Ágnes
-1 °C
2 °C

Felháborítónak tartja Orbán brüsszeli nyilatkozatát az MSZP

2004.04.01. 19:48
"Bevett szokásává vált" Orbán Viktornak, hogy külföldön "jelentse fel" az országot - jelentette ki Gy. Németh Erzsébet. A szocialista politikus felháborítónak tartja, hogy az ellenzék vezére külföldön panaszkodik. Orbán eközben a kormány bukását jósolja, az MSZP viccnek értékeli az "április 1-i tréfát".
Felháborító, hogy Orbán Viktor arra törekszik, hogy szisztematikusan rontsa Magyarország jó hírét külföldön - jelentette ki Gy. Németh Erzsébet. A volt miniszterelnök brüsszeli nyilatkozata szerint "bizonyos intézmények felállításával" kapcsolatos problémák nehezíthetik, hogy a magyarok hozzájussanak a csatlakozás által kínált lehetőségekhez.

Mószerolás külhonban

A Fidesz elnökének "bevett szokásává vált, hogy körbeutazgat és minden adandó alkalommal feljelenti az országot" - mondta Gy. Németh, aki szerint az európai uniós pénzeket fogadó intézményeket éppen az előző kormány nem tudta kiépíteni.

Magyarország EU-csatlakozása szempontjából nem a felkészülés utolsó néhány hetével vannak gondok, hanem azzal, hogy "van mögöttünk egy többé-kevésbé elszalasztott másfél-két év" - mondta Orbán Romano Prodival folytatott megbeszélései után.

Kormánybukást vizionált

"Megengedhetetlen az európai uniós csatlakozás előtt pontosan egy hónappal, hogy az ország volt miniszterelnöke még mindig úgy gondolja, hogy a belpolitikát az Európai Unió keretein belül, külföldön kell megoldani" - mondta a szocialista politikus.

Brüsszeli látogatásán Orbán a szocialista kormány bukását sem tartotta lehetetlennek. Az európai parlamenti választások a kormánnyal szembeni bizalmat fogják lemérni - jelentette ki a Reutersnek adott interjújában.

Nevetgélnek, tréfálkoznak

"Alkotmányos és jogi szempontból nézve a kormány igen szilárd helyzetben van - mondta Orbán az interjúban. "De a közélet több, mint a törvény: abban van lélektan, bizalom és erkölcsi tartás is. Minden pártnak le kell majd vonnia a következtetéseit a választási eredményekből" - jelentette ki.

"Meglepő és mulatságos" Orbán Viktor elképzelése a Fidesz győzelméről az európai parlamenti választásokon - jelentette ki Nyakó István, az MSZP szóvivője. A Fidesz elnökének elképzelése a győzelmükről "a viccen túl inkább a politikai vágyálmok körébe sorolható" - mondta Nyakó. Az MSZP, mint mondta, árpilis 1-jei tréfának tekinti Orbán Viktor kijelentését.