Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Bejött a papírforma

2000.11.26. 15:29
Kovács László maradt az MSZP elnöke. A délelőti szavazáson a pártelnök összsen 448 ,,igen" szavazatot kapott a leadott 503 küldötti voksból. A szocialista küldöttek ezzel megerősítették az elnök helyét a párt élén. 38 szavazó megvonta volna a bizalmat Kovácstól, hárman pedig az elnöki versenyből korábban viszalépett Szili Katalint látták volna szívesen a párt elnöki székében. Egy küldött tréfás kedvében Gerhard Schrödert, a német kancellárt találta legalkalmasabbnak az elnöki tisztre.
Az elnökhelyettesi poszt 485 szavazattal Szili Kataliné lett. A szavazók közül hárman a semmiféle tisztet nem vállaló Németh Miklósra, egy küldött pedig a délelőtt folyamán visszalépett Nagy Sándorra adta voksát. A posztra összesen 504 küldött szavazott.

A megosztott alelnöki funkcióra összesen 501 darab érvényes szavazat érkezett. A két győztes politikus: Juhász Ferenc, 309, és Lendvai Ildikó 292 érvényes szavazattal. A posztért folyó versenyben indult még Lamperth Mónika és Szekeres Imre is, ők 227, iletve 133 szavazattal lemaradtak a tisztségről, Bihari Gáborra pedig csak ketten voksoltak.

Jánosi György az országos választmány elnöke

A párt országos választmányának elnöki tisztéről döntő szavazás érvénytelenek bizonyult, mert a nagy visszatérő, Jánosi György egyetlen szavazattal lemaradt a szükséges ,,50% plusz egy voks" - választási követelménytől. 252 küldött szavazott ugyanis bizalmat a politikusnak az összesen leadott 503 voksból, míg ellenfelének, Földes Györgynek 235 szocialista szavazot bizalmat. Az MSZP országos etikai bizottságának döntése alapján a szavazást meg kellett ismételni. A második szavazáson Jánosi 285 szavazatot kapott, és a választmány elnöke lett.

Kovács László és Szili Katalin az alelnökök gyűrűjében

A párt Országos Etikai és Egyeztető Bizottságát ismét Steiner Pál vezetheti, 504 érvényes szavazatból 443-at szerzet meg a politikus. A központi pénzügyi ellenőrző bizottságot ezentúl Keller Lászó irányítja (258 szavazatot kapott), a párt pénztárnoka pedig a jelek szerint jól bevált Puch László maradt (500 küldötti szavazattal).

Kovács szerint az MSZP európai szociáldemokrata párt

A Magyar Szocialista Pártról újfent kiderült, hogy igenis európai értelemben is szociáldemokrata párt - jelentette ki újraválasztott elnökként tartott sajtótájékoztatóján Kovács László. A politikus szerint ezt nem csak ő gondolja így, hanem alátámasztja az is, hogy a kongresszust három, hivatalban lévő európai miniszterelnök látogatta meg, köztük Gerhardt Schröder. Kovács reményét fejezte ki, hogy ez a tény még az SZDSZ egyik elnök-jelöltjét is meggyőzi. Kovács szerint az egység és a szolidaritás kongresszusa volt a mostani, mert a viták nem el lettek fojtva, hanem lezárultak. Kovács László leszögezte: az immár egységes MSZP-nek komoly esélye van arra, hogy leváltsa az Orbán-Torgyán kormányt.

Lendvai Ildikó, MSZP-alelnök szerint a szocialisták legfontosabb feladata, hogy a politikától elfordult tömegeket, a bizonytalanokat maga mellé állítsa. Juhász Ferenc, az alelnöki poszt másik nyertese azt hangoztatta: ha a párt sokféle irányzata harmonikusan tud egymás mellett működni, az nagyban segít abban, hogy mindenkihez egyformán eljussanak a párt üzenetei. Kovács egy kérdésre leszögezte: minden párttal kész választási megállapodást kötni az MSZP? Amelynek az alapvető céljai megegyeznek a szocialistákéval. Lendvai Ildikó, Kovács László és Juhász Ferenc egyaránt bejelentette: a pártépítés a legfontosabb feladatuk, így nem jelöltetik magukat újra frakciótisztségekre. (Kovács eddig frakcióvezető, alelnökei pedig helyettesek voltak.)