Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Orbán a pápánál: Magyarország jó barát

2006.03.30. 18:57
Az Európai Néppárt küldöttségét fogadta csütörtökön a pápa. Az egyházfő Orbán Viktor Fidesz-elnöknek azt mondta, érdemes országunk nagy és szép hagyományaira építeni.

Fogadta az Európai Néppárt delegációját, köztük Orbán Viktort is XVI. Benedek pápa.

Külön is beszélt Orbánnal a pápa

A volt miniszterelnök közlése szerint a pápa a néppárt főbb vezetőinek fogadásakor mindenkivel külön is szót váltott, s Magyarország kapcsán azt mondta: nagy és szép ezer éves hagyományai vannak, amire érdemes építeni.

#alt#

A pártelnök tolmácsolása szerint a pápa azt is kiemelte: "Magyarország régi és jó barát". Orbán Viktor, aki az EPP tisztújító kongresszusán tartózkodik Rómában, kifejtette: XVI. Benedek beszédében rögzítette: Európa jövője azon áll vagy bukik, hogy születnek-e gyermekek és lesznek-e a családok, ezért azt kérte a néppárt vezetőitől, hogy támogassák a gyermekek megfelelő iskoláztatásáért, neveltetését folytatott erőfeszítéseket.

Az emberi méltóság védelmében

Mint mondta, a pápa a politika legfontosabb céljának az emberi méltóság védelmét, az élet értékei mellett való kiállást nevezte, s egyben beszélt arról is, hogy a keresztények ne mondjanak le a közéletben való részvételről. Ne engedjük, hogy magánügy kategóriájába sorolják a hívő emberek érékeit, álljuk ki ezek mellett - tolmácsolta a XVI. Benedek szavait Orbán Viktor.

A Fidesz első embere a tisztújító kongresszus délutáni ülésén ismertette Aktív Európa című programját. A kongresszus pénteken szavaz a tisztségekről, a Fidesz elnöke azonban már csütörtök este hazatér Magyarországra, mert mint mondta - a kampány miatt másfél nap is sok volt, amit külföldön töltött.

Berlusconi végül nem kampányolt

A pápai viziten nem vett részt Silvio Berlusconi olasz kormányfő, noha korábban azt tervezte, de végül a támadások miatt lemondta részvételét. Először arra hivatkozott, a tanácskozásra csak Európai Parlamenti képviselők hivatalosak, később azt mondta, nem akarja belekeverni a pápát az olasz választási kampányba az április 9-én esedékes parlamenti választások előtt.