Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Csurka: mondjanak le az OVB tagjai

2002.04.29. 11:51
Csurka István, a MIÉP elnöke szerint az Országos Választási Bizottság tagjainak le kellene mondaniuk, a választások törvényességével szemben a társadalom jelentős részében megfogant kételyek miatt. A MIÉP anyák napjára szervez tüntetést a Hősök terére a "választási visszaélések" ellen.
Csurka István, a MIÉP elnöke utalt arra, hogy az OVB lemondása esetén a köztársasági elnöknek új választásokat kellene kiírnia. Csurka úgy vélte, hogy a választási eljárásról szóló törvény sok joghézagot, bizonytalanságot, kétértelműséget tartalmaz.

Alkotmánybírósághoz fordulnak?

Kérdésre válaszolva nem zárta ki annak lehetőségét, hogy pártja az Alkotmánybírósághoz fordul, a törvény felülvizsgálatát kérve. A politikus sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az OVB nem a társadalmi elégedetlenség figyelembe vételével hozza meg a döntéseit, hanem a jogállamiság jól vagy rosszul felfogott követelményeinek megfelelően.

A sajtótájékoztatón kiosztott nyilatkozatban a pártelnök hangsúlyozta, hogy az MSZP és az SZDSZ a nemzetnek nem csak azt a felét tévesztette meg, amelyik rá szavazott, hanem az egészet, amely tisztességes ellenfélnek fogadta el őket. Úgy vélte, hogy a választás eredménye csalások összegződése következtében jött létre. Ugyanakkor kifejezte azon véleményét is, hogy az eredmény felülvizsgálatára valószínűleg nem kerül sor. Csurka István szerint elbocsátások, egyházellenes lépések, megszégyenítések várhatóak a kormányváltás után.

Összevont tiltakozás

A MIÉP korábban közölte: a Magyar Út Körök Mozgalommal május 5-én, vasárnap, a Hősök terén megemlékezik Simon Tiborról, tiltakozik egyes rendőri szervek brutalitása, illetve a választási visszaélések ellen.

Csurka hangsúlyozta, hogy május 5-én - anyák napján - a Hősök terén nem a több millió választó ellen fognak tüntetni, akik az ígéretek és fenyegetések hatására a kormányváltó pártokra szavaztak, hanem e pártok "korrupt, csaló vezetősége, a liberalizmus mázával bevont szálláscsinálók és a milliárdos szocialisták, a félrevezetők siserehada ellen". Elmondta, hogy a tüntetésen megemlékeznek a meggyilkolt Simon Tibor labdarúgóedzőről, és követelni fogják az elkövetők megbüntetését. Hozzátette, hogy Simon Tibor családjával pártja közeli kapcsolatban van, a sportoló édesapja is ott lesz a tüntetésen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!