Horváth János korelnök egyéni hangú belépőjével debütált az új parlament

2006.05.16. 15:04

Ismét Szili Katalint választották a parlament elnökének, az alelnök a fideszes Áder János és az SZDSZ-es Világosi Gábor lett.

Sólyom László hivatalosan is Gyurcsány Ferencet kérte fel kormányalakításra, a miniszterelnök-jelölt azt ígérte, két héten belül benyújtja a kormányprogramot. A Fidesz és a KDNP - a rendszerváltás óta példátlan módon - nem szavazta meg a választásokról szóló beszámolókat.

Az amúgy unalmas alakuló ülés hangulatát a korelnök, a 85 éves fideszes veterán, Horváth János dobta fel. Megpróbáltuk követni a rejtélyes Tisztelet Társaságának egyetlen képviselőjét, beszéltünk Fásy Ádámmal, egy divatdiktátorral, és Veres János feleségével is. Online tudósítás.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Demszky Gábor budapesti főpolgármester egyelőre marad parlamenti képviselő is. Demszky érdeklődésünkre elmondta, hogy az önkormányzati törvénymódosítások nyárra tervezett vitáján még részt akar venni. Bár hivatalosan még nem jelentette be, hogy újra indul-e a főpolgármesteri posztért, most azt mondta, ha nyer, lemond parlamenti mandátumáról.
  • A parlamentben jelenleg a mandátumok vizsgálata és igazolása folyik. Közvetítésünket ennek befejeztéig felfüggesztjük.
  • Schmuck Andor szinte mindenkivel kezet fogott, aki átlépte a parlament küszöbét. Mindenhol ott van, hol a szocialisták folyosóján, hol a tisztelet társaságának egyetlen képviselőjénél, sőt Rogán Antalt is barátságosan üdvözölte. Kivel van egyáltalán rosszban Schmuck Andor?
  • Schiffer Miklós divattervező és tanácsadó azért van a parlamentben, mert több barátja is ül a szocialista frakcióban, és kíváncsi volt az eskütételre. A divatdiktátor kicsit csalódott, mert az általa várt ünnepélyesség helyett hosszú, unalmas beszédeket kellett hallgatnia. Schiffer Miklós Kóka Jánossal, Gál J. Zoltánnal és Horváth Csabával beszélgetett.
  • A mandátumvizsgálatuk eredményének kihirdetését már fiatal kollégáira bízta Horváth János. Az ülés folytatódik, lesz még eskütétel, titkos házelnökválasztás és megannyi érdekes esemény.
  • Az Országgyűlés 373 szavazattal elfogadta saját mandátumát. De hol lógnak 13-an? Egy képviselő gépe nem működött, tehát 12-en lógnak az első napon.
  • A szocialista Hunvald Györgynek tetszett az első nap, közvetlen padtársát ugyan nem ismeri jól, de a közelben vannak ismerősei. Az első élményei alapján azt mondta, hogy az önkormányzati testületi ülések sokkal pörgősebbek. Arra a kérdésre, hogy mennyi időt fordít majd a parlamentre, azt mondta, majd meglátja. Gyorsan hozzátette, hogy szerencsére a patkó szélén ül, bármikor le tud lépni. A gödöllői Gémesi Györgyröt legyőző Fogarasiné Deák Valériának is nagyon tetszik az első nap. Annak külön örül, hogy mint Pest megyei elnök, a szabolcsi elnök mellé ülhetett.
  • Most 386 képviselő nevét egyesével olvassák fel. Nem közvetítjük.

  • Tovább követtük a parlamenti rengetegben Vas János MDF-es képviselőt, aki a szünetben is ismerkedett új munkahelyével. Családi fotózásra a kupolacsarnokba hívták MDF-es képviselőtársaival, de a parlament legparányibb frakciója negyed óra alatt se jött össze, így volt idő Vas János és padtársa, Pettkó András kifaggatására.

    Vas meghatottan beszélt arról, mennyiben más nem a karzatról, hanem a képviselői széksorok között helyet foglalva követni az alakuló ülés menetét. Pettkó szerint új kollégája tapsolt, amikor tapsszünet volt. A családi fotó elkészülte előtt pedig azon aggódott, helyén maradt-e a csipkártyája, vagy megfújta már valaki. A csengőszóra azonnal a helyére sietett az újdonsült képviselő, és már le is tette ünnepi esküjét.

  • Felállnak, esküdni fognak, de előtte behozzák a történelmi zászlókat.

  • Klikk a képre!

    Az eskü szövegét a legfiatalabb képviselő, Nagy László olvassa elő a képviselőknek.

  • A Fidesz a kormány és az országos választási bizottság választásról szóló jelentését sem fogadta el, mert szerintük hiányos. Balsai István (Fidesz) szerint a kormány nem tett eleget a választójog egyenlősége elvének, vagyis szerinte nem zárták ki a kettős szavazás. Az első fordulóban érvényes szavazókerületek után egyes "vándorszavazók" más választókörzetben részt vehettek a második fordulóban. A politikus szerint az is visszás volt, hogy egyes választási szórólapokat hivatalos választási értesítővel együtt kézbesítettek ki.
  • cikkünk a témában:

    A KDNP sem fogadta el

    A KDNP-s Rubovszky György a Zala megyei 4-es választókerületéről beszélt, ahol a Kereszténydemokrata Párt jelöltje, Bartók Tivadar nyolcszáz kopogtatócédulát adott le a választási bizottságnak, de azokat az MSZP-s jelöltnek szánták.

    Az "ál-kereszténydemokraták" az országban összesen huszonhétezer kopogtatócédulát adtak le, miközben valamivel több, mint kétezer szavazatot kaptak. Rubovszky szerint a választások előtt ki kellett volna vizsgálni a Bartók-féle párt törvénytelenségeit. A kormány és a választási bizottság előterjesztéseit a KDNP sem fogadta el.

  • A Fidesz és a KDNP felvetéseiről Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke elmondta, hogy 1. a szórólapok kézbesítése elsősorban a Magyar Postára tartozik, 2. a lakóhelytől távol való szavazásra annyit mondott, hogy az OVB nem jogalkotó szerv, ők a törvény betartását kérhetik számon, 3. a helyi választási bizottságokban a pártdelegáltaknak kellett volna kifogásokkal élniük.

  • Lamperth Mónika azt hitte, hogy Balsai és Rubovszky a köztársasági elnök beszámolója után visszavonja indítványát, mivel a választási rendszer stabil, megbízható, az ellenzék által említett ügyek valamennyi fórumot megjártak.

    A belügyminiszter emlékeztetett arra, hogy a rendszerváltás óta nem volt példa arra, hogy a belügyminiszter és az Országos Választási Bizottság elnökének beszámolóját ne fogadják el. Lamperth sajnálja, hogy "ilyenné vált" az alakulóülés, szerinte a másik oldal is követett el törvénysértéseket, és idézte Orbán "oszt jónapotos" beszédét. Bővebben az Orbán-beszéd>>>

  • Az Országos Választási Bizottság elnökének és a belügyminiszter beszámolóját az Országgyűlés végül elfogadta. Az előbbit 217:160, az utóbbit 218:159 arányban.

  • Régen nem emlékeztünk meg a parlament legfiatalabb képviselőjéről, Nagy Lászlóról, aki órák óta a korelnök jobbján ül moccanatlanul, mint aki karót nyelt. Az eminens diákra emlékeztető ifjú feladata volt, hogy alt hangján sorolja fel az igazolt mandátumú képviselők nevét. Ígérjük, hogy a fiatalembert vicc nélkül nem engedjük haza.

  • Kétórás szünetet rendeltek el. A képviselők most titkos szavazással megválasztják a parlament elnökét, alelnökeit és jegyzőit. Közvetítésünket addig ismét felfüggesztjük. A szünet után Gyurcsány Ferenc fog beszélni.

  • A titkos szavazás miatt elrendelt szünetünket félbeszakítjuk, sikerült ugyanis szóra bírnunk az alakuló ülést vezető koerelnököt:

    Elnök úr, hogy érzi, milyennek látja a parlament vezetését, izgul?

    Nem izgulok, senki sem izgul különösebben. Alkotmányos eljárást folytatunk, megvan a megbízatásunk. A magyar nép követei vagyunk. Tudjuk, hogy miért vagyunk itt. Az a hangulat, ami most itt van, rendben van így, én ezt jónak tartom. Azt, hogy emberek időnként megemelik a hangjukat, az vele jár. De jelzi nekem, hogy van itten a felszín alatt jó sok minden, ami összegyülemlett. Most előkerült, de ez a demokratikus procedúra, ennek az országgyűlés a helye. A felszólalásokat kommentálhattam volna, ha úgy érzem hogy ez előre viszi az ügyet. Amit a választási bizottság elnöke és a miniszter mondott, az rendben van.

    Miért nem szavazta meg a beszámolóikat az ellenzék?

    Az az érzésem, hogy a kisebbségi oldalon ez volt a nézet.

    Nem fogadják el a választások végeredményét?

    De azt mindenki elfogadja. Ez mindenhol elhangzott. A beszámoló viszont egy folyamat, ami megkérdőjeleződik. Én magam is előhozom ezt a témát, mert nekem is vannak kifogásaim a választások lebonyolítása körül. Különösen szemmel tartottam a diaszpóra-szavazatokat. Hogy kik kerültek bele, azt újra kell gondolni!

  • A szünetben félig állófogadássá alakuló parlamenti büfében csaptunk le Veres Jánosnéra. „Szabó Éva vagyok” - fordult felénk Szabolcs-Szatmár-Bereg megye leggazdagabb pénzügyminiszterének felesége, mi pedig visszakérdeztünk. „Igen, Veres Jánosné” - válaszolta.]

    Interjút készítenénk, ha van ránk egy kis ideje.

    Azt hiszem, korai még. [Veres János eközben lassan távolodik a sorral együtt, néha visszanéz, megtudni, mit kér a felesége.]

    Dehogy korai, hiszen nemcsak arról lehet beszélni, mi lesz, hanem, hogy mi volt eddig.

    Én csak a képviselői munkáról vagyok hajlandó beszélni.

    Milyen volt az első napja?

    Felemelő érzés.

    Dolgozott már korábban együtt a férjével?

    Persze, már dolgoztam, ez nem új dolog.

    Miért nem ad interjút? Lehet, hogy így egy egész rajongói kört eltaszít magától. Nekünk a szívünk szakad meg.

    Nem beszélek a magánéletemről, csak a munkámról.

    Tehát egy racionális nőt kell elképzelnünk, akinek a munkáján kívül más nem fontos?

    Dehogy. Prioritásokat kell felállítani.

    És önnek mik a prioritásai?

    A családom. A legfontosabb a családom.

    Mi lesz a szakterülete, bizottságot már kinézett magának?

    Még nagy az összevisszaság, de majd lesz területem.

    A karitatív vonalat viszi tovább?

    [Ajakbiggyesztős mosoly.] Nem. Olvasták az életrajzom?

    Igen, azért jutott eszünkbe.

    Én szakmázom. Jogász vagyok.

    Sokat felszólaló képviselő lesz?

    Nem ez a jó képviselő mércéje, még nem tudom.

  • [Fásy Ádám egész nap a szocialisták folyosóján tanyázott, társaságában remek hangulat uralkodott. Csattantak a baráti csókok és puffantak a hátbaveregetések. A rózsaszín ingben és napszemüvegben virító szórakoztatóipari mágust faggattuk.]

    Mit szól az új Országgyűlés első napjához?

    Le kellett volna a mai napot egy ünnepéllyel zárni, 21. századi gondolkodással, ehelyett meg ilyen adok-kapok volt, vitába ment át a választási végeredményen. Majd lesz négy évig anyázás, de az ünnepnek adjuk meg a módját.

    Mit keres itt? Eljött megnézni, hogyan néz ki az új parlament?

    Igen, én szakértő vagyok most már négy éve.

    Az MSZP-nek?

    Csak az MSZP-nek, persze.

    És mit szakért?

    Sportvonalon vagyok.

    Ön már tud valamit, mi lesz a sporttárcával?

    Mi nem tudunk semmit, senki nem tudja még, mi fog következni. Lehet, hogy a következő négy évben már nem leszünk szakértők.

    Azért van itt, hogy ezt megtudja?

    Amúgy is itt állnék, nagyon sok barátom van. Nagyon sok, 70-80 képviselő…? Szóvel én is bejöhetek, nem? [Nevet.]


  • Véget ért a kétórás szünet. Titkos szavazáson az MSZP-s Szili Katalint a parlament elnökévé választották 345 igen, 31 nem, 9 érvénytelen szavazattal. A fideszes Áder János (349 igen, 26 nem, 10 érvénytelen) és a szabad demokrata Világosi Gábor (344 igen, 29 nem, 10 érvénytelen) alelnök lett.

  • Horváth János parlamenti elnöklése az egész parlamentben beszédtéma. Az Index újságírójának a cigarettázó helyiségben az alábbi történetet mesélték Horváthról, hogyan nem sikerült 1971-ben Magyarországra utaznia.

    Horváth amerikai emigrációjában egy meghívólevél hozott fordulatot. Horváthot Berend T. Iván Acél Györggyel egyetértésben hazahívta, és vízumot ígértek neki, Magyarország felé utazva, Bécsben érte a hír, hogy nemhogy vízumot nem kap, de esélye sincs arra, hogy Magyarország területére lépjen. Így aztán egy bérautóval előbb Belgrádba utazott, majd tovább Magyarország felé.

    Az utolsó faluban összeismerkedett egy férfival, akinek a határban volt almása, és még inkább remek almapálinkája. Horváth János a parlamenti beszédében elmulasztotta elmesélni, hogyan mulatott napokig, és rúgott be a határtól tíz méterre az almapálinkától. Huszonnyolc év múlva találkozott ismét akkori megvendégelőjével, aki déli szomszédunk parlamenti képviselője lett.

  • Szili Katalin megköszönte a parlament tagjainak támogatását. A házelnök kiemelte a folyamatosságot, hiszen tizenhat éve most először kapott bizalmat a kormányzóerő. A házelnök változtatna a beidegződéseken. A politikai vitákat nem harcnak vagy háborúnak, hanem érvek küzdelmének kell tekinteni.

    Nem engedné meg, hogy a szegények és gazdagok, fővárosiak és vidékiek közötti különbség tovább növekedjen. A felelősség nagyobbik része a kormányerőké, de az ellenzékiség sem merülhet ki a puszta tagadásban.


  • Gyurcsány Ferenc, miután felolvasták a köztársasági elnök átiratát, amelyben őt jelölte miniszterelnöknek, erős és sikeres Magyarországról beszélt. Nagyszerű kihívásnak tekinti a felkérést, tízmillió nevében és tizenötmillió érdekében kívánja folytatni a munkáját. Nem akar elmenekülni a feladatok elől, fel akarja venni a kesztyűt.

    Azt akarja, hogy ne csak büszke legyen arra valaki, hogy magyar, hanem a világot is egy kicsit a képünkre formáljuk. Megválasztása esetén nem a nemzet kiválasztott vezetője lesz, hanem a köztársaság parlamentjének felelős politikus.

    Fel akarja szabadítani a nemzetben rejlő tehetséget, és az állam partner lehet. A munka során lesznek hibáik, fognak tévedni, de szeretnék, ha bátorítanák őket, szeretnék, ha utólag azt mondanák, hogy igen, ezek, megtették.

    Egymásra kiabálni olyan nemzeti időpocsékolás, amelyre nincs idő.

  • [Mécs Imre első napja volt a keddi az MSZP frakciójában. Az 56-os elítélt nem nagyon vegyült a szocialistákkal, inkább az MDF és az SZDSZ által uralt folyosórészen lehetett látni.]


    Kisebb nagyobb megszakításokkal 16 éve képviselő, most először nem a liberális, hanem a szocialista padsorokban. Ki lett a „padtársa”?

    Az eddigi helyem melletti széket kaptam meg, így Kis Zoltán mellett ülök, aki néha incselkedik velem, de jól megleszünk.

    Járt már az új frakciójának ülésén?

    Igen, tegnap volt az alakuló frakcióülésünk. Voltunk mi is nagy frakció, amikor 92-en voltunk [1990-ben], most az MSZP-ben 190-en vagyunk. Ez egy nagy frakció, nem olyan familiáris a hangulat, mint az SZDSZ-ben, és egészen mások a viszonyok.

    Ön mellett most jutott be a parlamentbe egy másik 56-os is Wittner Mária személyében. Lesz párbeszéd önök között?

    Ismert, én mennyire nyitott vagyok, az ördögnek is köszönök, de a Mari azt nyilatkozta, hogy nem kíván nekem köszönni, amit sajnálok. Ha meglátom, én biztos ráköszönök.

    Az MSZP-ben ma is divat egymás elvtársazása. Önt már szólították így?

    Nem, engem nem elvtársaztak le. Tegnap ki is fejtettem a frakcióülés után szűkebb körben, hogy a magyar elvtárs szó rendkívül nyelvidegen, szemben a német Genossével, ami társat jelent. Az elvtársozást Rákosiék vezették be, az ellenséget – például engem – uraztak. Tehát, ha egy társaság elvtársazza egymást, én liberálisként elviselem, de nem követem.

    Tudja, már, mi lesz a feladata?

    Ezt még nem lehet tudni, de én foglalkoztam fejlesztés- és biztonságpolitikával, illetve szeretnék az 56-osok és családtagjaik kártalanításának ügyén dolgozni. Vagy ott van a nagycsaládosok ügye. Én ismerek egy olyan, 11 gyerekes családot, akik maguk építették a házukat egy nagy, de olcsó telken. Az ingatlan most már 160 milliót ér, ezért fizetniük kell a rugalmatlan luxusadót. Ezen változtatnék.

    Akkor Orbán Viktor és családja is mentesülne a luxusadótól?

    Igen, hiszen ők nagycsaládosok.

  • Az újonnan megválasztott Szili Katalin berekesztette a parlament alakuló ülését. Viszlát!
  • Zárás után kaptuk a hírt:

    A miniszterelnök arra kéri az ellenzéki pártok elnökeit, hogy a a jövő héten, a kormányprogram parlamenti vitája előtt tárgyaljanak egymással. Gyurcsány azt is felajánlja, hogy ő maga keresi fel irodájában Orbán Viktort, Semjén Zsoltot és Dávid Ibolyát.

    "Kötelességemnek tekintem, hogy megegyezést keressek a politikai pártok között az ország életét érintő legfontosabb ügyekben, illetve konszenzust igyekezzek teremteni azokban a kétharmados többséggel eldönthető kérdésekben, amelyekben csak kormány és ellenzék egyetértésével tudunk előbbre jutni" - írta Gyurcsány Ferenc kedden Orbán Viktornak, a Fidesz, Dávid Ibolyának, a Magyar Demokrata Fórum és Semjén Zsoltnak, a Kereszténydemokrata Néppárt elnökének.

    Mint rámutatott, a kormányalakítási megbízás számára felelősség tízmillió magyar állampolgárért és tizenöt millió, magát magyarnak valló polgárért és kötelezettség, hogy a választási rivalizálás lezárultával az együttműködés igénye és készsége határozza meg az új kormány és a parlament munkáját.