192 ország feszül egymásnak Koppenhágában

2009.12.07. 16:44 Módosítva: 2009.12.07. 16:44

Hétfőn kezdődik a 15. ENSZ Klímaváltozási Konferencia Koppenhágában, amelyre 192 országból érkeztek küldöttek, hogy a globális felmelegedésért felelős üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséről tárgyaljanak. A konferencia zárónapján, december 18-án száz ország állam- és kormányfői gyűlnek össze a dán fővárosban, hogy bejelentsék a tárgyalások eredményeit, és elfogadjanak egy politikai megállapodást a cselekvési tervekről és a nemzetek vállalásairól.

Addig a több mint 1800 küldöttnek ki kell dolgoznia egy tervezetet az országok szén-dioxid-kibocsátásának visszafogásáról, és arról is megállapodnak, hogy milyen anyagi segítséget nyújtanak a fejlődő országoknak a klímaváltozás elleni küzdelemhez. A konferencia Magyarországot leginkább érintő része a kvótakereskedelemről szól majd.

A konferencia előtt sokáig arról volt szó, hogy már most elfogadhatják a 2012-ben lejáró kiotói jegyzőkönyvet felváltó nemzetközi egyezményt, azonban erre nem sok esély van. A december 18-án várhatóan elfogadnak egy politikai megállapodást, melynek részleteit további tárgyalásokon dolgozzák ki 2010-ben, hogy aztán az országokra nézve kötelező új egyezmény 2013-tól életbe léphessen.

Az ENSZ szerint a konferencia sikerére garanciát jelent, hogy soha ennyi ország nem ajánlotta még fel, hogy több lépcsőben visszafogja szén-dioxid-kibocsátását a következő évtizedekben, köztük a kiotói jegyzőkönyvből kimaradó Egyesült Államok és Kína is tett felajánlásokat a konferencia előtt.

A konferencián összesen 15 ezer szakértő, újságíró, és civil szervezetek képviselői vesznek részt, a zárónapjain pedig Gordon Brown, és Nicolas Sarkozy mellett Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai és Manmohan Szingh indiai miniszterelnök is jelen lesz. Barack Obama amerikai elnök eredetileg csak december 9-én érkezett volna a dán fővárosba, de a Fehér Ház a hétvégén bejelentette, hogy a megbeszélések súlya miatt mégis december 18-án vesz részt a konferencián.

Magyarországot Bajnai Gordon miniszterelnök képviseli majd a konferencia utolsó két napján.

A klímacsúcs alatt több ezres tüntetések várhatók, az AFP szerint a hatóságok nagy erőkkel készültek a konferencia biztosítására, csaknem minden második dán rendőr Koppenhágában őrzi majd a rendet a következő két hétben. Környezetvédők december 12-én a világ számos pontján tüntetéseket terveznek, hogy a lehető legkedvezőbb megállapodás elfogadására sürgessék a konferencia résztvevőit.

A konferencia jelentőségére hívta fel a figyelmet 45 ország 56 újságja, amelyek hétfőn közös vezércikkben figyelmeztettek a klímaváltozás veszélyeire. A húsz nyelvre lefordított cikket a konferencia előtt egy hónapig egyeztették az újságok szerkesztői.