Szilárda
0 °C
6 °C

Fáklyákkal vonul ezúttal az utcára a Fidesz

2006.10.31. 11:36
A Fidesz szombat délután négykor fáklyás menetet indít a Terror Házától az Astóriáig. A párt arra kéri a szimpatizánsokat, hogy ne hozzanak se zászlókat, se transzparenseket, a rendőröktől meg azt kérik, hogy maradjanak a laktanyáikban viperáikkal és gumilövedékeikkel együtt.

Az ötvenhatos forradalom leverésének ötvenedik évfordulóján, azaz november negyedikén, szombaton, délután négy órára szolidaritási menetet szerveznek a rendőri brutalitás áldozataiért, a demokráciáért és a szabadságért, mondta Szíjjártó Péter a Fidesz kedd déleőttii sajtótájékoztatóján.

A menet 16 órakor indul a Terror Házától az Andrássy úton át az Astóriáig. Szíjjártó Péter megkért minden provokátort, hogy ezúttal maradjanak otthon. Mint mondta, a rendezvényen nem lesznek beszédek, a résztvevők biztonságát a Fidesz saját önkéntesei garantálják.

Szíjjártó Péter felkérte pártja szimpatizánsait, hogy zászlót vagy transzparenseket ne vigyenek magukkal, legfeljebb gyertyát vagy fáklyát. Budapest nyugalmának megőrzése érdekében az ellenzéki párt szóvivője arra kérte a rendőröket, hogy viperáikkal, gumilövedékeikkel és könnygázgránátjaikkal együtt maradjanak laktanyáikban.

A Fidesz kedd délelőtt már be is jelentette a rendőrségen a rendezvényt. Szíjjártó Péter arra a megismételt kérdésre, hogy a laktanyában maradásra szólítással lemondanak-e a rendőrségi biztosításról, nemmel felelt, mint megmagyarázta, e kéréssel csupán azt kívánják elérni, hogy ne ismétlődjenek meg az október 23-i véres események.

A fáklyás menetet maga Orbán Viktor vezeti, derült ki a sajtótájékoztatón.

Az Index információi szerint nem volt egységes az ellenzéki párt hétfő este ülésező elnöksége abban, hogy újfent utcai megmozdulást szervezzen a párt. A fő érve a tüntetéspártiaknak az volt, hogy "ne hagyjuk már, hogy bezárjanak minket egy szobába". A párt mérsékeltebb politiksai viszont az október 23-ai események megismétlődésétől tartva szerették volna lebeszélni Orbán Viktort az utcai megjelenésről. Az elnökség nagyobbik fele végül az utcai megmozdulás mellett döntött.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft