Ez a poszt a következő Percről percre része:

Ki a gyávább? Gyurcsány vagy Orbán?

Az ellenzék vezérére a hétvégén rátámadó miniszterelnök napirend előtt beszél a parlamentben. Gyurcsány szerint egy éve nem mer vele szembenézni a jobboldal vezére, pedig lenne pár kérdése hozzá. Ma szembenéznek végre egymással a gigászok?

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Rosszul lett a hétfői plenáris ülésen Keleti György szocialista képviselő. A honvédelmi bizottság alelnökéhez orvost kért az ülést vezető Szili Katalin, majd kitámogatták a teremből. A képviselőt ezután az Országgyűlés orvosai megvizsgálták az egyik szobában. Húsz perccel később Keleti György a saját lábán ment vissza az ülésterembe, és azt mondta, hogy jól van. Az egyik orvos annyit tett hozzá, hogy a képviselő a fronthatás miatt lett rosszul, és nem ez volt az első eset a nap folyamán. (MTI)
  • Az oktatásügy monopolizálódását engedi sejtetni, hogy az oktatási minisztérium háttérintézménye, a Sulinova Kht. ural mindent az érettségi körül (állítja össze a feladatokat), ezzel egy időben minőségellenőrzést is folytat, ráadásul tankönyvet is ad ki, mondta Hoffmann Rózsa (KDNP). Az ellenzéki politikus felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar emelt szintű érettségiben olyan tételek is voltak, amik a ma használt tankönyvekben nem szerepelnek, kivéve egy olyan könyvben, amin a Sulinova éppen dolgozik, de még nem hozzáférhető. Hoffmann szerint az is különös, hogy a tankönyv szerzői és a magyarérettségi összeállítói között átfedések vannak.

    Hiller István ilyenről nem tud, de át fogja tekinteni, ha lezárulnak az érettségik.
  • Fontos, hogy lehessen tüntetni és ellentüntetést szervezni, de ne lehessen senkibe belefojtani a szót, mondta Gusztos Péter (egy gyerek, az ELTE-n tanul, férfi) , aki amiatt emelt szót, hogy Debrecenben nem engedélyezték a kábítószerek legalizációjáért szervezett tüntetés megtartását. Tarthatatlan, hogy egy polgármester vagy egy önkormányzat alacsonyabb szintű jogszabállyal vagy eseti jellegű döntéssel próbál meg alkotmányos jogokat korlátozni, mondta az SZDSZ ügyvivője.


  • A több-biztosítós modellről még mindig nem láttunk hatástanulmányt, vagy nem akarják ismerni az új modell hatásait? - tette fel a kérdést Mikola István. A Fidesz egészségügyi politikusa Horváth Ágnes miniszterhez intézett kérdést. "Meghaladta az 50 milliárdot a kórházak tartozása. Fenyeget a veszély, hogy őszre fillérekért ájulnak az üzleti biztosítók karmaiba" - mondta Mikola, aki szerint az SZDSZ-t a pártra nehezedő üzleti körök nyomása hajtja a több-biztosítós modellbe.
  • Mikola még percekig sorolta a könnyes szemmel kórházat bezáró egészségügyi dolgozókat, majd egy váratlan fordulattal megjegyezte, éppen megsemmisítik József Attila és más írók, költők, zeneszerzők kórlapjait, amik pedig a kulturális örökség részét képezik.
  • Horváth Ágnes (gyerek nincs, diploma van, nő) egészségügyi miniszter nem kívánta kommentálni Mikola szavait, aztán mégis. Bár a több-biztosítós modell hatástanulmányáról nem ejtett szót, de pl. elondta, József Attila kórlapját nem semmisítik meg, mert a levéltári törvény szerint nem is lehet.
  • Horváth szerint a több biztosító a minőségi betegellátásra sarkallná a kórházakat, ami pl. megváltoztatná azt a "borzalmas" arányt, miszerint az elhunyt betegek 22,6 százalékánál eltérés van a boncolási és a terápiás diagnózis között. "Vagyis minden negyedik magyart félrekezelnek a kórházakban" – mondta Horváth, aki ezen szeretne változtani.


  • A kormány mindent megtesz, hogy az adóhatóság elfogja az adócsalókat, közben azonban tagjai kihúzzák magukat a járulék- és adófizetés alól. Utalt azokra az újsághírekre, hogy Kóka János luxusvillát épít, ezt azonban állítólag a cége nevén teszi, hogy az építés után az áfát visszaigényelje és kibújjon több adó és járulék alól, állította Balla György (2 gyerek, diploma, férfi).
  • Az még rendben lévő, hogy Balla György bulvárlapokból tájékozódik, de az már nem, hogy ezt a színvonalat az interpellációba is beemeli, válaszolta Veres János pénzügyminiszter. Kóka János pénzügyeit a tavalyi vagyonosodási vizsgálaton részletesen megvizsgálta az APEH és mindent rendben talált. Nem szerencsés interpellációt tartani azért sem erről, mondta a pénzügyminiszter, mert ebben az ügyben Kóka János már első fokon sajtópert is nyert. A választ az országgyűlés elfogadta, Balla György nem.


  • „Hogyan járul hozzá a Kormány a fiatalok tanulási tevékenységének támogatásához?” - kérdezte a Fiatal Baloldal elnöke, az MSZP-frakció tagja, Varga László Kiss Péter szociális minisztert. Sok vita nem volt közöttük, az ifjú titán az Európai Bizottság által támogatott „Ifjúság 2000-2006” c. program jövőjéről érdeklődött a szocialisták legújabb generációit felnevelő Kissnél, aki egyszer majdnem miniszterelnök lett. A miniszter közölte, a program sikeres volt, több ezer ifjút képeztek ki demokratikus állampolgárság, emberi jogi és ifjúsági projektmenedzsment témákban, 2007-re pedig a 2006-os támogatási összegnek, 394 millió forintnak a dupláját fordítja a célra a szociális és az oktatási tárca uniós forrásokból. „Bízom benne, hogy ez folytatódik, és az ebben való hittel válaszát elfogadom” – mondta visszakapva a szót Varga László.


  • A kormányprogram 2013-ra ezer iskola korszerűsítését és 300 intézmény teljes felújítását ígérte. Hol tart most ez program, hány iskolát újítottak fel? Idén hány iskolát zárnak be? – tette fel a kérdést Hoffmann Rózsa (KDNP) Hiller István oktatási miniszternek.

    A miniszter megköszönte a kérdést, ami kiváló alkalmat adott arra, hogy elismételje a kormányporgramot az iskolák felújításáról. Mint mondta, az elmúlt hét hétfőjén indult el a program. A hét regionális operatív programban összesen 120 milliárd forint van a felújításokra. Megismételte azt is, hogy iskolákat azért kell összevonni, mert drámaian csökkent a gyerekek száma, s az intézményrendszer így nem gazdaságos.

  • Az MDF-es Csáky András az Országos Egészségügyi Pénztárnak az állampolgárok biztosításáról vezetett adatbázisának rendbetételéről kérdezte Horváth Ágnest. Csáky szerint sokan kapnak levelet az OEP-től, hogy nincs rendezve a biztosításuk. Ezeknek az ügyeknek az a vége, hogy a polgároknak és a munkáltatóknak maguk kell a hiányzó adatokat újra beszolgáltatni. Csáky szerint az OEP-nek össze kéne dolgoznia az APEH-hel, ahol minden adat a rendelkezésre áll.
  • Horváth Ágnes szerint ez azért nem lehetséges, mert az APEH-nél csak 2007 elejétől állnak rendelkezésre azok az adatok, amiket az OEP-nek 2006 végéig le kellett jelenteni a munkáltatóknak. A lényeg, hogy 2007 a nagy adatbázis-rendezés éve lesz az OEP-nél.

    Csáky a választ nem fogadta el, mondván két törvény is előírja, hogy az állampolgárokat már beszolgáltatott adatok újrabeszolgáltatására nem lehet kötelezni, illetve a közintézményeknek előbb egymás között kell az adatokat egyeztetni, majd utána az állampolgárokat kérni adatszolgáltatásra.
  • Varga László, szocialista elnökségi tag és a Fiatal Baloldal elnöke úgy véli, egyértelmű, hogy Orbán Viktor a gyávább politikus. Szerinte ezt bizonyítja az, hogy Orbán sorozatosan kitér a miniszterelnökkel folytatandó vita elől.
  • Révész Máriusz fideszes politikus - aki korábban a párt szóvivője is volt - a körkérdésünk kapcsán arra emlékeztetett: Orbánnak a 2002-es választások előtt volt bátorsága beszámolni az ország valós helyzetéről, Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek viszont nem volt bátorsága tavaly tavasszal ezt megtenni.
  • Körmenden nemrégen leégett a holland tulajdonú World Proteins Kft. 4 ezer négyzetméteres sajtgyára, emiatt sokan elvesztették állásukat. Az önkormányzat 10 millió forintot adna a gyár újjáépítéséhez, Bebes István a Fidesz országgyűlési képviselője arról érdeklődött, hogyan próbálja a kormány a térségi munkanélküliség csökkentését elérni, s mivel tud segíteni a munka nélkül maradt embereknek.

    Csizmár Gábor, a munkaügyi tárca államtitkára kihasználta az alkalmat, és részletesen ismertette a Körmend térségében indult munkahelyteremtő programokat, a cégeknek adott vissza nem térítendő támogatásokat. A konkrét esetről annyit mondott, hogy a helyi munkaügyi központ segít állást találni a munkájukat elveszített embereknek. Ez a válasz Bebes Istvánnak elfogadhatatlan volt, az országgyűlés többség viszont megszavazta.

  • Halász János, a Fidesz kultúrpolitikai felelőse teremtette le Hiller Istvánt amiatt, hogy a magyar fiatal filmesek helyett lengyelek utazhatnak Cannes-ba, mert a magyar kultuszminiszter addig lobbizott, hogy a franciák végül Lengyelország mellett döntött (az ügyről az Index számolt be először). „Ön összetévesztette Európát Balatonőszöddel” – fogalmazott Halász, majd felemlegette, hogy Hillert a kultúra látványmenedzsereként tartják számon, aki bazi nagy bejelentéseket tesz, amikből nem valósul meg semmi.
  • cikkünk a témában:

    A Hiller-Cannes-ügy előzménye

    Nem került be az idei Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál kiemelt meghívottjai közé Magyarország, mert a szervezők szerint a magyar kulturális miniszter mindenáron Andrew Vajna Szabadság, szerelem című filmjét akarta beprotezsálni a főprogramba. Az Index birtokába került levélváltás szerint Hiller István hat emailben győzködte a franciákat, akik megelégelték a dolgot, és meghívták Lengyelországot. A miniszter szerint az 56-os filmet a Filmunió rakta a kiküldött pakkba.
  • Hiller István kultuszminiszter válaszában rámutatott, hogy nem a Népszabadság írta 2004 novemberében, hogy Hillernek bazi nagy bejelentései vannak, hanem maga Halász mondta róla, a lap is őt idézte. "Képviselő úr, hát magát már senki nem idézi?" - kérdezte Hiller gúnyos raccsolással, majd felsorolta, hogy 2004-ben filmtörvényt ígért, és lett, 2005-ben filmstúdiót, és már működik Etyeken a Korda stúdió. "19 év után először a versenyprogramban van magyar filmrendező, de ön ezt meg sem említi" - vágott vissza Tarr Bélával Hiller. Parázs vita, bátor ellenfelek, és még nincs vége!
  • Halász János nem hagyta magát, a választ nem fogadta el, és felemlegetett néhány bazi nagy bejelentést Hillertől, ami valóban nem valósult meg: székesfehérvári filmfesztivál (csőd), óbudai gázgyár és múzeumparadicsom (néma csend van körülötte). Végezetül a fiatal magyar filmesek nevében visszavágott: "Ön meg a fiatal filmesekről nem mondott egy szót sem pedig a kérdés erre vonatkozott. Magának semmi köze sincs Tarr Béla filmes tevékenységéhez!"
  • Átgondolták-e, hogy a több-biztosítós rendszer hogyan adja meg az esélyegyenlőséget a a nyugdíjasoknak és időseknek, akik krónikus betegségben szenvednek, kérdezte Iván László (Fidesz) az egészségügyi minisztert. Felszólalásának címe zseniális: Nyugdíjasok és idősek több-biztosítós Taigetosza. Iván szerint a magánbiztosító nyereséget akar, neki nem éri meg az idős beteg gyógyítása.

    A mai rendszer tele van diszkriminációval, több százezer a potyautas, működik a hálapénz, mondta válaszában Horváth Ágnes. Az SZDSZ javaslata szerint a magánbiztosítók a beteg és idős ügyfelek után jóval több pénzt kapnának, mint a fiatal, egészséges ügyfelek után, ezért megéri majd nekik. Ráadásul senkit nem utasíthatnak el.

  • A parlamenti ülésterem majdnem teljesen üres, a képviselők elmentek. Az azonnali kérdések órája folytatódik, főként a kórházbezárásokról van szó, Áder házelnök néha csilingel egy kicsit. A viszontlátásra, összefoglalóval hamarosan jelentkezünk.