Viola
-5 °C
-2 °C

Pallag nyilatkozatai miatt elvesztheti vagyonát

2000.10.11. 20:22
Akár vagyonának egy részét is elveszítheti Pallag László kisgazda olajbizottsági elnök, ha másodfokon is helybenhagyják, hogy 1,25 millió forintot kell fizetnie Pintér Sándor belügyminiszternek jó hírnevének megsértése miatt. A képviselő ugyanis saját bevallása szerint nem rendelkezik összesen sem ennyi pénzzel, magánvagyona pedig saját bevallása szerint nem haladja meg az ötmillió forintot. Képviselői fizetése bizottsági pótlékkal és utazási hozzájárulással együtt bruttó 337 800 forint, ami azt jelenti, hogy hat hónapon át kellene érintetlenül hagynia járandóságát ahhoz, hogy fizethessen. Ráadásul Flaisz Ferenc vállalkozó is kártérítésért perli Pallagot, az emlékezetes sajtótájékoztatóján elhangzottak miatt.
Inkább leülné a Pintér Sándornak megítélt 1,25 millió forintot Pallag László, az olajbizottság kisgazda elnöke, minthogy fizessen, ezt azt követően nyilatkozta a politikus, hogy a belügyminiszter pert nyert ellene. Pallag azért sem tudna fizetni, mert összesen sincs ennyi készpénze. (Mint arról az Index is beszámolt Pintér azért perelte be Pallagot polgári bíróság előtt, mert úgy ítélte meg: csorba esett a jó hírnevén, amiért az olajbizottsági elnök összefüggésbe hozta személyét az olajmaffiával.)

Pallag László
Saját bevallása szerint összesen ötmilliós magánvagyona van
Leülhetetlen kártérítés

Polgári perben megítélt kártérítési összeget nem lehet leülni - reagált Pallag kijelentésére, Bárándy György ügyvéd. Szerinte, ha jogerősen is fizetésre kötelezik a képviselőt, akkor a nyertes fél végrehajtást kérhet. De arra is mód van, hogy a fizetéséből tiltsák le részletekben a kártérítést.

Bárándy jelezte: csak azt a büntetést lehet elzárásra változtatni, amelynek kifizetését büntetőperben hozott döntéssel szabtak ki. Megpróbáltuk utolérni Pallag Lászlót, hogy kiderítsük: mi a terve a fizetendő kártérítéssel, ha ,,leülni" nem tudja, ám hivatalos külföldi útja miatt nem sikerült utolérnünk. A kisgazda politikus ellen egyébként Pintér Sándoron kívül Flaisz Ferenc vállalkozó is polgári pert indított. A vállalkozó szintén milliós kártérítést szeretne kapni, amiért hírbe hozták.

Veszélyben a bevallott ötmilliós vagyon

Pallag Lászlónak saját bevallása szerint összesen ötmilliós magánvagyona van, azonban ez sem készpénzben. Felerészben tulajdonosa 210 négyzetméteres békéscsabai házának, garázsának. Szintén ötvenszázaléknyi tulajdonhányada van egy 1480 négyzetméteres zártkertben és félig tulajdonosa egy 25 ezer négyzetméteres termőföldnek is. Képviselővé választásakor Pallag egy Wartburgnak és egy Ford Sierrának volt a tulajdonosa. Bárándy szerint amennyiben jogerős döntéssel megerősítik, hogy Pallagnak fizetnie kell, ezek az értékei kerülnek veszélybe.

Pallag, képviselői fizetéséből hat hónap alatt fizethetné ki teljes egészében a kártérítés összegét, miután havi jövedelme bruttó 337 800. Ez abból tevődik össze, hogy a 140 ezer 750 forintos alapdíjának nyolcvan százalékát kapja pluszba két bizottsági tagságáért. Tiszteletdíjának hatvan százalékára pedig azért jogosult ezen felül, mert Budapesttől több mint kétszáz kilométerre lakik.

Rendőrök árvái kapnák Pallag pénzét

Pintér Sándor, a szolgálati árváknak szánná a pénzt, ha jogerősen is nyerne - válaszolta az Index kérdésére Könyves Krisztina, miniszteri szóvivő. Arra egyelőre nincsen forgatókönyve a belügyminiszternek, milyen lépéseket tenne, ha a kisgazda politikus elmulasztaná a jogos követelés kiegyenlítését.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!