Ágnes
-1 °C
2 °C

Orbán a pápához megy

2006.03.29. 12:44
Berlusconi lemondta részvételét a csütörtöki pápai audencián, Orbán Viktor viszont ott lesz a csütörtöki víziten. Pedig az olasz kormányfő azért mondta le részvételét, mert azon XVI. Benedek Pápa csak az Európai Néppárt EP-frakcióját fogadja, Berlusconi pedig nem tagja az Európai Parlamentnek, mintahogy Orbán Viktor sem. Szájer József, a Fidesz delegációvezetője szerint Orbán az EP-frakció meghívására vesz részt a találkozón, mint az Európai Néppárt alelnöke.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke Rómába utazott, ahol az Európai Néppárt vezetőivel együtt fogadja őt XVI. Benedeke pápa, közölte szerdai közleményében a Fidesz sajtóosztálya. A tájékoztatás szerint Orbán, aki az Európai Néppárt alelnöke is, az Európai Néppárt elnökségi ülésén vesz részt és beszédet mond a néppárt csütörtökön kezdődő tisztújító kongresszusán. A Fidesz elnökét a néppárt vezetőivel együtt fogadja XVI. Benedek pápa a Vatikánban, áll a közleményben.

A pápai vizitet az április 9-i választásra készülő Silvio Berlusconi is ki akarta használni a katolikus választók mozgóstására. Március eleji bejelentése azonban hatalmas felháborodást váltott ki a mélyen katolikus Olaszországban, és koalíciós parnterei is támadták, amiért pártpolitikai célokra akarta használni a pápai látogatást.

A baloldali ellenzék egyenesen azzal gyanúsította Orbán Viktor személyes barátját, hogy pápai áldást szeretett volna kizsarolni az egyházfőtől.

Berlusconi egy napig hallgatott az ügyben, végül visszavonulót fújt. Indoklása szerint a pápai meghívó csak az Európai Néppárt EP-frakciójának tagjaira vonatkozott, azaz csak az európai parlamenti képviselők hivatalosak a látogatásra. Orbán Berlusconihoz hasonlóan nem tagja az Európai Parlamentnek.

Szájer József, az Európai Parlament fideszes delegációjának vezetője az Indexet arról tájékoztatta, hogy Orbán Viktor a néppárt frakciójának meghívása alapján vesz részt a találkozón, mint az Európai Néppárt alelnöke. Megjegyezte, Berlusconi nem alelnöke a néppártnak, így őt nem hívta meg a néppárti képviselőcsport. Arra a felvetésünkre, milyen létszámú delegációt fogad XVI. Benedek azt reagálta: a pápa fogadja az Európai Néppárt EP-frakciójának valamennyi tagját, valamint a nem EP-képviselő néppárti alelnököket is.