Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Gyurcsány kontra Orbán napirend előtt

2005.11.14. 12:31

Orbán Viktor megköszönte a garanciatörvény ügyben tett MSZP-s javaslatokat, és közölte, hogy törvénytervezetükbe azokat is beépítették. "Most félre kell tenni a pártpolitikai ellentéteket" - mondta a Fidesz elnöke, és megegyezésre buzdította az MSZP-t, de Gyurcsány Ferenc hétfőn nem volt békülékeny kedvében. "A legfontosabb garancia, hogy nem mondjuk egyszerre, hogy nem támogatjuk az áfacsökkentést, majd támogatjuk. Ha elkezdünk építeni egy nemzeti színházat, akkor nem visszük arrébb néhány kilométerrel. Kell garancia arra, hogy a négyes metrót megépítjük" - mondta a miniszterelnök, aki szerint a Fidesznek van oka bűnbánó kampányt folytatni, mert végig, mindenre nemet mondott vagy nem szólalt meg.

A garanciatörvényről délután a pártelnökök - Dávid Ibolya, Orbán Viktor, Kuncze Gábor és Hiller István -, valamint Szili Katalin házelnök tárgyalt a miniszterelnökkel. Az SZDSZ elnöke annak ellenére elment Gyurcsány dolgozószobájába, hogy napirend előtti felszólalásában politikai giccsnek nevezete a történteket.

A Nagy Népi Hurrá összegyűjtötte, hogy klasszikusaink mit írtak eddig Gyurcsány Ferencről. Babits tragikus filozófusnak, Kosztolányi csodagyereknek, Petri Lukács Ádám az üzleti tisztességet betartó üzletembernek nevezte a kormányfőt.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A parlament kezdése előtt fél órával Szitka Péter szocialista képviselő irányt vált, és kihasználja a korai időpontot, hogy a Fidesz szakértőinek fentartott páholyból szemrevételezze párttársait.

  Ezalatt

  Gyurcsány Ferenc még nem tartózkodik a teremben, viszont az asztalán hever nemrégen publikált könyve, az Útközben. A könyv nem új darab, és két helyen van bejelölve. Csak nem arra készül a miniszterelnök, hogy felszólalását a saját könyvéből vett idézetekkel színesítse?!

 • Hétfő reggel 8:45-kor Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője azt jósolta az Indexnek, hogy Gyurcsány Ferenc a nemzeti minimum programjáról tartja napirend előtti felszólalását. Mindjárt kiderül, hogy így van-e.
 • Horn Gyula és Gyurcsány Ferenc együtt érkezett a parlamenti ülésteremhez. Horn Gyula egy pillanatra visszafogta a jelenlegi kormányfőt és azt mondta: két dolog van még. Azt nem hallottuk, mely kettő dologról beszélgetnek, de a volt kormányfő többször is Gyurcsány Ferenc nevét említette.

  Ezután az Index a kormányfő hogyléte felől érdeklődött, Gyurcsány kijelentette: "már nem köhögök egyáltalán".

 • Szekres Imre frakcióvezető-helyettes lett. Gratulálunk.
 • Önök már megszokhatták, hogy Gyurcsány Ferenc felszólalásával kezdődik a hétfői ülés. (Munka biztonsága.) Utána Orbán Viktor – hasonlóan az elmúlt héthez - a Változásról értekezik. Herényi Károly (MDF) a szociális hálóról, Szekeres Imre (MSZP) az építésről, Kuncze Gábor (SZDSZ) a politikai giccsről beszél. Jó szórakozást!
 • A miniszterelnök magát idézi, 2005 áprilisából. Bátor lépés a szegényeket érő igazságtalanság ellen, mondja. Változtatások sorozatával tegyük élhetőbbé és igazságosabbá az országot, fűzi egy mondatba a kampány jelszavait, miközben a 100 lépés 111-re hízott. A legújabb a csecsemő- és gyermekegészségügyi program.

  Gyurcsány fenntartaná a változtatás tempóját, hogy biztonságosabb legyen a holnap, meg persze igazságosabb is. A munkanélküliek száma a miniszterelnök értelmezésében azt jelenti, hogy ilyen sokan szeretnének dolgozni. Nekik vezették be a munakkeresési támogatást, ami több pénzt és több szolgáltatást jelent. A kék könyv siker, örül a miniszterelnök, úgyhogy lett zöld könyv is. Ráadásul azok is dolgozhatnak, akik segélyt kaptak, vagy gyermeket nevelnek.

 • Gyurcsány Ferenc így értékelte a kormány eddigi teljesítményét.
 • Csak beszél, csak beszél a Fidesz elnöke padtársaihoz fordulva. A tízórais csomagja után kutat egyik zsebéből a másikba nyúlkálva. Ehhez képest Gyurcsány Ferenc már több perce dolgozik!
 • Valami járulék megszüntetése vagy bevezetése miatt elhangzott az első taps a parlamentben, amely még jobban kidomborította Gyurcsáy Ferenc emberileg és szakmailag egyaránt pozítiv oldalait. Aztán elhangzott a második taps is. Röpködnek a prémiumok, tisztelt hölgyeim és uraim.
 • Magyarország úgy állott akkor a világ előtt, mint az állami és emberi jogok legfiatalabb, legfényesebb, legmerészebb bajvívója. Csodagyermek produkciója volt ez, miként Gyurcsány Ferenc is csodagyermeke volt egy csodagyermek-nemzetnek, mely még ma is sínyli ezt a maga zseniális fiatalkorát.
  (Ady Endre, Piros és Fekete, 1910.)
 • A miniszterelnök büszke arra, hogy büntetik a feketén dolgozókat, szerinte ennek köszönhetően nőttek a bérek az építőiparban. Gyurcsány újabb három lépést jelent be a több munkahelyért. Az elsővel középvállalkozásokat segítik, járulékmentesen foglalkozhatnak majd embereket. A második A lépj egyet előre program, ami ingyenes képzést jelent azoknak, akik alacsonyan iskolázottak, vagy nincs szakmájuk. Harmadikként kiszélesítik a prémium-évek porgramját. 114-re nőtt a lépések száma.
 • Igazágosabb, biztonságosabb világot teremt a miniszterelnök, legalábbis ezt mondja és áttér a többi pártra, amelyek egymás után mutatják meg programjaikat. És persze a kiszámítható jövő is szóba kerül. Meg a párbeszéd egymással, a tárgyalás, a megállapodás és a sikeres Magyarország.

  Gyurcsány azért kijelenti, hogy a 13. havi nyugdíjat az MSZP kormánya kezdeményezte, a panelprolik felújítási programját szintén, és a földosztást is. Gyurcsány a kormány javaslatait hallja az ellenzéktől, ami szerinte az ellenzék stratégiájának bukását jelenti, hiszen folyamatosan kritizálták a kormány munkáját, most meg vinnék tovább a javaslatait. A miniszterelnök miniszterelnök akar maradni, és ezt a parlamentben is szóvá teszi. "Az autópályaépítés lassítás nem bűn, hiba" - reagál egy múlt heti fideszes nyilatkozatra Gyurcsány. Akárcsak kétszázezer közalkalmazott elbocsátása.

 • Gyurcsány Ferenc ezredszerre ejtette ki a száján a szót: Bátorság, Igazságosság. Újabb taps, az ellenzék gonoszul görbíti le száját, amivel amúgy is csak beszél, csak beszél, csak beszél. Amíg Gyurcsány - a miniszterek gyűrűjében - cselekszik természetesen.
 • "Az autópályaépítés lassítás nem bűn, hiba" - reagál egy múlt heti fideszes nyilatkozatra Gyurcsány.

  Valóban furcsa, hogy a Fidesz, miután saját kormányzása alatt 69 kilométernyi autópályát épített (de ebből csak 7 kilométernyit fejezett be), folyamatosan kritizálta a kormányt, hogy nem épít annyi sztrádát, mint amennyit a kampányban ígért. Ami ettől mondjuk még igaz.

  De az, hogy ezek után azt javasolták, hogy lassítani kellene, az már tényleg viccesnek tűnik.

 • "Ne hibázzanak többet" - üzeni a miniszterelnök az ellenzéknek, elsősorban a Fidesznek, majd kétgyermekes családok sorsát hasonlítja össze a Fidesz és az MSZP kormány alatt. Önök szerint melyik a jobb? "Kiváltságosok prvilégiuma vagy igazságosság?" - kérdezi Gyurcsány, majd elutasítja a demagógiát, a populizmust, és hogy a szegényektől vegyenek el és adjanak a gazdagoknak.

  Ő úgy látja, a Fidesz-kormány ezt tette. Arra kéri az ellenzéket, hogy amikor a garanciatörvényre javaslatot tesz, ezt vegye figyelembe. Gyurcsány azt szeretné, hogy a pártok ne zárt csomagokkal érkezzenek a tárgyalásokra, hanem gyúrják össze javaslataikat, merthogy együttműködésre vannak kényszerítve. A miniszterelnök kifejezi örömét, hogy látja a házban mind a négy parlamenti párt elnökét. Végül arra kéri a pártok vezetőit és a ház elnökét, hogy a napirend előtt felszólalások után üljenek le tárgyalni.

 • Gyurcsány Ferenc az ellenzék gúnyolódása ellenére mond nemet a populizmusra, ettől Harrach Péter (Fidesz) megnyugszik, nagy sóhajjal hátradől. Eddig ugyanis kezébe temetve robosztus arcát Gyurcsányt bámulta rendületlenül, nehogy megint odaüljön a helyére. Gyurcsány ma nem barátkozik: már egészen az ellenzék felé fordította atlétatestét, és felvette a harcot egymaga. Hiába: a Fidesz megint röhög.
 • A kormányfő szerint jó, hogy büntetik a feketén foglalkoztatókat, mert ezért nőttek a bérek az építőiparban. Ezzel szemben a szakmai szövetségek nem tudnak arról, hogy akár egyetlen foglalkoztató ellen is indult volna büntetőeljárás szeptember elseje óta, mióta ezt a Btk. lehetővé teszi.

  A feketfoglalkoztatás büntethetősége már csak azért sem vezethet az építőipari bérek emelkedéséhez, mert azoknak a bére, akiket eddig bejelentés nélkül (feketén) dolgoztattak, eddig sem számított be a bérszínvonalba, hiszen épp az a feketefoglalkoztatás lényege, hogy nincs nyilvántartva.

 • Igaztalan vádak hangzanak el az MDF elnökének szájából, aki szerint a kormány csak ígér, de nem cselekszik. Ilyen például a szegényég felszámolása. Dávid Ibolya ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy a Kossuth téren tüntetnek. Ez volna az ellenforradalom? De hát Gyurcsány Ferenc az előbb mondta, hogy a kormány eleget cselekedett, és még egy csomó mindent fog.

  Dávid Ibolya most a kormáy Kádár-kori ígéretét, a teljes foglalkoztatottságét kéri számon a szocialistákon. Az tényleg elképzelehetetlen, hogy ami Kádárnak nem sikerült, az Gyurcsánynak mégis?

 • Jussunk egyetértésra egyfajta nemzeti minimumra - idézi évekkel ezelőttről saját magát Dávid Ibolya, az MDF elnöke is. Szerinte öt-hat hónappal a választás előtt kétséges egy ilyen törvény, hacsak megvilágosodás nem történt. Dávid beszól Orbánnak a nyugodt erő szlogenje miatt, mondván Orbán az állóháborúért elég sokat tett, ezért arra kéri, hogyha már lenyúlja a szlogent, akkor tegyen is annak megfelelően. De tárgyalni szeretne, és reméli, hogy iskolát teremtenek a tisztességes párbeszéd bevezetésével. Úgy látja, elpocsékoltak három évet azzal, hogy nem tisztességes szakmai munkát folytattak a parlamentben, hanem sarat dobáltak. Dávid Ibolya felhívja a figyelmet, hogy fogyatékosok, szociálisan rászorulók tüntetnek a parlament előtt, amikor a miniszterelnök a parlamentben arról beszél, hogyan fogja segíteni őket.
 • Dávid Ibolya szerint a Fidesz és az MSZP javaslata annyiban különbözik egymástól, hogy az egyik két ponttal populistább mint a másik. Ígérnek, miközben szegények és munkanélküliek vannak az utcán.
 • Az MSZP elnöke történeti áttekintést tart az elmúlt 15 évről. Felszólalását nem közvetítjük.
 • Gyurcsány Ferenc választásában egynéhány observatio jöhet előnkben; eggyik az, hogy előbb, hogysem mint elválaszták, egynéhány nappal a pesti gyermekek csoportonként kiáltják vala Gyurcsány Ferenc nevét; heában ellenzették ezt a kiáltást az ellenkező urak, mert annál inkább kiáltják vala.
  [...]
  Az Gyurcsány megházasodék, Apró Antal unokáját, Klárát hozatá el magának. Mivelhogy az Isten magának tartotta a nagy emberek házasságát, nem szólhatni hozzá. (Zrínyi Miklós: Gyurcsány Ferenc életéről való elmélkedések, 1654-1657.)
 • Kísértet járja be a parlamentet. Gyurcsány Ferenc kísértete.
 • Az SZDSZ „alapvetően jónak” tartja a kormány foglalkoztatáspolitikai lépéseit, mondta Béki Gabriella. A szabad demokraták frakcióvezető-helyettese szerint a feketemunka „a 21. század legsajátosabb kizsákmányolási technikája”. Béki sajnálkozásának adott hangot, hogy több SZDSZ-es módosító indítványt nem fogadtak el.
 • "Cselekedni kell" - mondja Gyurcsány Ferenc. Orbán Viktor ebben a pillanatban előrehajol, és jegyzetelni kezd.
 • Gyurcsány Ferenc azzal zárta a felszólalását a fideszes képviselőknek címezve mondandóját, hogy szavazzanak a szocialistákra. Orbán kezével nyugalomra intette a felzúduló ellenzéki képviselőket. Nem látta az intést viszont Deutsch Tamás, aki nevetésben tört ki Gyurcsány Ferenc poénján. Deutsch Tamás nevetését villámló tekintettel nyugtázta az ellenzéki pártelnök.

 • Gyurcsány Ferenc sajnálja, hogy a legnagyobb ellenzéki párt a múlt héten nem szállt vitába a száz lépés programjával. A miniszterelnök szerint a Fidesz nem mondta el, hogyan lesz tízezreknek munkája. „Ha mégis elmondja, akkor úgy, hogy Dunaújvárosban tüntet egy ezerötszáz főt foglalkoztató munkahely ellen” – mondta a kormányfő, aki szerint cselekedni kell, „erre való a parlament ülése”. (Gyurcsány szavait Áder János is megtapsolta.)

  „Köszönöm szépen, hogy legalább itt ülnek. De ennél többet is kell tenni” – mondta a miniszterelnök a fideszes képviselőkhöz fordulva.

 • A parlamentből jelentjük: Orbán Viktor felszólalását a Fidesz-frakció tapssal jutalmazta. Az MDF képviselői viszont nem csapták össze a tenyerüket. Orbán már csak a sajátjaira számíthat.
 • „Jó néhányan már tizenöt éve itt vagyunk ebben a teremben” – kezdte felszólalását Orbán Viktor. A volt kormányfő szerint ennyi idő alatt meg lehetett tanulni, hogy mindig vannak jó dolgok, amiket érdemes megőrizni. Orbán megköszönte a garanciatörvény ügyben tett MSZP-s javaslatokat, és közölte, tervezetükbe azokat is beépítették. „Most félre kell tenni a pártpolitikai ellentéteket” – mondta, és megegyezésre buzdította az MSZP-t.

 • Egymásnak esett a két vezér, nem bírnak egymással! Egyszer az egyik kerül felülre, másszor a másik. Vívnak ököllel, szóval: Orbán Viktor beszorította ugyan Gyurcsány vitéz fejét markos szorításába, tagoltan mondta a bajnok: ami jó, az jó, de hah! Gyurcsány vitéz már ki is fordult, deli alakjának bal kezével csipkekendőt hímező mozdulattal támad: dolgozni kell, nem harcolni! Orbán, a bajnok kapott a fejére, de nyugalomra inti hű táborát: a nagy csata még nem most kezdődött el.