Luxushülyeség & -profit, krumplileves, Rozi néni a parlamentben

2005.11.28. 16:09

Ártörő populizmus jellemezte a parlament november 28-ai napirend előtti pofozkodását. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök megemlékezett a vasárnap beharangozott babakötvényről, majd száz méterről is jól kivehető grafikonokat kapott elő, hogy fényezze a kormány teljesítményét.

Ezen és még sok más mondatán a Fidesz csak jót röhögött, Orbán pedig rálicitált a miniszterelnökre: március elejére áramárcsökkentést javasolt, pedig Gyurcsány nemrégiben megígérte, hogy nem nőnek a gázárak. A Coca Cola árával senki nem foglalkozott. Gyurcsány megígérte, a pannon puma biodízel nagyhatalom lesz, bár arra nem tért ki, miért büntetik az étolajozást.

Kuncze Gábornak természetesen mindenről az jutott eszébe, ami 1994 óta mindig. Persze az az az SZDSZ-nél mindig azt jelenti, hogy: fejezzék be a populizmust. Mindenki. Mindenkik, mert a bimbozó tulipánnak öltözött Dávid Ibolya is ártörési versenyre kelt a nagyokkal.

Aztán: legyen-e munkanap december 24, és küldjön-e az állam gyertyácskákat szociális indokból? Lamperth Mónika haloványan védekezett a rendőröktől védett FIB-es plakáttépkedők ügyében, bár az igazi bukta a függetleneké: Balogh László ismét nem szavaltathatta el a házelnökkel az MDF-ből való kizárásának történetéről szóló művének eposzi terjedelmű címét A végén az állatok kezdtek el disznólkodni, bár Kóka János hiánya lerövidítette a perlekedést.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Megtaláltuk a Macskafogó című rajzfilm macskagyerekének, Kittinek a hangját kölcsönző színésznőt. Nyíregyházára költözött, aztán előbb szocialista képviselő lett, ma pedig Vojnik Mária néven az egészségügyi minisztérium politikai államtitkáraként dolgozik.
  • Szerintem a szocialistákból hiányzik a humorérzék. Fel sem tételezem, hogy képesek lennének a finom iróniára. De akkor min röhög az asztalra borulva a szocialisták hat nyelven beszélő pannon papagája, Vadai Ágnes?! A padtársán, Varju Lászlón? Vagy a családi bizniszben jeleskedő Keller Lászlón? Nem, Göndör István frakcióvezető-helyettes szórakoztatja a fiatal politikust.
  • Pánczél Károly (Fidesz) "Kétszer ad, ki gyorsan ad. De vajon ad-e az, aki csak 7 hónap múlva adna? " címmel a közoktatási kollégisták támogatásának csökkenését, a kistelepülési iskolák bezárását kifogásolta. Szegény sorsú diákok hiteleznek a kormánynak, mondja. Göncz Kinga, a hosszúnevű minisztérium vezetője az ösztöndíjprogramról beszélt, és elmondta, hogy támogatják a roma fiatalok oktatását. Repkednek a számok, elszédültünk, hazamentünk. Viszontlátásra.