Viola
-5 °C
-2 °C

Az LB elutasította a választási beadványokat

2002.04.29. 16:50
A Legfelsőbb Bíróság érdemi vizsgálat nélkül utasította el a választás kimenetelét kétségbe vonó beadványokat. A döntés szerint az OVB korábbi elutasítása ellen már nincs jogorvoslati lehetőség.
Érdemi vizsgálat nélkül utasította el a Legfelsőbb Bíróság azokat a beadványokat, amelyek szerint nem a jogszabályoknak megfelelően számolták ki a pártokra eső töredékszavazatokat.

Már nem is vizsgálták

Lonminci Zoltán, az LB elnökhelyettese hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a testület nem vizsgálta érdemben az Országos Választási Bizottság pénteken hozott határozata elleni két kifogást. Az OVB már a múlt hét végén elutasította egy harmad éves joghallgató beadványát, amely a töredékszavazatok számításának módját tartotta jogellenesnek. A beadvány készítője úgy vélekedett, hogy az SZDSZ-nek nem jártak az országos listán szerzett mandátumai. Álláspontja szerint ugyanis a második fordulóban visszaléptetett jelöltekre nem számolhattak volna töredékszavazatokat.

Nem csak egy határozat volt

A LB végzésének indoklása szerint az OVB nem egy konkrét válsztásokkal összefüggő törvénysértésről vagy a választási törvényeket sértő tevékenységről döntött, hanem egy jogértelmezési kérdésben foglalt állást. Ezért bár döntését határozatnak nevezte, az valójában állásfoglalás volt. Ez ellen pedig nincs helye további jogorvoslatnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!