Pénteken hirdethet végeredményt az OVB

2002.04.29. 07:52
Legkorábban pénteken hirdetheti ki az országgyűlési választások végeredményét az Országos Választási Bizottság. A Népszabadság információi szerint erről tájékoztatja hétfőn levélben az államfőt az Országos Választási Bizottság. Ugyanakkor Mádl Ferenc köztársasági elnök már csütörtökön megbeszélésre hívja a parlamentbe jutott pártok vezetőit.
Az Országos Választási Bizottság csak akkor hirdet eredményt pénteken, ha nem érkezik jogorvoslati kérelem a listáról elosztott mandátumok miatt. Három beadványt is kapott az OVB, amelyben a listás szavazatok újraszámolását kezdeményezik.

Mádl csütörtökön tárgyal a pártokkal
Mádl Ferenc köztársasági elnök május 2-ára megbeszélésre hívta a parlamenti pártok elnökeit. A megbeszélés témája az Országgyűlés összehívásának időpontja, illetve az alakuló ülés előkészítésére irányuló tárgyalások ütemezése és az ezzel kapcsolatos teendők megbeszélése lesz. A tájékoztatásból kiderül: az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő tárgyalások megindítása mellett a köztársasági elnök a parlamentbe jutott pártok elnökeivel külön-külön is megbeszélést kíván folytatni annak érdekében, hogy a miniszterelnök személyére vonatkozóan a megfelelő időben megalapozott javaslatot tudjon tenni. Ezeket a megbeszéléseket Mádl Ferenc azt követően kezdeményezi, hogy az Országos Választási Bizottság megállapította a 2002. évi országgyűlési választások országosan összesített és végleges eredményét - tartalmazza a közlemény.

Csak a területi és országos listás helyek várnak kiosztásra

Az Országos Választási Bizottság hétfőn levélben válaszol Mádl Ferenc államfő azon megkeresésére, hogy mikor tudhatja meg a választások végeredményét - írja a hétfői Népszabadság. A lap úgy tudja: a testület pénteken tervezi kihirdetni a voksolások eredményét. Miután a 176 egyéni körzetben megszerezhető mandátum jogerősen mindenhol elkelt, márcsak a területi, illetve országos listás mandátumok kiosztása van hátra.

A területi választási bizottságok a megyei listán parlamentbe kerültek névsorát legkésőbb kedden délutánig közzé kell tegye, ezzel szemben egy napon át lehet kifogással élni, így legkorábban szerda este válhatnak hivatalossá a megyei döntések. Ennek alapján az OVB legkorábban csütörtökön állapíthatja meg, hogy országos listáról kik kerültek a parlamentbe, ezután ugyancsak egy napig lehet megtámadni a döntést a Legfelsőbb Bíróságnál.

Ketten fellebbeztek az OVB döntés ellen

Nem csitul egyelőre a töredékszavazat számítása körüli herce-hurca. Ketten is megtámadták az OVB-nek azt a határozatát, mely elutasította a töredékszavazatok számítási módjával kapcsolatos beadványt. A Legfelsőbb Bírósághoz egy volt alkotmánybíró, illetőleg az APÜSZ elnöke fordult megismételve azt az érvelésüket, hogy a második fordulóban nem induló jelöltek elsőfordulós töredékszavazata ne legyen érvényes. A grémium pénteken utasította el a beadványt.

A napilap úgy tudja, hogy a Legfelsőbb Bíróság már hétfőn délelőtt dönt a kifogásokról. Amennyiben a beadványokat elutasítja, bizonyos, hogy az OVB-nek a listás mandátumok elosztásáról rendelkező határozatát már nem lesz érdemes megtámadni.

Néhány képviselő újraszámoltatná a területi listákra adott szavazatokat

Valószínűleg több beadvány is érkezik az OVB-hez, amelyben a területi listákra leadott szavazatok újraszámlálását kezdeményezik. Ezt javasolja - a Népszabadság híre szerint - Balázs István és Zacsek Gyula volt MDF-es képviselő, illetőleg Salamon László fideszes honatya is. Álláspontjuk ugyanis az, hogy amennyiben a pártlisták közötti szavazatkülönbség kisebb, mint az összes voks egy százaléka, a törvényből fakadóan el kell végezni az ismételt összesítést.

Szakértők viszont azzal érvelnek, hogy a listás eredmények közötti csekély különbség nem befolyásolja az elnyerhető mandátumok számát, hiszen egy százalékon belüli szavazatkülönbség a pártok számára csaknem bizonyosan ugyanannyi képviselői helyet jelent. Egyébként a jogszabályok a listák esetében nem írják elő az újraszámlálást.  • Hírek
  • Személyi kölcsön