Garamhegyi Ábel és Révész Máriusz is szájára vette az Indexet, bár Máriusz Demcsákról már lemaradt. Gyurcsány napirend előttijében a gázról, a magyar versenyképesség hiányáról és a bűnös oroszellenességről beszélt. Semjén Zsolt szereti a pravoszlávokat, a fideszes Németh Zsoltról kiderül, hogy a függöny mögül kukucsált a miniszterelnöki beszéd alatt, Gál J. radikálisellenzékezik egy kicsit. Megtudhattuk, mennyi pénzünk van az oroszoknál, míg Mikola István felajánlkozott a nap válaszolójának, Molnár Lajosnak.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Firtl Mátyás (KDNP) szerint nemcsak azért zárták be az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet, mert nagyon értékes az ingatlan, hanem azért is, mert az ott ápoltak a legkiszolgáltatobbak. "Pedig ott lelket-testet gyógyító környezetben gyógyulhattak a betegek." A képviselő meglepődött, hogy a bezárásért érdekében Molnár Lajos egészségügyi miniszter szerinte még hazudni is képes volt. A miniszter azzal kezdte válaszát, hogy a képviselő régen sétált már az intézet fái között. Egyébként is, a 140 éves intézmény már nagyon rossz állapotban van.
  • A szocialista Varju László (az IPU Magyar–Kínai Baráti Tagozatának elnöke) a regionális koordinátorokról interpellálja az önkormányzati és területfejlesztési minisztert. Mintha a Napkeltét látnánk. A válaszból még csak a "nagyszerű lehetőség" kifejezést hallottuk, de már most fogadunk egy Demcsák-aktfotóban, hogy a képviselő elfogadja majd.


    Fotók: Barakonyi Szabolcs
  • Csáky András (MDF) a háziorvosok gyógyszerrendeléséről kérdezett egy nem túl izgalmasat, majd nem fogadta el a miniszter válaszát. Molnár Lajost 155 képviselő viszont elég meggyőzőnek látta, és 100 nem ellenében elfogadták a válaszát.
  • Ezt szeretné megtudni a fideszes Bányai Gábor a környezetvédelmi minisztertől. Szerinte a kormánynak nincs zöldstratégiája, és aggódik a klímaváltozás miatt. Persányi Miklós 90 milliárdot ígér megújuló energiára, aggódik a lakosság energiaárakban megjelenő terhei miatt, megnyugtat mindenkit, hogy nincs diskrepancia a kormányzati politikában, valamint több ponton kijavítja a kérdezőt, aki ezek után természetesen nem fogadja el a választ. A képviselők elfogadják.
  • A fideszes Kovács Zoltán – amikor nem honatya, Pápán polgármesterkedik, már 1985-ben a tanács tagja volt – arról kérdezné a szociális és munkaügyi minisztert, miért tartják vissza a közgyógyellátási igazolványokkal kapcsolatos szakhatósági állásfoglalásokat, de Molnár Lajos válaszol neki. Szerinte nem kell rémhíreket terjeszteni, nem igaz, amit a képviselő mondott. Nem nagyon tapsolják meg, de legalább elfogadják a válaszát. A képviselő azért nem.
  • Az Orbán-kormány egészségügyi minisztere szerint az "úgynevezett" egészségügyi reform kivitelezhetetlen, az egészségügyben káosz alakult ki. Mikora István szerint mozdonyvezető nélkül rohan a szerelvény, Molnárnak mint orvosnak, tudnia kell, hogy ez nem jó. Mikola konstruktív együttműködést ígér a reformban, amit Molnár Lajos történelmi pillanatnak nevez, randevúra hívja Mikolát szerdára, és azt reméli, a képviselő annyira konstruktív lesz, hogy elfogadja a válaszát. Annyira azért nem az, de szerdán elmegy Molnárhoz. A képviselők többsége a miniszter mögé áll.
  • Demeter Ervin már érti, miért fontos a miniszterelnöknek, hogy mindenhol ott legyen, ahol Csege várára emlékeznek. A fideszes képviselőnek ez arról jutott eszébe, hogy a titkosszolgálatok oknyomozó újságírókat zaklatnak mondvacsinált okokkal, és miniszteri visszaélésre utal. A most nem radikálisellenzékező Gál J. Zoltán szerint Demeter alaptalanul rágalmazta Szilvásy Györgyöt, és a nemzetbiztonsági hivatal a munkáját végezte egy bejelentés alapján. Molnár Lajosénál is szórványosabb tapsot kap, ráadásul Demeter még le is hazugozza.
  • A KDNP-s Soltész Miklós (Pest megyei listáról lett képviselő) az óbudai Margit Kórház szülészetének és sebészetének bezárásán szomorkodik. Molnár Lajos, a nap válaszadója szakmainak tűnő érveket mond. Soltész szerint azonban azok nem azok. Nehezményezi, hogy a szülészeti ágyak a felükre csökkennek, az európai hírű sebészetet elveszik, és ha bárki is meghal emiatt, azért Molnár és Havas Szonja egyaránt felelős lesz. Molnár felemeli a hangját, tiszavasvári, nyírbátori betegekről, demagógiáról, felelőtlen politikai indíttatású riogatásról beszél, és arról, hogy nem az ágyak operálnak.
  • Az MDF-es Csapody Miklós a pénzügyminisztertől kérdezne, de Veres János nincs a teremben. Elfogadja Tátrai Miklós pénzügyi államtitkárt is, megnyugszunk. Pláne akkor, amikor kiderül, hogy az MDF a tisztességes adózók pártján áll. "De miért kell az adózónak fizetnie azért, hogy bebizonyítsa, tisztességesen gazdagodott meg?" – kérdezi Csapody. Tátrai szerint az a fontos, hogy fehéredjen a gazdaság, és fizessenek minél többen adót.
  • A szocialista Papp József a közösségi iskolabuszok nyújtotta lehetőségekről kérdez, izgalmas szóváltásra kisebb az esély, mint arra, hogy mégis Demcsák legyen a szóvivő.
  • "Nehéz feltételezni valakiről, hogy igazat mond, ha mi az ő helyében hazudnánk" – mondta Garamhegyi Ábel a fideszes Bánki Eriknek. Az ellenzéki politikus Kókát kérdezte volna arról, hogy rendben van-e így, de az SZDSZ elnökjelöltje halaszthatatlan közfeladatot lát el. Bánki az SZDSZ korrupciós ügyeiről kérdez, a kakaóbiztos számítógépektől indít, de gyorsan eljut a Solvo Zrt.-hez. A cég Garamhegyi szerint viszont sikertörténet, és szakmailag megalapozatlannak nevezi az Index erről szóló cikkét.