Judit
2 °C
7 °C

Bejött a papírforma

2000.11.26. 15:29
Kovács László maradt az MSZP elnöke. A délelőti szavazáson a pártelnök összsen 448 ,,igen" szavazatot kapott a leadott 503 küldötti voksból. A szocialista küldöttek ezzel megerősítették az elnök helyét a párt élén. 38 szavazó megvonta volna a bizalmat Kovácstól, hárman pedig az elnöki versenyből korábban viszalépett Szili Katalint látták volna szívesen a párt elnöki székében. Egy küldött tréfás kedvében Gerhard Schrödert, a német kancellárt találta legalkalmasabbnak az elnöki tisztre.
Az elnökhelyettesi poszt 485 szavazattal Szili Kataliné lett. A szavazók közül hárman a semmiféle tisztet nem vállaló Németh Miklósra, egy küldött pedig a délelőtt folyamán visszalépett Nagy Sándorra adta voksát. A posztra összesen 504 küldött szavazott.

A megosztott alelnöki funkcióra összesen 501 darab érvényes szavazat érkezett. A két győztes politikus: Juhász Ferenc, 309, és Lendvai Ildikó 292 érvényes szavazattal. A posztért folyó versenyben indult még Lamperth Mónika és Szekeres Imre is, ők 227, iletve 133 szavazattal lemaradtak a tisztségről, Bihari Gáborra pedig csak ketten voksoltak.

Jánosi György az országos választmány elnöke

A párt országos választmányának elnöki tisztéről döntő szavazás érvénytelenek bizonyult, mert a nagy visszatérő, Jánosi György egyetlen szavazattal lemaradt a szükséges ,,50% plusz egy voks" - választási követelménytől. 252 küldött szavazott ugyanis bizalmat a politikusnak az összesen leadott 503 voksból, míg ellenfelének, Földes Györgynek 235 szocialista szavazot bizalmat. Az MSZP országos etikai bizottságának döntése alapján a szavazást meg kellett ismételni. A második szavazáson Jánosi 285 szavazatot kapott, és a választmány elnöke lett.

Kovács László és Szili Katalin az alelnökök gyűrűjében

A párt Országos Etikai és Egyeztető Bizottságát ismét Steiner Pál vezetheti, 504 érvényes szavazatból 443-at szerzet meg a politikus. A központi pénzügyi ellenőrző bizottságot ezentúl Keller Lászó irányítja (258 szavazatot kapott), a párt pénztárnoka pedig a jelek szerint jól bevált Puch László maradt (500 küldötti szavazattal).

Kovács szerint az MSZP európai szociáldemokrata párt

A Magyar Szocialista Pártról újfent kiderült, hogy igenis európai értelemben is szociáldemokrata párt - jelentette ki újraválasztott elnökként tartott sajtótájékoztatóján Kovács László. A politikus szerint ezt nem csak ő gondolja így, hanem alátámasztja az is, hogy a kongresszust három, hivatalban lévő európai miniszterelnök látogatta meg, köztük Gerhardt Schröder. Kovács reményét fejezte ki, hogy ez a tény még az SZDSZ egyik elnök-jelöltjét is meggyőzi. Kovács szerint az egység és a szolidaritás kongresszusa volt a mostani, mert a viták nem el lettek fojtva, hanem lezárultak. Kovács László leszögezte: az immár egységes MSZP-nek komoly esélye van arra, hogy leváltsa az Orbán-Torgyán kormányt.

Lendvai Ildikó, MSZP-alelnök szerint a szocialisták legfontosabb feladata, hogy a politikától elfordult tömegeket, a bizonytalanokat maga mellé állítsa. Juhász Ferenc, az alelnöki poszt másik nyertese azt hangoztatta: ha a párt sokféle irányzata harmonikusan tud egymás mellett működni, az nagyban segít abban, hogy mindenkihez egyformán eljussanak a párt üzenetei. Kovács egy kérdésre leszögezte: minden párttal kész választási megállapodást kötni az MSZP? Amelynek az alapvető céljai megegyeznek a szocialistákéval. Lendvai Ildikó, Kovács László és Juhász Ferenc egyaránt bejelentette: a pártépítés a legfontosabb feladatuk, így nem jelöltetik magukat újra frakciótisztségekre. (Kovács eddig frakcióvezető, alelnökei pedig helyettesek voltak.)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?