Klaudia
-4 °C
2 °C

Botrányos elnökválasztás a szombathelyi Fidesznél

2005.06.27. 14:49
A Fidesz etikai bizottságához fordul Magyar József, aki a hétvégén elvesztette a szombathelyi városi elnökségért folytatott küzdelmet. Állítólag olyanok is szavaztak, akik nem dönthettek volna.

A Fidesz etikai bizottsága elé kerül a szombathelyi alapszervezet hétvégi tisztújítása, értesült az Index. A pénteki elnökválasztáson ugyanis olyanok is szavazhattak, akik - egyes vélemények szerint - nem vehettek volna részt a döntésben. Az új elnök Breznovits István lett, akire a 141 megjelent tagból 85-en szavaztak, míg ellenfelét, Magyar Józsefet 56-an támogatták.

Az új elnök megválasztását többen annak tulajdonítják, hogy az utolsó hetekben, sőt, az utolsó utáni pillanatban is új tagokkal bővült a Fidesz helyi szervezete. 16 új tagról Breznovits azt mondta, hogy már három hónapja be akartak lépni a Fideszbe, de a régi elnökség mulasztásos sértést követett el, és mostanáig nem vette fel őket. A pénteki tisztújításnak két napirendi pontja volt: a tisztújítás, azután döntöttek az új tagokról. Úgy tudjuk, a frissen felvettek is szavazhattak.

Felduzzasztott tagság

Problémásnak találják másik 37 új párttag felvételét is, akik valószínűleg szintén Breznovitsot támogatták. A Fidesz korábbi alapszabálya szerint az is a helyi szervezet tagjává válhatott, aki nem közvetlenül a helyi szervezetbe lépett be, hanem az országos központon, esetünkben a munkástagozaton keresztül lett a párt tagja. Breznovits szerint a Fidesz két héttel ezelőtti kongresszusán megcserélődött a párttaggá válás menete, és azóta csak a helyi szervezetek vehetnek fel párttagokat, akik utána tagozódhatnak.

A Népszabadság szerint az események mögött a szombathelyi kötődésű Hende Csaba országgyűlési képviselő állhat, aki a következő választásokon a hozzá közelállókat akarja így pozícióhoz, parlamenti mandátumhoz juttatni. A városi szervezet dönt ugyanis Szombathely egyéni képviselőjelöltjeiről. Hende Csaba az Indexnek nem kívánta kommentálni a felvetést.

Magyar József az Indexnek azt mondta, a Fidesz etikai bizottságához fordul, hogy kivizsgálják a taggyűlés részleteit. Az etikai bizottságnak 30 napja van kivizsgálni az ügyet. "A szombathelyi Fidesz két évvel ezelőtt 46 tagból állt, már kétszázan vagyunk" - mondta Breznovits, aki legitim elnöknek tekinti magát.