Alfréd
-2 °C
2 °C

Paks: késik a karbantartás

2003.05.06. 07:39
Lejárt a paksi atomerőmű 2-es blokkjának tervezett karbantartási határideje, mégsem tudni pontosan mikorra fejeződik be a sérült fűtőelemek kiemelése és mikor indulhat újra a termelés. A Népszabadság keddi információi szerint május végén a 4-es blokk is leáll a rendes évi nagykarbantartás miatt, ily módon az ország áramszükségletének 20 százalékát kell majd előteremteni alternatív forrásból.
Lejárt kedden a Paksi Atomerőmű Rt.-nél a 2. blokk karbantartásának tervezett határideje, de továbbra sem tudni, mikor fejeződhet be a súlyos üzemzavart követő helyreállítás és kezdődhet meg a reaktor újraindítása. Kováts Balázs, az erőmű tájékoztató és látogató központjának vezetője az MTI-nek nyilatkozva elmondta: az újraindítást azért kell halasztani, mert bár az üzemzavar nem érintette a blokk berendezéseit, a tisztítótartály akadályozza az új fűtőelemek előkészítését.

Részletes tervek nélkül

Jelenleg folyik a tisztítótartálynak a blokkról való teljes leválasztása, az újraindítás alternatíváinak kidolgozása. Még nincs megoldás arra sem, miként fogják kiemelni, majd biztonságba helyezni a tartályban lévő és az üzemzavar során megsérült fűtőelemeket. A munka egyelőre tervezési szakaszban van, a probléma megoldásával megbízott szakértői csoportok számításokat végeznek, de részletes tervek még nem állnak rendelkezésre.

Napi 50 millió mínusz

Kováts Balázs beszámolt arról is: a részvénytársaság jelentős veszteségekkel számol az üzemzavarral összefüggésben. A cégnek keddtől az ország villamosenergia-termelésének mintegy 10 százalékát biztosító 2. blokk állásideje naponta 50 millió forint árbevétel-kiesést jelent, amihez hozzáadódik a használhatatlanná vált 30 fűtőelem 450-750 millió forint értéke, továbbá a teljes helyreállítás várhatóan igen magas költsége is.

A tájékoztató központ vezetője emlékeztetett: a Paksi Atomerőműben április 10-én történt súlyos üzemzavar, amikor a 2. blokk mellé telepített tisztítótartályból a műszerek radioaktív gázszivárgást észleltek. Hamarosan kiderült, a problémát a tartály hűtési elégtelensége okozta, aminek következtében a fűtőanyag-kazetták túlmelegedtek, megolvadtak és tömörtelenné váltak. A tisztítómedence hűtését később sikerült helyreállítani, a szivárgó gázt pedig elvezetni, megszűrni.

A sérült fűtőelemeket körülvevő több száz köbméter vízhez jelentős mennyiségű bórsavat adagoltak, lekötve a maghasadást kiváltó neutronokat. Azóta több szakértői számítás igazolta, hogy a tartályban nem indulhatnak be kedvezőtlen folyamatok, a 3,6 tonna súlyú urán-dioxid biztonságos helyen van. Az eseményt a nemzetközi nukleáris eseményskálán (INES) a 3. fokozatba sorolták, amit a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) jóváhagyott. Várhatóan május közepéig elkészül a Paksi Atomerőmű Rt.-nek és az Országos Atomenergetikai Hivatalnak az az átfogó, megbízható jelentése, amely tartalmazza, miért következett be az üzemzavar. Ha megállapítják a tisztítótartályt üzemeltető francia-német vállalat felelősségét, az erőmű érvényesíteni fogja kártérítési igényét. A Népszabadság kedden arról számolt be, hogy információi szerint a szokásos évi karbantartrási rendnek megfelelően május második felében leállítják a paksi atomerőműben a 4-es reaktorblokkot is. Valószínűnek tűnik viszont, hogy eddig az időpontig nem tudják újraindítani a kettes blokkot. Ez azt jelenti, hogy egy időben két reaktor lesz üzemen kívül, vagyis az ország energiaszükségletének húsz százalékát más forrásból kell majd előteremteni.