Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Gyurcsány: Magyarország nem versenyképes

2007.03.26. 12:28

Garamhegyi Ábel és Révész Máriusz is szájára vette az Indexet, bár Máriusz Demcsákról már lemaradt. Gyurcsány napirend előttijében a gázról, a magyar versenyképesség hiányáról és a bűnös oroszellenességről beszélt. Semjén Zsolt szereti a pravoszlávokat, a fideszes Németh Zsoltról kiderül, hogy a függöny mögül kukucsált a miniszterelnöki beszéd alatt, Gál J. radikálisellenzékezik egy kicsit. Megtudhattuk, mennyi pénzünk van az oroszoknál, míg Mikola István felajánlkozott a nap válaszolójának, Molnár Lajosnak.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Az elmúlt héthez hasonlóan ismét felszólal napirend előtt a hétvégi berlini EU-csúcsról hazatért Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Beszéde címe: A magyar nemzeti érdek európai érdek. A fideszes Németh Zsolt „néhány élelmiszerügyi kérdésről”, Kiss Péter (MSZP) az élelmiszerbiztonságról, Hoffmann Rózsa (KDNP) a pazarló kormányzásról, Dávid Ibolya (MDF) a reformról beszél.
 • cikkünk a témában:

  Miről beszél Gyurcsány?

  Berlinben a hétvégén írtak alá az EU állam- és kormányfői egy nyilatkozatot a szervezet megalapításának ötvenedik évfordulójára. A dokumentum a legnagyobb kihívások között említi a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás biztosítását, a terrorizmus és a szervezett bűnözés, továbbá az illegális bevándorlás elleni harcot.
 • Megemlékezéssel kezd a parlament. Szili Katalin a Római Szerződés aláírásának ötvenedik évfordulójáról beszél.
 • A szokásos menetrend, Gyurcsány szólásra emelkedik, az ellenzék kivonul. Az MDF marad.


 • Az európai identitásról beszélő miniszterelnök most szokásától eltérően bele-belenéz papírjaiba. Gyurcsány szerint soha a történelemben nem volt olyan, hogy 27 ország demokratikus felhatalmazás alapján valamiért és nem valami ellen lemondott szuverenitásának egy darabjáról. A kormányfő semmi mással össze nem hasonlítható gazdasági erőnek nevezte az EU-t.
 • Az európai együttműködés legnagyobb eredménye nem az, hogy mennyi pénzt remélhetünk tőle, hanem a tartós béke, mondta Gyurcsány, aki megint síkra szállt a nyugat-balkáni integráció mellett. Versenyképesség tekintetében az EU nem hozott ugyan sikereket, de a versenyképesség a nemzetállamok kezében van. Finnország például versenyképes, Magyarország nem.
 • Az európai alkotmányról Gyurcsány elmondta: vasárnap azt érzékelte, hogy határozott, de nem egyöntetű az elszántság, hogy a 2009-es európai parlamenti választásokig oldják meg az intézményi kérdéseket. A miniszterelnök szerint nem lesz könnyű megállapodni, mert vannak, akik a nizzai kérdéseken is bővíteni szeretnének.
 • A gázellátás biztonságáról (Nabucco vagy Kék áramlat 2?) Gyurcsány elmondta: az EU a világ egyik legnagyobb gázfogyasztója és ez az arány meredeken emelkedik, miközben – Norvégiával együtt – a világ ismert gázkészletének 3 százalékával rendelkezünk. A legnagyobb tartalékja Oroszországnak van, mellettük a térségben Iránnak, Türkmenisztánnak és Azerbajdzsánnak.
 • A miniszterelnök Iránt stratégiailag bizonytalan helyzetűnek nevezte, Türkmenisztán „nincsen megkutatva” és Oroszországon kívül bizonytalan a szállítási útvonal. Azerbajdzsán még az elmúlt években is orosz importra szorult, bár vannak feltárás alatt álló mezői, de mennyiségileg nagyon kevés az EU-nak. Gyurcsány szerint hamarosan nem lesz elég gáz a leghidegebb téli napokon, ha nem lesz új gázvezeték.
 • A kormányfő mintha az Indexnek elmúlt héten nyilatkozó szakértőket idézné felszólalásában, amikor arról beszél, hogy bizonytalan: jönne-e gáz a Nabucco vezetéken. A Mol volt vezérigazgató-helyettese és több más szakértő is azt mondta, a projekt ilyen méretű vállalkozásoknál egyébként nem ritka csúszása annak is köszönhető, hogy nem egyértelmű, honnan lenne gáz.

 • Gyurcsány „nem az orosz forrás mellett akar kardoskodni”, csak nem akar kizárni egy biztos alternatívát (orosz) addig, amíg bizonytalan a Nabucco sorsa. A Nabuccót eddig azért nem építették meg, mert nem lehet biztosan tudni, hogy a Közép-Keleten van-e gáz. A MOL mindkettő projektben benne van, a miniszterelnök szerint még a két lehetőséget kézben kell tartani, nehogy két szék között a pad alá essünk. Gyurcsány óv a „rossz emlékű” oroszellenességtől, ahogy az egyoldalú elkötelezettségtől is.


 • Navracsics Tibor arról emlékezett meg, hogy 17 éve tartották az első szabad választást, ezzel Magyarország megindult a demokratikus úton, és biztos benne, hogy nincs olyan képviselő, aki szerint nem érte meg erre az útra lépni. A Fidesz frakcióvezetője szerint az elmúlt 17 év arról szólt, hogyan lehet kiszabadulni az orosz medve fogságából. Az ellenzéki párt egy olyan Európában gondolkodik, amely a közösségek közössége.


 • Semjén Zsolt kifejezi hűségét az EU alapító atyáinak, akik szerint fontos, hogy legyen identitása Európának. A KDNP frakcióvezetője szerint nem lehet asszisztálni egy olyan politikához, ami befolyási övezetébe akar minket vonni. Nagy Péter cártól kezdve ez az orosz történelem sajátja. (Semjén ugyanakkor megjegyzi, hogy a pravoszlávia nagy barátja.) Az EU nyilatkozatból hiányolta a kisebbségvédelmet.


  Fotók: Barakonyi Szabolcs
 • Dávid Ibolya a Fidesz frakcióvezetőjének szavaira reagálva megjegyezte, hogy az MDF győzelmét majd a második forduló évfordulóján, Antall József neve napján ünneplik. Az MDF elnöke sajnálja, hogy mi nem tudjuk úgy ünnepelni az ötvenedik évfordulót, mint a németek. Dávid a kormányon számon kéri az energiapolitikai koncepciót, és szerinte nemcsak gázban szabad gondolkodni.
 • Az MDF-es Dávid Ibolya most úgy viselkedik, mint egy ellenzéki politikus: szóvá tette, hogy nincs energiapolitikája az országnak. És igaza van, tényleg nincs. Vagyis van egy, ami még a kilencvenes évek elején készült el. Azóta, legalábbis 2003 óta folyamatosan csak tervezik, előkészítik és ígérik.

  A gazdasági tárca már 2005-ben azt mondta nekünk, hogy 17 munkacsoport dolgozik az új energiakoncepció alapjául szolgáló munkaanyagokon. Tavaly tavaly januárban Kóka János mondta azt egy kormányszóvivői tájékoztatón: "azt szeretném elérni, hogy hozzuk előre első negyedév végére – tehát március 31-ig – az energiastratégia véglegezését". Nem tudták előrevinni, sőt, még egy évvel későbbre, 2007. márciusára sem készültek el vele.

 • Eörsi Mátyás szerint lehetnek viták, de Magyarország igazi demokrácia. A béke olyan, mint az oxigén. Ha nincs, akkor fuldoklunk, ha van, akkor nem vesszük észre, mondta az SZDSZ-es politikus. Eörsi szerint olyan vezetékből nem lehet gázt venni, amiben nincs gáz. Gondolkodni kell alternatív energiaforrásokon is.


 • Kozma József (MSZP) igazat ad Dávid Ibolyának: ünnepelni tudni kell. Ki kell mondani, hogy szeretjük hazánkat. A képviselő szerint fontos kérdés, hogy a kormány mit tesz a nemzeti érdek képviseletéért. Kozma tisztában van vele, hogy mást kell mondani Brüsszelben, Moszkvában és itthon. A Fidesz nyomásgyakorlási kísérletét azért tartja hibának, mert elhatárolódást vár Oroszországtól. Orbán szerinte azért vizionál Európa-ellenességet, mert nem tud megbékélni a demokratizmuson alapuló Európával.


 • Hónapok óta ez volt az első találkozás az európai politikusokkal, hogy nem kérdezték meg: mi van a pesti utcán, mondta Gyurcsány. Szombaton kis asztaloknál Barrosóval és még két politikussal, valamint feleségeikkel ültek egy asztalnál két órán keresztül. Az Európai Bizottság elnöke egy szóval sem hozta fel, hogy aggódna Magyarországért, pedig ilyenkor informálisan meg szokták egymásnak mondani, ha baj van.
 • Gyurcsány szerint Semjén mondatai (az oroszok Nagy Péter óta befolyási övezetébe akarja vonni Magyarországot) azt jelentik, hogy ellenséges szándékkal vádolták meg Oroszországot. A miniszterelnök szerint a KDNP elnöke magára vonja a tudatlanságát vádját is, ami ráadásul árt az országnak. Navracsicsnak elmondta, hogy sajnálattal látja, ő is aláírta a Szabadság téri szovjet emlékmű lebontását kérvényező aláírásgyűjtő-ívet, miközben mi elvárjuk, hogy gondozzák a doni magyar sírokat. Gyurcsány szerint az ellenzék nem érti, mi a magyar érdek, az emlékmű bolygatása több kárt hoz, mint amennyit használ.
 • Magyarországnak csaknem 800-900 millió dollárnyi befektetése van Oroszországban. Az orosz üzletemberek azonban csak nagyjából feleannyit hoztak hazánkba, mondta a miniszterelnök, aki szerint ez is jelzi, hogy nem kell tartanunk az oroszok gazdasági befolyásáról. Igaz, arról diszkréten nem beszélt, hogy a külkereskedelmi egyenlegünk vastagon mínuszos, nagyrészt épp az energiaimport miatt. Tavaly 1314,8 milliárd forintot költöttünk Oroszországból behozott árukra, míg a kivitelünk értéke mindössze 423,1 milliárd forint volt, vagyis csaknem 1000 milliárdos a mínuszunk.

 • A magyar gázfogyasztás 85 százaléka Oroszországból érkezik, a növekvő gázfogyasztás miatt nem mindegy, hogy a készülő orosz vagy európai vezetéken keresztül érkezik a gáz, mondta Németh Zsolt, a Fidesz frakcióvezető-helyettese. A Semjén által idézett orosz veszély szerinte igenis létezik. A politikus arra kéri a miniszterelnököt, hogy ne szólják le a Nabuccót és ne favorizálja a Kék áramlatot, bár szerinte a semlegesség is rossz fényt vet ránk. Németh szerint senki sem boltol az oroszokkal az EU kárára. Németh szerint Gyurcsány leszerepelt európai szolidaritásból.


 • Kóka János gazdasági miniszter megjegyezte, hogy Németh a bojkott ellenére kukucskált a függöny mögül, amikor Gyurcsány beszélt. Magyarország érdeke az, hogy verseny legyen a két vezetéképítő fél között, ne mondjuk azt, hogy Szerbiában vagy Görögországban legyen az elosztóközpont. Magyarország a következő Nabucco-konferenciának otthont adna, hogy bizonyítsa nyitottságát.


 • Kis Péter (MSZP) az élelmiszerbiztonság növelésével összefüggően a fogyasztói bizalom erősödéséről beszélt. Felszólalását nem közvetítjük.
 • Gráf József mezőgazdasági miniszter megköszönte Kis Péter napirend előtti felszólalását. Beszédét nem közvetítjük.


 • Hoffmann Rózsa (KDNP) a pazarló gazdálkodásról elmondta: a kormány nem ismeri a modern vezetéstudományt. Az Alkotmánybíróság rendre felülírja a kormány döntéseit (pl. elvárt adó). A reformok egyetlen ok a pénzhiány, és nem is tárja fel a pénzhiány okát. A kormány nem akart reagálni a képviselő szavaira.


 • Reform vagy deform címmel szólalt fel Dávid Ibolya. Az MDF elnökasszonya szerint egy megváltozott jogszabály után radikálisan nőtt a kábítószerrel visszaélők száma. Kondorosi Ferenc államtitkár szerint a büntetőjogi reform célja, hogy alkotmányos büntetőjog szülessen.


 • Az SZDSZ képviselői azt javasolták, hogy vegyék le a napirendről "az államot megillető szavazatelsőbbségi részvény jogintézményének megszüntetéséről és egyes törvényeknek a megszüntetéssel összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslat" módosító javaslatainak megszavazását. Levették.
 • A fideszes képviselő kifogásolja, hogy kormányszóvivő lesz az a Demcsák Zsuzsa, aki blogjában kifogásolható bejegyzést tett a szegény gyerekekről. Révész Máriusz szerint a szegényekért krokodilkönnyeket hullató kormány megtalálta a hozzá illő szóvivőt, aki nem viszi le a lakótelepi bölcsődébe a gyerekét.

  Sőt szóvivő sem lesz. Demcsák Zsuzsa az interpelláció elhangzása előtt néhány perccel jelentette be, hogy nem lesz kormányszóvivő.


 • A volt kormányszóvivő szerint az a sajnálatos, hogy az ország ide jutott, hogy nem jár az esély egy embernek, hogy a teljesítménye alapján ítéljék meg. A fideszes Révész Máriusz interpellációjára adott válaszában Gál J. Zoltán nem mulasztotta el többször hangoztatni a radikális ellenzék és csatolt részei kitételeket. Révészt bukott pártszóvivőnek nevezte, és felidézte Orbán évekkel ezelőtti beszédét a romákkal egy osztályba járásról.


 • Legalábbis Révész Máriusz szerint. A politikus egyébként nem fogadta el Gál J. Zoltán válaszát. A parlament elfogadta.