Valér
2 °C
8 °C

Lebontják a keszthelyi palánkot

2003.10.09. 20:33
Bár hivatalosan a kisebbségi önkormányzat és a téglagyári telep roma lakói sem tiltakoztak, a keszthelyi önkormányzat lebontja a romatelep köré épített palánkot. Mohácsi polgármester tagadja, hogy gettósítani akart volna. A helyiek örülnek a visszakapott kilátásnak.
Lebontották a keszthelyi volt téglagyár területén álló, főként romák lakta épületeket részben körülvevő palánkokat - jelentette be Mohácsi József, a város polgármestere. Bár a főként önkéntes lakásfoglalók lakta telepet eltakaró telep ellen sem a lakók, sem a helyi kisebbségi önkormányzat nem emelt kifogást, a nagy sajtóvisszhang miatt az önkormányzat úgy döntött, eltávolítja a palánkot.

Mohácsi hétfőn, a Nápszabadságnak nyilatkozva tagadta, hogy gettót akartak volna kiépíteni a romák számára. "Három hónappal ezelőtt, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat és az érdekeltek tudtával kizárólag esztétikai okokból állíttattuk fel a lakkozott, szabad ki-bejárást biztosító palánksort a rossz állapotú, három évvel ezelőtt bontásra ítélt épületek körül. Valakik vihart kavartak egy pohár vízben, a gettósító jelzővel" - jelentette ki a lebontást indokolva a polgármester.

Az önkényes lakásfoglalókra egyébként az általuk felhalmozott 4,5 milliós köztartozás miatt indított bírósági eljárástól függetlenül kilakoltatás vár - tette hozzá.

"Örülök neki, mert így legalább kilátunk" - reagált a palánk elbontásának hírére a telep egyik lakója az RTL Klub híradójában.