A nép nevében kezdeményez a Fidesz

2002.05.03. 08:12
A választási eredmények megállapításával kapcsolatos népi kezdeményezés bejelentésére készül pénteken a Fidesz. A Népszabadság információi szerint a párt az Áprilisi Ifjak ötletét kívánja felkarolni, mely szerint meg kellene teremteni a törvényi feltételeit a választások során leadott szavazólapok megőrzésének és újraszámolásának. Alkotmányjogászok szerint a választási eredményekkel kapcsolatban nem lehet népi kezdeményezést indítani.
A 2002-es parlamenti választások eredményeinek megállapításával kapcsolatban népi kezdeményezést jelent be Szájer József, a Fidesz frakcióvezetője. Hogy pontosan mit takar ez a kezdeményezés azt a Népszabadságnak nem sikerült megtudni, mivel Szájer Józsefet nem sikerült megszólaltatniuk. A lap úgy véli, hogy a kezdeményezés az Áprilisi Ifjak Egyesülete felhívásának felkarolása.

Nem "hatékonyak" a népi kezdeményezések
A rendszerváltozás óta tucatnyi népi kezdeményezés indult útjára, azonban célhoz egyik sem ért. A legtovább a Magyar Autóklub '92-es aláírásgyűjtési akciója jutott, amely az autózással kapcsolatos állami bevételek elszámoltatását célozta. Az ügyet a parlament napirendjére is tűzte, ám végül két bizottság úgy foglalt állást, hogy a szabályozás megfelelő, további ellenőrző mechanizmusokra nincs szükség.

Orbán lesz az áprilisi ifjak vezére?

Az alkotmány alapján népi kezdeményezést az Országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdésben legalább ötvenezer állampolgár indíthat el. Az aláírások összegyűjtésére az aláíróív hitelesítésétől számítva két hónap áll rendelkezésre. A népi kezdeményezésben megfogalmazott kérdést a parlament köteles megtárgyalni.

A lap információi szerint a Fidesz elnökségének csütörtöki ülésén már szó esett a népi kezdeményezésről, amelynek keretében a párt valószínűleg felkarolja az Áprilisi Ifjak Egyesületének ötletét. Az egyesület keddi budapesti nagygyűlésén elfogadott egy nyilatkozatot, amelyben azt kérik az új Országgyűléstől, hogy teremtse meg a törvényi feltételeit a 2002-es parlamenti választások során leadott szavazólapok megőrzésének és egyenkénti újraszámolásának. Az egyesület tiszteletbeli elnöke, Varga László, a Fidesz parlamenti képviselője. A pártban többen úgy vélik, hogy az Áprilisi Ifjak Egyesülete lehet az "alapbázisa" annak a pártok felett álló jobboldali mozgalomnak, amelynek élére Orbán Viktort akarják felkérni, mint a jobboldal tisztségek nélküli vezetőjét.

Alkotmányellenes a kezdeményezés

Kolláth György alkotmányjogász a Népszabadságnak úgy nyilatkozott: a választás eredményével kapcsolatban nem lehet népi kezdeményezést indítani, mert az alkotmány 28/B paragrafusa szerint "népi kezdeményezés tárgya az Országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdés lehet". Rámutatott: a választási eredmény megállapítása és a fellebbezések az Országos Választási Bizottság és a Legfelsőbb Bíróság határkörébe tartoznak, így egy ilyen irányú kezdeményezés egyértelműen alkotmányellenes.  • Vennék
  • Személyi kölcsön