Orbán nem érti a választási vereséget

2002.05.01. 09:51
A kormányváltásra tekintettel gyorsította fel az állami földek eladásának ügyét a kormány - mondta el a Kossuth Rádiónak adott szerda reggeli interjújában Orbán Viktor. A miniszterelnök egyelőre nem tud magyarázatot adni a választási vereségre, a háttérben egy összefüggést vél felfedezni, amit nem ért. Orbán szerint a gazdaság helyzete stabil.
Minél nagyobb nyilvánosság előtt tervezi megfogalmazni tanácsait, javaslatait a polgári Magyarország számára Orbán Viktor - derült ki a kormányfő szerda reggeli rádióinterjújából. Orbán szerint a köztársasági elnök kormányalakítási megbízást ad a legnagyobb parlamenti párt miniszterelnök-jelöltjének, ami után Orbán előtt is megnyílik az út. Az én számról is lekerül a lakat - mondta el a kormányfő a Kossuth Rádióban. Orbán már a tegnapi kormányülést követően utalt arra, hogy jövő kedden kíván szólni híveihez, hogy útmutatást adjon az elkövetkezendő időkre.

Mégis
Nem lesz szerdán reggel Orbán interjú - közölték az Index megkeresésére Perjés Klára, a Kossuth Rádió főszerkesztőjének titkárságán kedd délután. Kedden több napilapban is megjelent az információ, hogy Orbán Viktor újra interjút ad majd szerda reggel a Kossuth Rádiónak. Perjést ugyan nem sikerült személyesen elérni, ám titkárságán elmondták: bár felajánlották az interjút, arra nem kerül sor.
Még nem érti a vereséget

Orbán egyelőre nem tud magyarázatot adni a Fidesz-MDF választási vereségére, hiszen az előrejelzések jelentősen eltértek az első forduló eredményeitől. Van valami összefüggés, egy tény, amit nem ismerek, nem értek - fejtette ki Orbán, aki szerint a kérdésekre majd az idő választ ad. A választások tisztaságával szemben felmerült kifogásokat - még hivatalban lévő miniszterelnökként - Orbán nem kívánta minősíteni.

Súlyos döntések

A jelenlegi kormány a következő megalakulásáig ellátja alkotmányos kötelezettségeiből fakadó feladatait és időnként súlyos kérdésekben is döntést hoz - mondta el a miniszterelnök, ezen döntések közé sorolva az állami tulajdonú földek eladásáról született keddi döntést is. Óriási a földéhség Magyarországon - mondta el Orbán, aki reményét fejezte ki, hogy a döntést a vidéki Magyarország és a gazdák örömmel fogadják majd.

Kormányváltás miatt földeladás

Orbán Viktor elismerte: a kormányváltásra tekintettel gyorsította fel a kormány az állami tulajdonban lévő földek eladását célzó eljárást, amelyet eredetileg szeptemberre tervezett. Elmondta, hogy már a jövő hét elején kifüggesztik a településeken a felhívásokat a versenytárgyalásra, és a törvény szerint egy hónap kell az eljárásra. Így sikeresen fejezzük be az egyéni és családi gazdaságokat segítő kormánypolitikát a kormányváltás időpontjáig - indokolta a döntést Orbán Viktor.

Nem kell hozzányúlni a működő gépezethez, zűrt csak az okozhat, ha ki akarják cserélni a fő alkatrészeket - mondta el Orbán a költségvetés helyzetével kapcsolatban. A miniszterelnök elmondása szerint "megütközéssel figyeli" az ország nehéz gazdasági helyzetéről szóló nyilatkozatokat. Véleménye szerint a költségvetés hiánya nem nagyobb, mint az elmúlt három-négy évben volt.

Magyar Bálint a földéhségről
A magyar gazdák földéhségénél csak a Fidesz vagyonéhsége nagyobb - nyilatkozta Magyar Bálint, az MTI-nek szerdán. A szabad demokrata ügyvivő arra reagált, hogy a kabinet keddi döntése értelmében az állami tulajdonú földeket versenytárgyalás formájában azonnali értékesítésre tűzik ki.
Magyar Bálint szerint a leváltott kormány a hátralévő napjaiban az állami vagyon és a közpénzek milliárdjait teszi zsebre, illetve folyatja el. Ismertetése szerint az állami földek gyorsított eladásával, ha egy 300 hektáros birtokot nézünk néhány éven belül több mint 200 millió forint nyereséghez kívánják juttatni baráti köreiket és áttételesen magukat is.
Eközben nemzeti szólamokkal és néhány ezer birtoktulajdonos bevonásával kívánják politikailag visszafordíthatatlanná tenni a törvényesen több mint megkérdőjelezhető akciót - tette hozzá Magyar Bálint. Magyar Bálint kitért arra, hogy minden szerződés törvényességét meg fogják vizsgálni és a törvénytelen szerződéseket fel fogják számolni.
(MTI)