Valér
-2 °C
0 °C

Megsemmisítené a választási eredményeket a MIÉP

2002.05.03. 12:29
A választási eredmények megsemmisítését és egy új választás kiírását tartja indokoltnak az érvénytelen szavazatok nagy száma miatt a MIÉP. A párt ezért kifogást nyújtott be a Legfelsőbb Bírósághoz az eredmények tárgyában. A MIÉP egy tanácsadója levélben fordult a köztársasági elnökhöz, a választójogi törvény alkotmánybírósági felülvizsgálatát kezdeményezve.
Kifogást nyújt be a választási eredmények tárgyában a Legfelsőbb Bírósághoz a MIÉP. A párt 565 rendbeli választási bűntett alapján kéri a választások eredményének megsemmisítését - ismertette a MIÉP elnökségének állásfoglalását Fenyvessy Zoltán, a párt alelnöke pénteki sajtótájékoztatóján.

Sok vagy kevés?
A választások első fordulójában 70,5 százalékos részvételi arány mellett közel 5,7 millió szavazat között hatvanháromezret találtak érvénytelennek a választási bizottságok. Az érvénytelen szavazatok eloszlása egyenletes volt a választókerületekben, sehol nem tapasztaltak kiugró eltéréseket. Az OVB április 10-i ülésén Rytkó Emília, az OVI titkára összehasonlításképp felidézte az 1998-as választás adatait, amikor a választásra jogosultak 56,26 százaléka adta le szavazatát, és szintén hatvanháromezer érvénytelen szavazatot találtak.
Szemben a MIÉP állításával a választási eredmények nyilvánosan megtekinthetőek, minden állampolgárnak jogában áll betekinteni a szavazóköri adatokba a választást követő három napban, emellett az OVB ülései is nyilvánosak.
Alapos bizalmatlanság

Elfogadhatatlan az a gyakorlat, amely a panaszokat és az óvásokat egy bizonyíthatóan rossz, hiányos és pontatlan törvény alapján érdemi vizsgálat nélkül le- és feltologatja, ezzel is növelve az állampolgárnak a demokratikus intézményekkel szemben már meglévő alapos bizalmatlanságát - áll az elnökség határozatában. A MIÉP szerint a magyar társadalmat ma csak a teljes és nyilvános, minden résztvevő képviselője és szakembere jelenlétében történő, mindkét választási fordulót érintő újraszámolás, de még inkább egy új választás nyugtatná meg.

Fenyvessy Zoltán hangsúlyozta, hogy a jogbiztonságnál sokkal fontosabb az igazság győzelme és a jogalkotói szándék érvényesülése. A politikus a jogállamiság, a parlamenti demokrácia megcsúfolásának nevezte azt, hogy pártja beadványait érdemi vizsgálat nélkül utasították el.

A szerencsi példa

Pozitív példaként említette a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei bíróságnak a szerencsi választási kerületben leadott szavazatokkal kapcsolatos döntését. A testület ugyanis - mint mondta - elegendő oknak találta az újraszámoláshoz az érvénytelen szavazatok nagy számát. Fenyvessy Zoltán hangsúlyozta, hogy az országosan keletkezett 63 ezer érvénytelen szavazat megvizsgálása akár pártok parlamentbe jutását is eldöntheti, de mandátumok sorsát biztosan.

Alkotmányossági próbát kérnek

Úgy vélte, hogy mondvacsinált indokok miatt tudatosan akadályozzák a választások valós eredményének megismerését, a jogbiztonságra, Magyarország nemzetközi megítélésére hivatkozva ragaszkodnak egy rossz törvény betűjéhez. Zárug Péter Farkas, a pártelnök tanácsadója a sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta, hogy - mint a Fővárosi Választási Bizottság tagja - arra kérte a köztársasági elnököt, forduljon az Alkotmánybírósághoz a választási eljárásról szóló törvény sürgősséggel történő felülvizsgálata érdekében. Hozzátette, hogy kérésére még nem érkezett válasz az államfőtől.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!