Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Több terv készül a Millenáris Park átalakítására

2004.07.05. 08:25 Módosítva: 2004-07-05 11:34:12
A jelek szerint hamarosan változhat a Millenáris Park funkciója, ugyanis több érdekcsoport is szemet vetett az épületegyüttesre. Az álmodók Mammut 3-at, digitális kutatóbázist vagy lakóparkot álmodtak a Ganz-telepre.

Több érdekcsoport számtalan tervet dédelget a Millenáris Park öt épületével kapcsolatban - derült ki a Nap-Kelte című televíziós műsor hétfő reggeli adásából.

A máig tisztázatlan tulajdonviszonyok között üzemeltetett kulturális központtal kapcsolatos tervekről Kovács Kálmán informatikai miniszter beszélt. Elmondta, hogy a minisztérium elsősorban mint egy "a digitális technológiákról szóló kulturális fellegvárat" képzeli el a komplexum jövőjét.

A miniszter szerint készültek azonban tervek egy új üzletközpont, a Mammut 3 megépítésére is. A miniszter szerint az erről szóló döntés "szerencsére nem minisztériumi hatáskör". Állítása szerint a döntést egy összevont testület hozza majd meg, miután egy lakossági fórumon egyeztetnek a környéken élőkkel is.

A miniszter szerint, ha nem változtatják meg az épületegyüttes funkcióját, akkor is mintegy 600 millió forintot kellene költeni a felújításra.

A hivatal egyből lépett

Mint arról az Index is beszámolt, június végén azonnali műemléki védelem alá helyezte a budapesti Millenáris Park öt épületét a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH), mert "hatalmas új beruházások veszélyeztetik az egykori Ganz-gyár védendő csarnokait". A KÖH tudomása szerint elkészült egy olyan "rendezési terv", amelynek értelmében a Fogadó felét lebontanák, a Fogadó és a Teátrum közé egy iroda- és lakóházat emelnének.

A Mammut

A tervek szerint már jövőre megkezdené a Mammut 3 építését a jelenleg két plazát üzemeltető gazdasági társaság. A 25 ezer négyzetméteres épület építését a helyszínnek kiszemelt Ganz-telep tisztázatlan tulajdonviszonya bonyolítja.

A terület tulajdona főként az ÁPV Rt. és a gazdasági tárca között oszlik meg. S. Nagy Sándor, a Mammut Rt. vezérigazgatója szerint amennyiben a tulajdoni viszonyok hamarosan rendeződnek, a munkálatok már jövőre elkezdődhetnek. A jelenleg álló két Mammut 55 ezer négyzetméteres területét újabb 25 ezer négyzetméterrel növelő épült építési költségeit 70-100 millió euróra becsülte a vezérigazgató.