Király-bástya csere a Fideszben?

2002.04.24. 08:18
Egyelőre kérdéses, hogy a jövőben milyen tisztséget tölt be Orbán Viktor a Fideszben, és arról sincs egyértelmű nyilatkozat, hogy Pokorni Zoltán lemond-e elnöki státuszáról. Elképzelhető, hogy Pokorni lesz a Fidesz főpolgármester-jelöltje. A személyi átrendeződés elhúzódhat a júliusi rendkívüli kongresszusig. Az is lehetséges, hogy Orbán másfél-két évre kivonja magát a belpolitikából.
A Fidesz és az MDF keddi sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy az MDF szerdán délután ülésező informális frakcióülése dönt az önálló frakcióalapításról. A Fidesz hétfői elnökségi ülésén pedig már a frakcióban követendő munkamegosztásról és a szövetségesekhez, az MDF-hez, az MKDSZ-hez és a Lungo Dromhoz fűződő kapcsolatról esett szó.

Orbán Viktor
Pokorni Zoltán újságírói kérdésre kijelentette, Orbán Viktor számára mind a pártelnöki, mind a frakcióvezetői poszt elképzelhető, de ezt először vele szeretné a pártelnök megbeszélni.

A párton belül azt valószínűsítik - írja a Népszabadság -, hogy csak a vereség okainak elemzése után, a júliusi rendkívüli kongresszuson dőlnek el a legfontosabb személyi kérdések.

A múlt a minta?

Többek szerint a mostani Fidesz-forgatókönyv hasonlítani fog az 1994-es választási kudarcot követőhöz. Akkor a rendkívüli kongresszuson lemondott a párt teljes vezetősége, de Wachsler Tamással szemben újra elnökké választották Orbánt, az új elnökségben megőrizte posztját Áder János, Deutsch Tamás és Kövér László.

Pokorni hétfőn még azt mondta, hogy nem foglalkozik a lemondás gondolatával. Ha azonban a pártvezetés többsége úgy ítélné meg, hogy ismét Orbán legyen a pártelnök, akkor Pokorni biztosan felajánlaná lemondását.

Pokorni lehet a főpolgármester-jelölt

Pokorni Zoltán
A Népszabadság információi szerint a Fidesz vezetése nem változtatott azon a tervén, hogy Pokorni lesz a Fidesz főpolgármester-jelöltje az őszi önkormányzati választáson. Többek szerint abban is lenne ráció, hogy Orbán legyen a parlamenti frakcióvezető, legalábbis az önkormányzati választásokig, addig ugyanis intenzíven jelen kell lennie a magyar belpolitikában.

Az is elképzelhető - vélekedik a Népszabadság -, hogy ezt követően Orbán 1994-hez hasonlóan a parlament európai integrációs bizottságának elnökeként másfél-két évre kivonja magát a belpolitikából. A Fidesz alapszabályán mindenesetre módosítani kell, mert ebben az szerepel, hogy a miniszterelnök tanácskozási és szavazati joggal tagja a Fidesz elnökségének.  • Hírek
  • Babaváró hitel