Viola
-5 °C
-2 °C

Az OVB kihirdette a végleges eredményt

2002.05.04. 19:32
Az Országos Választási Bizottság (OVB) szombati ülésén egyhangúlag elfogadta a 2002-es országgyűlési képviselő-választások eredményéről szóló közleményt, amely szerint a Fidesz-MDF 188, az MSZP 178, az SZDSZ 19, míg az MSZP-SZDSZ összesen 1 mandátumot szerzett a 386 parlamenti helyből.
Ficzere Lajos, az OVB elnökének tájékoztatása szerint a 167 oldalas közlemény a hétfői Magyar Közlönyben jelenik meg.

A parlamenti mandátumok aránya a következő: a Fidesz-MDF 48,7, az MSZP 46,11, az SZDSZ 4,92, míg az MSZP-SZDSZ 0,26 százalékot tudhat magáénak.

A tájékoztatóból kiderült az is, hogy az első fordulóban az érvénytelen szavazatok aránya az egyéni választókerületekben 0,98 százalék, míg a területi választókerületekben 1,12 százalék volt. A második fordulóban az egyéni választókerületekben 0,61 százalék volt az érvénytelen szavazatok száma.

A testület döntött arról is, hogy megtárgyalják az OVB elnökének beszámoló tervezetét, amelyet az Országgyűlés alakuló ülésén mond el.

A választások hivatalos végeredménye szerint az első fordulóban 70,53, míg a másodikban 73,5 százalékos volt a részvétel, ami azt jelenti, előbbi esetben 5 millió 685 ezer 655-en, április 21-én pedig 4 millió 423 ezer 806 szavazásra jogosult állampolgár járult az urnákhoz.

Az OVB-ülésen Ficzere Lajos bejelentette azt is, hogy a Legfelsőbb Bíróság elutasította a választásokkal kapcsolatban benyújtott összes kifogást. Ez azt jelenti, hogy az OVB a jogszerűségi szempontokat következetesen alkalmazta.

A testület ülésén Sándorfi György választott tag a szombati Népszabadság Tamás Ervin által jegyzett vezércikkével kapcsolatban a testület állásfoglalását kérte "mintha nem a Fidesz-kabinet cserélte volna le önkényesen és gyorsan az OVB-tagokat" mondata miatt.

Szoboszlai György (MSZP) azon véleményének adott hangot, hogy nem lenne szerencsés levélben reflektálni, ugyanis számtalan írás és kritika illette már a testület munkáját és soha nem reagáltak azokra.

Bordás Vilmos (Fidesz) úgy vélekedett, hogy a cikkben nem az OVB-ről van szó, hanem a megválasztás körülményeiről, így nem indokolt a testületi állásfoglalás. Az előterjesztést végül Sándorfi György visszavonta.

Szó esett arról is, hogy az OVB csütörtöki ülésén egyhangúlag döntöttek arról: az országgyűlési választások úgynevezett országos listájáról kiosztható 70 mandátumból 26-ot a Fidesz-MDF, 13-at az SZDSZ, 31-et pedig az MSZP szerzett meg.

Az Országos Választási Iroda által elvégzett számítások alapján, illetve az egyéni és a területi választókerületi jegyzőkönyvek adatainak ellenőrzése, összevetése után határozott az OVB.

A testület egyébként utoljára ülésezett jelenlegi felállásában, ugyanis a következő tanácskozástól kezdve már csak a parlament által választott és az új Országgyűlésbe bejutott pártok delegáltjai vesznek részt az üléseken.

Deutsch: a Fidesz tudomásul veszi az eredményt

Az OVB választási eredményhirdetése kapcsán Deutsch Tamás, a Fidesz alelnöke először is köszönetet mondott annak a két és félmillió magyar választónak, aki a választások első, illetve második fordulójában a polgári összefogás jelöltjeire és listáira szavazott.

A politikus az MTI-nek szombaton úgy nyilatkozott, hogy a Fidesz-MDF összefogás a két és félmillió voksolónak köszönhetően érte el a választásokon a legjobb eredményt. A polgári összefogás parlamenti képviselete minden korábbinál erősebb lesz - szögezte le.

Mint mondta, 1990 óta most fordul elő először, hogy nem a szavazáson legjobban szereplő erő szerzi meg a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többséget. Ez most az MSZP-nek és az SZDSZ-nek sikerült. Így a voksolások végeredménye kapcsán is szeretnék gratulálni, hogy szereplésüknek köszönhetően sikerült a kormányalakítás jogát megszerezniük - mondta Deutsch Tamás.

A Legfelsőbb Bíróság döntéseit a Fidesz kommentár nélkül veszi tudomásul. Deutsch Tamás azt tanácsolja mindenkinek, hogy mások is ezt tegyék. Érthetetlennek nevezte, hogy az MSZP és az SZDSZ a választások második fordulóját követően durván és élesen támadta mindazokat, akik a választások nyomán a választójogi törvény által biztosított jogorvoslati lehetőséggel éltek.

Álláspontja szerint a kifogással élőket nem lehet hibáztatni, mert ez csak azt jelenti, hogy jól működik a demokratikus intézményrendszer. Végezetül utalt arra, hogy a szocialisták, illetve helyi szervezeteik igen nagy számban nyújtottak be jogorvoslati kérelmet a választási szervekhez.

Kovács: gyanús kótyavetye az utolsó hetekben

Kovács László szocialista pártelnök örömét fejezte ki amiatt, hogy a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Választási Bizottság a választók akaratát kifejező eredményt hagyta jóvá.

A szocialista politikus az MTI-nek szombaton úgy fogalmazott: ezzel lezárult a két hete tartó huzavona, kudarcot vallottak a Fidesz és a MIÉP arra irányuló próbálkozásai, hogy vereségüket győzelemmé változtassák.

Hozzátette: a választási eredmények ismétlődő megkérdőjelezésével sikerült két héttel meghosszabbítani a Fidesz uralkodását, és ezt az időt a demokrácia szokásait felrúgva az állami földek elkótyavetyélésére, továbbá bizonyos információk szerint közpénzek újabb százmillióinak eltüntetésére, illetve terhelő dokumentumok megsemmisítésére használták fel.

Kovács László hangsúlyozta: a szocialista-szabad demokrata kormány az elmúlt hetekben született döntéseket felül fogja vizsgálni, és kivizsgáltatja a közpénzek útját, a dokumentumok sorsát is.

Szavai szerint meg fogják semmisíteni a jogszerűtlen döntéseket, az igazságszolgáltatástól pedig elvárják a bűnösök felelősségre vonását.

- Az MSZP nyomatékosan felszólítja Orbán Viktort és a Fidesz vezetőit, hogy vegyék tudomásul a választók akaratát, ne tegyenek újabb és újabb kezdeményezéseket ennek megkérdőjelezésére, és ne hozzanak olyan döntéseket, amelyek végrehajtása több tízmilliárd forintos kiadást jelent majd a következő kormány számára - hangoztatta a szocialista politikus, aki arra is felszólította a Fideszt, hogy híveiket ne az új kormánnyal való szembenállásra uszítsa, hanem a törvényes rend betartására ösztönözze.

Kuncze: vége a bizonytalanság szításának

Most végre kialakult a 2002-es választások eredménye, amelyet egyébként két hete ismerünk - nyilatkozta az MTI-nek szombaton az Országos Választási Bizottság eredményhirdetésének ismeretében Kuncze Gábor.

Az SZDSZ elnöke hozzátette: reméli, mostantól ezt mindenki tudomásul veszi, senki nem kelt további bizonytalanságot az emberekben, és senki nem törekszik arra, hogy közjogi bizonytalanságot élesszen.

- Abban is hiszek, hogy mostantól már senki nem akarja elvenni azok örömét, akik kormányváltást akartak, és akik szavazataikkal elérték céljukat - fogalmazott az SZDSZ elnöke.

Kuncze Gábor szerint most nincs más hátra, megalakulhat az új parlament, elfogadhatja a miniszterelnök-jelölt programját, és megalakul az új kormány, ezzel kezdetét veheti egy nyugodt, kiegyensúlyozott négy esztendő.

- Reméljük, hogy a kormány is tudomásul veszi a választás eredményét, és most már nem hoz az állami vagyont elkótyavetyélő, a közpénzt eltüntető és a jövőt megterhelő intézkedéseket - jelentette ki Kuncze Gábor.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!