Piroska
-2 °C
5 °C

Az OVB-nek nem diktálhat az AB

2007.06.05. 14:17
Az Alkotmánybíróság kimondhatja akár azt is, hogy az OVB-nek hitelesítenie kell a Fidesz és a KDNP által benyújtott kérdőíveket, de az OVB egyik tagja szerint erre nem kötelezhető a testület.

Az Országos Választási Bizottságnál (OVB) meglepődtek az Alkotmánybíróság (AB) népszavazással kapcsolatos határozatainak indoklásán. A Bihari Mihály vezette AB a vizitdíjról és a tandíjról szóló kérdések ügyében kedden felülbírálta az OVB korábbi elutasító határozatát, és megsemmisítette a döntéseket és új eljárásra kötelezte az OVB-t.

Hitelesíteni kell

A korábbi esetekkel ellentétben azonban az Alkotmánybíróság azt is kimondta a népszavazási indítványok ügyében, hogy a megismételt eljárásban "az OVB-nek az alkotmány és az Nsztv. (népszavazásról szóló törvény) rendelkezéseinek megfelelő kérdést tartalmazó aláírásgyűjtő ív mintapéldányát hitelesítenie kell", és az OVB köteles figyelembe venni az AB ellentétes döntéseinek indoklását is. Bihari megfogalmazása szerint az OVB-nek az AB által meghatározott kereteken belül kell meghoznia új határozatát.

Akár úgy is dönthetnek

"Az OVB-t nem kötelezheti egy bizonyos döntés meghozatalára az Alkotmánybíróság sem" - jelentette ki az Index kérdésére Halmai Gábor, a bizottság egyik tagja. Az alkotmányjogász szerint a két testület viszonya tisztázott, az AB "hiába mond ilyeneket", nem kötelezheti a kérdőívek hitelesítésére a bizottságot. "Attól még persze nem kizárt, hogy az újabb döntés során hitelesítik" az ellenzéki kérdéseket, de az nem az AB iránymutatása, hanem saját döntése lesz, szögezte le Halmai. Az OVB-tag szerint a bizottság várhatóan egy hónapon belül tűzi napirendre ismét, hogy kiírható-e a népszavazás a most visszautalt három kérdésben.

A Fidesz szakértői úgy számolnak, hogy októberben vagy novemberben kezdődhet el a párt által kezdeményezett hat népszavazási kérdésben az aláírásgyűjtés, és optimális esetben jövő március végén, április elején tarthatnák meg a népszavazást.