Sára, Márió
2 °C
6 °C

Melléklet nincs, lista van

2001.09.04. 16:40
Ugyan Dávid Ibolya nem írt alá a Fidesszel kötött választási megállapodásában semmilyen mellékletet, Áder János és Hende Csaba aláírásával vélhetően véletlenül nyilvánosságra került egy olyan lista, amely az MDF jelöltek névsorát és néhány kiegészítő passzust tartalmaz. A dokumentumban szereplők közül többen megerősítették a listán szereplő tények valóságtartalmát, a papír létezését azonban a Fidesz és az MDF cáfolta.
Az MDF egyéniben indítandó képviselőjelöltjeit tartalmazó lista hétfőn, a két párt választási megállapodásának mellékleteként került nyilvánosságra, ám Dávid Ibolya pártelnök kedden az MTI-nek nyilatkozva kijelentette: egyetlen megállapodást írt alá a Fidesz-Magyar Polgári Párt elnökével a választási együttműködésről, ennek a dokumentumnak azonban nincs melléklete és záradéka sem. A két párt elnöke hétfőn írta alá ünnepélyesen azt a választási együttműködési megállapodást, amelyet véglegesen péntek éjjel dolgoztak ki az MDF és a Fidesz tárgyalódelegációi.

A nyilvánosságra került névsort augusztus 31-i, pénteki dátummal Hende Csaba igazságügyi államtitkár és Áder János az országgyűlés elnöke szignálta, ám feltehetően nem kívánták nyilvánosságra hozni az abban foglaltakat, ezért bele sem vették a két pártelnök által ünnepélyes keretek között aláírt dokumentumba.

A Fidesz sajtóosztályán érdeklődésünkre közölték: nem tudnak a mellékletről. Ugyanígy nyialtkozott Herényi Károly, az MDF szóvivője is. Kövér László, a Fidesz alelnöke az Indexnek szintén cáfolta a névsor létezését, majd hozzátette: Ékes József, - aki a lista szerint csak akkor lehet képviselőjelölt, ha nem indul a polgármesterségért - már korábban kifejezte szándékát, hogy nem kíván indulni Ajka polgármesteri székéért.

Ékes úgy tudja, még lehet polgármester

Ékes József az Indexnek elárulta, hogy tudomása szerint a "Fidesz visszavonta" a rá vonatkozó ellentételezési passzust. A honatya egyébként még nem döntötte el, hogy indul-e az ajkai polgármesteri székért, vagy visszalépésével a Fidesz jelöltjét támogatja.

Ragaszkodik ugyanakkor független indulásához a fórumos névsorban szereplő Derce Tamás. Újpest polgármestere szerinte tévedésből került a listára, bár korábban mindkét párt jelezte, nem indít a körzetében ellenjelöltet.

A Fidesz megmondja, kit indítson az MDF?

A szigetvári körzetben, bár az MDF-é a jelölés joga, még nincs egyetlen személy sem feltüntetve. Az Index úgy tudja, hogy ennek hátterében az állhat: a fórum megyei elnökét akarta indítani, ám ez nem esett egybe a Fidesz szándékával. Így várhatóan a Fidesz választja majd ki a neki szimpatikus fórumos indulót. Komárom-Esztergom megyében viszont, legalábbis a lista szerint Gordon Ildikót jelöli az MDF, aki a komáromi Fidesz alelnöke.

Tarlós indulhat Manninger körzetében

Sem a Fidesz, sem az MDF nem kívánja indítani a választásokon az Index értesülései szerint Semjén Zsoltot. Ezt támasztja alá az, hogy a kulturális tárca helyettes államtitkárának körzetében, Pásztón Sisák Imrét indítja a dokumentum szerint az MDF.

A III. kerületben Tarlós Istvánt jelöli a fórum. Az óbudai polgármester az Indexnek elismerte, hogy az MDF színeiben indul, ám jelöléséről nem volt hajlandó nyilatkozni. Tarlós azt a körzetet kapta így meg, amelyben korábban Manninger Jenő, a közlekedési tárca államtitkára indult. Az MDF-nek néhány éve hátat fordító politikust most a Fidesz várhatóan Keszthelyen indítja.

Közös kampány

Egyébként közös programmal, közös plakátokkal, közös pártlogóval, közös pénzből, gyakorlatilag tehát egy pártként indul a 2002-es országgyűlési választásokon a Fidesz és az MDF, miután választási szövetséget kötöttek - tudta meg az Index. Így szinte biztos, hogy a két pártnak közös stáb készíti a választási kampányát. Információink szerint a Fidesz esetében ez a 2002-es választási kampány során is a Happy End Kft lesz.