

Valószínűleg több beadvány is érkezik az OVB-hez, amelyben a területi listákra leadott szavazatok újraszámlálását kezdeményezik. Ezt javasolja - a Népszabadság híre szerint - Balázs István és Zacsek Gyula volt MDF-es képviselő, illetőleg Salamon László fideszes honatya is. Álláspontjuk ugyanis az, hogy amennyiben a pártlisták közötti szavazatkülönbség kisebb, mint az összes voks egy százaléka, a törvényből fakadóan el kell végezni az ismételt összesítést.

Szakértők viszont azzal érvelnek, hogy a listás eredmények közötti csekély különbség nem befolyásolja az elnyerhető mandátumok számát, hiszen egy százalékon belüli szavazatkülönbség a pártok számára csaknem bizonyosan ugyanannyi képviselői helyet jelent. Egyébként a jogszabályok a listák esetében nem írják elő az újraszámlálást.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?