Több terv készül a Millenáris Park átalakítására

2004.07.05. 08:25 Módosítva: 2004.07.05. 11:34
A jelek szerint hamarosan változhat a Millenáris Park funkciója, ugyanis több érdekcsoport is szemet vetett az épületegyüttesre. Az álmodók Mammut 3-at, digitális kutatóbázist vagy lakóparkot álmodtak a Ganz-telepre.

Több érdekcsoport számtalan tervet dédelget a Millenáris Park öt épületével kapcsolatban - derült ki a Nap-Kelte című televíziós műsor hétfő reggeli adásából.

A máig tisztázatlan tulajdonviszonyok között üzemeltetett kulturális központtal kapcsolatos tervekről Kovács Kálmán informatikai miniszter beszélt. Elmondta, hogy a minisztérium elsősorban mint egy "a digitális technológiákról szóló kulturális fellegvárat" képzeli el a komplexum jövőjét.

A miniszter szerint készültek azonban tervek egy új üzletközpont, a Mammut 3 megépítésére is. A miniszter szerint az erről szóló döntés "szerencsére nem minisztériumi hatáskör". Állítása szerint a döntést egy összevont testület hozza majd meg, miután egy lakossági fórumon egyeztetnek a környéken élőkkel is.

A miniszter szerint, ha nem változtatják meg az épületegyüttes funkcióját, akkor is mintegy 600 millió forintot kellene költeni a felújításra.

A hivatal egyből lépett

Mint arról az Index is beszámolt, június végén azonnali műemléki védelem alá helyezte a budapesti Millenáris Park öt épületét a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH), mert "hatalmas új beruházások veszélyeztetik az egykori Ganz-gyár védendő csarnokait". A KÖH tudomása szerint elkészült egy olyan "rendezési terv", amelynek értelmében a Fogadó felét lebontanák, a Fogadó és a Teátrum közé egy iroda- és lakóházat emelnének.

A Mammut

A tervek szerint már jövőre megkezdené a Mammut 3 építését a jelenleg két plazát üzemeltető gazdasági társaság. A 25 ezer négyzetméteres épület építését a helyszínnek kiszemelt Ganz-telep tisztázatlan tulajdonviszonya bonyolítja.

A terület tulajdona főként az ÁPV Rt. és a gazdasági tárca között oszlik meg. S. Nagy Sándor, a Mammut Rt. vezérigazgatója szerint amennyiben a tulajdoni viszonyok hamarosan rendeződnek, a munkálatok már jövőre elkezdődhetnek. A jelenleg álló két Mammut 55 ezer négyzetméteres területét újabb 25 ezer négyzetméterrel növelő épült építési költségeit 70-100 millió euróra becsülte a vezérigazgató.  • Hírek
  • Hírek