Ez a poszt a következő Percről percre része:

Gyurcsánynak csak Magyarország számít

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Provokatív, betámadós kérdéssel esik kormányának a szocialista Török Zsolt. „Kinek jár gázárkompenzáció?” – érdeklődik az alákérdezés műfajában a furcsa arcszőrzettel rendelkező, kissé túlsúlyos fiatalember, aki 1971. augusztus 2-án született Egerben, nős, felesége hitelügyintéző, jelenleg hármas iker leánygyermekeiket gondozza.

    Török Zsolt Egerbaktán egyébkét egy út 1/333-ad részét is birtokolja, amit örökölt, de azért van sorházas háza, kertje, Citroën Picassója és egy öreg Ford Escortja is.

    Kiss Péter ad gázárkompenzációt Török Zsoltnak, és közben kiejti száján a volumentámogatást többször is. Ami igazságtalan, mert azt támogatja aki sokat fogyaszt, nem azt aki rászorul, nyomatja a kormányzati mantrát Kiss Péter. De most igazságosabb támogatás jön, mondja a miniszter, és egy komplett Excell-táblázatot mesél el.

  • A mostani rendszerben évi 1500 köbméteres fogyasztásig jár a legnagyobb, 1500-3000 köbméter között kisebb ártámogatás, míg a 3000 köbméter fölötti fogyasztásra semmi. Az a kormányzati érvelés nem teljesen igaz, hogy a legtöbb támogatást azok kapják, akik többet fogyasztanak. Arányaiban a legtöbb támogatásban a legkevesebbet fogyasztók részesülnek, de ennek nincs nagy jelentősége.

    A rendszer igazi hibája ugyanis az, hogy nem nézi, kinek ad pénzt. Kóka János és Gyurcsány Ferenc, mint a Top100-as listákon szereplő leggazdagabbak, éppúgy részesülnek a támogatásban, mint a legszegényebbek. A gázártámogatásnak tehát valójában a gázfogyasztó támogatásává kellene változnia, de az Excell-felolvasó Kiss Péter szavai nem győztek meg minket arról, hogy ez teljesen így lesz.

  • Kuncze Gábor (SZDSZ) szerint az országban már annyi a kiskapu, hogy az emiatt keletkezett huzat kiviszi az ajtón a költségvetést. A pártelnök magyarázza korábbi kijelentését a másfélmillió minimálbéresről, evás cégekről, adókedvezményekről, amik szétverték a költségvetést. Csakhogy ha mindenki védi szerzett kedvezményeit, nem változik semmi, és az ország szépen tönkremegy, mondja.

    Kuncze nincs ma különösebben jó formában, de azért hozza a kötelező kormányzati reformretorikát, és elutasítja, hogy a 20 százalékos, nemrég csökkentett áfát visszaemeljék bármennyire. Végül egykulcsos adórendszert követelt.

    Veres János pénzügyminiszter nem vitatkozik, elmondja a reformmantrát, de közben Szili Katalin kénytelen rendre utasítani a képviselőket, hogy figyeljenek már oda, és legyenek csöndben.

  • A fideszes Tállai András Gyurcsány Ferencet interpellálja, és azt kéri, a kormányfő nyugtassa meg kis- és középvállalkozásokat, majd nagyon komolyan sorolja mi a baj, amikor elhagyja a száját: Pannon Puna. Nem vagyunk benne biztosak, hogy az egykori fideszes államtitkár valóban a puna szót használta, de gyors, nem reprezenttív közvéleménykutatás szerint a parlament sajtószobájában ez így jött át. Ha botlás volt, akkor semmi gond, együtt nevetünk. Ha direkt mondta, akkor a képviselő progresszívitását csak üdvözölni tudjuk.

  • A kormányszóvivői tájékoztatók nagy mókamestere, Juhos László, a Reális Zöldek vezetője. Hosszas, kérdésnek álcázott monológokat képes tartani Dunáról, Hortobágyról, vízlépcsőről. Hétfőn, a parlamentben Juhost új oldaláról ismerhettük meg. Nyakkendőket osztogatott ismerőseinek. Volt zöld, bordó, piros és sárga színű is. Az egyszínűséget mellmagassában szépen hímzett felirat törte meg: Reális Zöldek. Szerettünk volna kapni egyet mi is, de mire ezt a posztot befejeztük, Juhos már le is lépett.
  • Mint minden támogatással, a gázárak kompenzációjával is az a baj, hogy az árat egy ilyen konstrukcióban nemcsak a fogyasztók fizetik, hanem a költségvetésen keresztül mindenki.

    Ha a gázárra egy fillér támogatás sem lenne, az lenne a teljesen igazságos, mindenki annyit fizetne, amennyit fogyaszt. Ezt természetesen egyetlen politikus sem vállalná fel, ezért gázártámogatás mindig lesz, vagyis a tarifa egy részét mindig is a tízmillió adófizető állja majd. A mostani rendszertől eltérően az új támogatási rendszer megpróbál abba az irányba elmozdulni, hogy csak a rászorultaknak fizessenek közpénzekből.

  • Kovács Dóra, Kovács Lászlónak, a MSZP korábbi elnökének, az EU adóügyi biztosának a lánya munkába állt. Dóra már korábban is részt vett a szocialista párt munkájában, de mostantól hivatalosan is a frakcióban dolgozik. Munkahelye: az MSZP frakciója. Az első feladata, hogy az MSZP folyosóján többedmagával a legfőbb ügyész személyére szóló titkos szavazásnál az I-L betűs képviselőknek segítsen. Vele, és érte együtt izgulunk!
  • Zsigó Róbert fideszes képviselő azt tudakolta a kormányfőtől, utasítja-e vizsgálatra Hiller István oktatási és kulturális minisztert amiért három informatikai céget kartellezésen kapott a Gazdasági Versenyhivatal és rekord bírsággal sújtotta a cégeket.

    Öt hazai egyetem gazdaság informatikai rendszerét ugyanaz a három cég szállította ráadásul két esetben a későbbi nyertesek közreműködtek a pályázati kiírás előkészítésében is.

    Zsigó azt is felvetette, egyetért-e azzal, hogy a közbeszerzési törvény a jövőben lehetővé tegye, hogy a későbbi nyertesek közreműködjenek a kiírások előkészítésében. (Az OKM ugyanis az ügyet firtató kérdésre azt közölte, a közbeszerzési szabályokat vizsgálják majd meg, noha az most sem teszi lehetővé a hasonló eseteket.)

    Gyurcsány Ferenc miniszterelnök válaszában azt monta, nem ért egyet a közbeszerzési törvény ilyen irányú módosításával, valamint megismételte az OKM Indexnek küldött válaszát, miszerint a közbeszerzési szabályokat áttekintik, továbbá az informatikai háttérintézmények rendszerét áttekintik. A válasz nem tért ki arra, hogy Gyurcsány vizsgálatra utastaná az ügyben miniszterét.

  • Font Sándor fideszes képviselő Bajnai Gordonnal kapcsolatban tett fel azonnali kérdést a miniszterelnöknek. Font azt tette szóvá, hogy - amint azt megírtuk - Karsai József szocialista képviselőt egy öngyilkossá lett parasztember fia felhívta telefonon, és azt kérdezte, hogyan lehet, hogy 10 ezer milliárdos EU-s támogatások fölött az a Bajnai Gordon diszponál, aki a csődbe vitt Hajdú-Bét tulajdonosának egyik vezetője volt.

    Font szerint a Hajdú-Bét pénzei offshore cégekbe áramlottak, és Bajnai is egy ilyen offshore cég vezetője volt. A képviselő azt kérdezte, hogy Gyurcsány tervei szerint az offshore cégekbe menekült emberek fogják-e ellenőrizni az EU-s milliárdokat.

    A kormányfő viszontválaszában azt kérte Fonttól, hogy valamilyen kézzel fogható dologgal vádolja meg Bajnait, mert az, hogy egy külföldön bejegyzett cég vezetője valaki, az még nem bűn. "Tessék eljárást indítani!" - szólította fel Gyurcsány Fontot.

  • Lassan elkezdődik a titkos szavazás a legfőbb ügyész jelöltről. Közvetítésünket addig szüneteltetjük, ha tudna szeretné, hogy megkapta-e a többséget Horányi Miklós, nézzen vissza később!
  • Sólyom László köztársasági elnök a legfőbb ügyész megválasztása előtt rövid beszédében méltatta Horányi Miklós pályafutását, és arra kérte a Tisztelt Házat, hogy válassza meg a Szegedi Fellebbviteli Ügyészség vezetőjét Polt Péter megüresedett posztjára. Sólyom azt a lépését, hogy nem egyeztetett a pártokkal jelöltjéről azzal magyarázta, el akarta kerülni, hogy azzal vádolják zárt ajtók mögött folytatott egyeztetéseinek eredménye a javaslata. Az államfő hangoztatta, hogy a legfőbb ügyésznek pártatlannak kell lennie, ez pedig csorbát szenvedett volna, ha előzetesen egyeztet. Sólyom rövid beszéde utána elkezdődött a titkos szavazás. A parlament levezető elnöke negyvenperces szünetet rendelt el.
  • cikkünk a témában:

    Leszavazták Sólyom jelöltjét

    A kormánypártok tartották magukat álláspontjukhoz, és nem szavazták meg, hogy az államfő által javasolt Horányi Miklós legyen a Legfőbb Ügyészség vezetője. Horányi 157 igen, 194 nem szavazatot kapott, 5 voks érvénytelen volt.
  • Közvetítésünket befejeztük! Viszlát!