Viola
-6 °C
-2 °C

Csótánycsapdák a Parlamentben

2006.07.10. 12:57

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Kuncze Gábor az SZDSZ elnöke hétfőn sajtótájékoztatón kérte az ellenzéket, hogy térjen vissza a kampányban képviselt elveihez, és támogassa a koalíció önkormányzati törvényre vonatkozó módosításait. Kuncze elmondta, szeretnék, ha hatékonyabban működő, a helyi kezdeményezésekre jobban támaszkodó önkormányzati rendszer jönne létre. Szerinte az ellenzéké a felelősség, ha nem tudják egy szinttel csökkenteni a rendszert.

  Az Index kérdésére, hogy mit ajánlanak a törvény támogatásáért cserébe, Kuncze kijelentette, működőképes és olcsóbb önkormányzati rendszert. Kiderült, amennyiben az ellenzék nemmel szavaz módosításokra, az SZDSZ sem támogatja a módosítás azon részét, hogy hat évre válasszák meg az önkormányzatokat.

 • A miniszterelnök a konvergenciaprogramról címmel beszél, amelyben a nép egyszerű fiának próbálja elmondani, hogy mi is kell az euró bevezetéséhez. A szó közeledést jelent, mondja, és azt is, hogy a gazdasági mutatókat és a hétköznapi életfeltételeket kell közelíteni Európához, hogy lehessen euró, virágzás, boldogság és gazdaság.

  Gyurcsány azonban még ezen is túlmutat, és a közeledést kiterjeszti a kultúrára, már arról álmodik, hogy a legjobbnak kell lennie a magyaroknak legalább néhány dologban, és a magyaroknak európai polgároknak kell lenniük. Ehhez jó sokmindent át kell alakítani, de mindenekelőtt el kell hinni, hogy a magyarok képesek sikeresek lenni, képesek-e modern demokráciát, Európát teremteni az országban, és nem alamizsnákból meg támogatásokból élni, hanem versenyben kell elsőnek lenni.

 • Hétfőtől a parlament VII-es kapuján tudnak az épületbe jutni a képviselők, újságírók és a vendégek. A VI-os kapu bezárt. Hogy végleg-e, arra egyelőre nincs válasz, de gyanús, hogy új, kamerás átengedő krolátokat építettek a bejárathoz. A VII-es kapu szűk, nyomasztó folyosónak tűnik a mindig tágas, és sokat megért VI-oshoz képest. Szeretnénk, ha újra kinyitnák.

  A parlamenti csótányok a választások után ismét bejutottak a parlamentbe. Az épület egyik folyosóján ismét csótánycsapdákat fedeztünk föl, mint tavaly.

 • Gyurcsány Ferenc után, de még a napirend előtt a KDNP-s Nógrádi László az üzemanyagárakról, Mécs Imre (MSZP) az 1956-os forradalom amerikai laudációjáról, Herényi Károly (MDF) a demokráciánk védelméről, Fodor Gábor (SZDSZ) az egyházak támogatásáról és a vatikáni megállapodásról, Rogán Antal (Fidesz) a „Gyurcsány-csomagról” beszél.
 • Az Országgyűlésnek elfogadásra ajánlott adótörvények által 2008-ra a GDP arányos államháztartási hiány 3-3,5 százalékra csökken, így Magyarország szabadon eldöntheti, hogy mikor csatlakozik az euró övezethez, mondta Veres János pénzügyminiszter a hétfő délelőtti kormányszóvivői tájékoztatón.

  Ősszel várhatóan már nem terjeszt a Parlament elé 2007-re vonatkozó új adócsomagot a kormány. A pénzügyminiszter szerint az egyensúly helyreállítása az idén a kiadások 50 százalékos csökkentése valamint az adó- és járulékbevételek 50 százalékos növelése révén valósul meg, jövőre 40-60 százalék lesz ez az arány.

  A kiadások idei 170 milliárd forintos mérsékléséről a kormány már döntött - jelezte Veres János, hozzátéve, hogy jövőre ez az összeg meghaladja az 500 milliárdot.


 • Fotók: Huszti István

  "Hat hét múlva Brüsszelben le kell tenni a konvergenciaprogramunkat" - mondja Gyurcsány, de nemcsak nekünk, hanem a lengyeleknek, cseheknek és szlovákoknak is, akiknek ráadásul billeg a kormányuk, és az egész térség azzal szembesül, hogy nem is olyan könnyű európainak lenni, felzárkózni meg tényleg nehéz.

  Magyarországon legalább politikai stabilitás van, zárja a kitekintést Gyurcsány, majd nemzeti hitében megerősödött Magyarországot vizionál a konvergenciaprogram mögé, ahol demokrácia van, versenyképesség, szabadság, igazsgosság, és talán még a focisták sem fejelik le egymást, ha éppen az anyjukat szidják.

  A szeptember elsején benyújtandó konvergenciaprogram mindenki programja kell, hogy legyen, mondja a miniszterelnök, és áttér a ma elfogadandó pénzügyi törvényekre, mint például az áfaemelés. Gyurcsány a mindenkibe még a Magyar Nemzeti Bankot is beleérti, ezért konzultálni fog velük, de a tervezetet elküldi a pártoknak és még az érdekegyztető tanácsnak is.

 • Gyurcsány szerint a konvergenciaprogram több, mint számok halmaza. Legelőször ezt az akkor még pénzügyminiszter Draskovics Tibortól hallottuk valamikor 2004. tavaszán, amikor Gyurcsány még sportminiszter volt.

  Draskovics azóta némi elintézzük.hu-s és MVM-s pályafutás után most államreformért felelős kormánybiztos lett, Gyurcsány meg miniszterelnök, de a konvergenciaprogram körüli magyarázkodás láthatóan nem változik. És mivel az eddigi összes "nemcsakszámokhalmaza" konvergenciaprogramot visszadobták, most sem számíthatunk sok jóra.

 • A miniszterelnök azt ígéri, a konvergenciaprogramról egyeztetnek majd a jegybankkal, és megvitatják a tervet az Országos Érdekegyeztető Tanácsban is. Utóbbi azért különösen biztató ígéret, mert az OÉT-nek - főleg a munkavállalói oldalnak - eddig is remek élményei voltak az egyeztetésről. Egyebek mellett ezek az egyeztetések vezettek a szombati, hat szakszervezet összefogásával létrejött demonstrációhoz is
 • MInden vélemény fontos és számít, akár a tárgyalóteremben, akár a parlamentben, akár az utcán mondják el, mondja Ferenc, bár hozzáteszi, az utcán nehéz megállapodni. De különösebben nem zavarja a hétvégi összejövetel, ezért nem is beszél róla sokat, hanem a konvergenciáról beszél inkább, aminek célja van, meg víziója, meg ilyenek. Tehát a program lenne a vezérfonal, ami a következő éveket meghatározza mindenkinek. Ehhez pedig a konvergenciatanácsot is létrehozza, amelyben helyet foglal Bogsch Erik (Richter), Simor András (Deloitte) és Surányi György (ex-MNB) is.
 • Gyurcsány szerint azt a célt szolgálja az új konvergenciatanács, hogy támogassa és segítse a konvergenciaprogram megvalósítását. Ezt már eddig is számos szervezetnek, elsősorban is az általa vezetett kormánynak - azon belül is elsősorban a PM-nek -, továbbá a jegybanknak kellett támogatnia és segítenie. Attól, hogy most eggyel több szervezet lesz erre a célra, a célhoz még nem leszünk közelebb.

  Olyan ez, mintha egy NB II-es futballcsapatnak az eddigi egy (kettő, három) szurkolói csoportja mellett alakulna egy második (harmadik, negyedik) is. De a csapat attól még olyan messze lenne a BL-től, mint Magyarország az eurótól.

 • A miniszterelnök szerint a konvergenciaprogram arról szól, hogy Magyarország biztos pont legyen gazdaságban, politikában, szociális összekapaszkodásban. Holtbiztos pont.
 • "Valóban azt szeretnénk, hogy a magyar köztársaság minden tagja európai színvonalon éljen" - mondta Navracsics Tibor. A Fidesz frakcióvezetője szerint, szemben a kormányfő állításával, a magyar egy európai nemzet - ha békén hagyják.

  Európai életszínvonalról szerinte nem egy olyan napon kell beszélni, amikor a kormány megszorító csomagot állított össze. Navracsics a csomag visszavonására szólította fel a kormányt.

 • Hézagos memóriánk miatt egyetlen olyan esetre sem emlékszünk a legújabb magyar demokrácia 16 évének viharos történetéből, amikor egy kormány a zárószavazás előtt visszavont volna egy törvényjavaslatot. Biztos velünk van a baj, írjon, ha volt ilyen, és mi hálásak leszünk.
 • Herényi Károly a kormány intézkedéseinek rossz előkészítését kifogásolta. Az MDF-es politikus nem érti, hogy a kormány egy évvel ezelőtti adócsökkentése után miért kell most adót emelni.

  Herényi szerint az ellenzék érdeke is, hogy a kormány sikeres legyen, ehhez viszont arra van szükség, hogy sokkal megalapozottabb javaslatokat tegyen a kormány.

 • Valóban magasabb az éves államháztartási deficit, mint a maastrichti kritériumok szerint lehetne, azonban az infláció idén - még a kormánnyal szigorú jegybank szerint, és az adóemelések ellenére is - elérheti a megkövetelt szintet. Emellett egyelőre az államadósság 60 százalékos GDP-s szintjét is tartani tudjuk, bár valószínűleg ez az utolsó év, amikor alatta maradunk.
 • "A konvergenciaprogramnál is fontosabb, hogy helyreállítsuk a költségvetés egyensúlyát" - mondta Kuncze Gábor. Az SZDSZ frakcióvezetője szerint miközben Navracsics őszinteséget kér, közben őszintétlen, hiszen a Fidesz a kampányában irreális dolgokat ígért a választópolgároknak.

  Kuncze üdvözölte a kormányfő kezdeményezését a konvergenciatanácsról.

 • Miközben Magyarországon azon gondolkodnak, hogy bevezessék a vizitdíjat, az egészségügyi reform példájának tekintett Szlovákiában hamarosan eltörlik.
 • A Fidesz frakcióvezetőjével foglalkozott inkább a szocialista Kovács Tibor is. Szerinte az ellenzéki párt szavazatai is kellettek ahhoz az előző ciklusban, hogy mostanra ilyen helyzetbe került az ország. (A Fidesz is megszavazta a költségvetést jelenleg is jelentősen leterherő 100 napos programot.)

  A szocialisták támogatják, hogy a kormány létrehozza a konvergenciaprogram megalkotását segítő szakmai tanácsot. Kovács a Fidesz javaslataira is számít az Új Magyarország fejlesztési programjának társadalmi vitájában. Pedig azt hittük, keményebb lesz.

 • Lukács Tamás (KDNP) hétfőnként azon gondolkodik, hogy mi Gyurcsány mondanivalójának érdemi része. "Ez az ország olyan, amilyenné tesszük" - idézte a kormányfőt, Lukács szerint viszont: "Ez az ország olyan, amilyenné tették", (mármint a kormány).

  A kereszténydemokrata politikus szerint a jelenlegi helyzet az erkölcsi válság következménye.

  Lukács nem érti, miért engedtünk el 40 milliárd forintnyi adósságot Iraknak.

 • Nem a napirend előtt, hanem például az interpellációkon vagy az azonnali kérdések órájában kell kérdéseket feltenni, válaszolta Gyurcsány Lukács Tamás és Navracsics Tibor felvetéseire.

 • A kormányfő szerint az ellenzéki választási programról pontosan lehet látni, hogy arrafelé nincs út.

  Gyurcsány hivatkozott egy meg nem nevezett felmérésre, mely szerint "az emberek" tisztában voltak azzal, hogy a választások után nagyobb áldozatra lesz szükség.

  Arról is beszélt, hogy szerinte az emberek is rá fognak jönni arra, ez a helyes út, és 2010-ben is ők folytathatják a kormányzást.

 • Szlovéniába jár tankolni Nógrádi László kereszténydemokrata frakcióvezető-helyettes, aki az ordacsehi trabantos balesetével szerzett országos hírnevet, még közlekedési miniszter korában. A képviselőt felháborítja a drága benzin, ami kétségkívül minket is zavar. Nógrádi védelmébe veszi a 23 ezer fuvarost, és családtagjaikat, és a gázolaj jövedéki adójának csökkentését kéri, amit mi igazságtalannak tartunk, tekintettel arra, hogy nagyfogyaszátsú gépkocsink benzines.

  Nógrádi 2000-re emlékeztet, amikor Orbánék elhalasztották a jövedékiadó-emelést, mert drága volt az olaj, és ezért nálunk nem is voltak úttorlaszok és tüntetések. A képviselő ezért törvénymódosítást is előterjesztett.

 • A miniszterelnök szerint az emberek tudták, hogy a választások után megszorítások, nagyobb áldozatok kellenek. Ez igen biztatóan hangzik a kormánypártok számára, de mi azért kételkedünk. A négy (öt) parlament párt összes választási programjának egyetlen mondatából sem emlékszünk az "adóemelés", a "járulékemelés" szavakra és ezek szinonimájára. Adó- és járulékcsökkentésről ellenben volt szó dögivel, az ellenzék a kampányban, a kormánypártok törvényben ígérték ezt. Persze lehet, hogy a mi memóriánkkal van baj.
 • A benzin és a gázolaj nettó ára alacsonyabb az európai nettó átlagáránál, válaszol elődjének a helikopteres miniszter. Kóka János a 2002-es jövedékiadó-emelésre emlékeztet, amikor az Orbán-kormány döntött a benzin és a gázolaj adójának emeléséről, amiből a gázolajét végül a Medgyessy-kormány csökkentette. Kóka azt kérdezi, ha itt csökkentik az adót, akkor honnan vegyék el a hiányzó pénzt? Adjanak kevesebbet az iskoláknak, vagy emeljenek máshol adót, kérdezi begyakoroltan a miniszter, mint minden miniszter, amikor az ellenzék valahol csökkenne.

 • A szomszédos országok közül immár nemcsak Ausztriában, hanem Szlovéniában, Horvátországban és Szlovákiában is drágább az üzemanyag, mint hazánkban. Szerbiában még olcsóbb valamennyivel - a múlt hónap elején 240 forintra körülre jött ki egy liter -, hasonlóan a romániai árak, míg Ukrajnában még mindig jóval olcsóbban tankolhatunk.
 • Az MSZP vörös csokkernyakkendős képviselője az amerikai elnök budapesti látogatását dicsőíti. George W. Bush vállalta a fárasztó utazást, és idejött, hogy megemlékezzen az '56-os forradalomról, ami után egyébként őt (Mécset) is lesittelték. A képviselő Bauer Tamás legszebb napjait idézően beszél hosszan és unalmasan '56-ról.
 • Az oktatási miniszter is emlékszik még George W. Bush látogatására, amikor Magyarország látképe volt a tévében a háttér. A miniszter hosszú felsorolásban ismerteti, miként használják országmarketingre a forradalom 50. évfordulóját. Lesznek misék, konfereneciák, meg óriásplakátok is.

 • Az igazságügyi és rendészeti miniszter hosszan magyarázta, hogy előbb-utóbb lesz legfőbb ügyész.
 • Fodor "sohanemleszekmártöbbetminiszter?" Gábor az egyházak, különösen a katolikus egyház finanszírozását támadja, akikkel egyébként még Horn Gyula állapodott meg tíz évvel ezelőtt abban a reményben, hogy hátha megnyeri a választásokat.

  Horn vesztett, a megállapodás maradt, a katolikus privilégiumaival együtt, ami nem tetszik Fodor Gábornak, aki egyébként ebben konzekvens, és a vatikáni megállapodást szinte minden évben megtámadja, minden évben eredménytelentelenül. Fodor egyébként a katolikusok kiváltságait támadja, nem egy az egyben az egyházak támogatását. Fodor egyébként bizottságot alakítana, hogy minden felekezet egyforma pénzt kapjon, igazságosan.

  Hiller Istvánt nem hatja meg a posztjára rendszeresen áhítozó Fodor szava. Kijelenti, a megállapodást érvényesnek tartja, ami nem meglepő, vicces lenne titokban felmondani. Ezért is kötöttek megállapodást egy csomó egyházzal, sőt még találkoztak is, ami után Gyurcsány bejelentette, hogy bizottságot állítanak fel a vatikáni megállapodás tapasztalatainak összegzésére. És jelenteni is fognak, mégpedig a kormány számára, szeptember 30-ig.

 • cikkünk a témában:

  Több helyen szakad az MSZP

  A mellõzõtt 'mezitlábasok hada' inkább a kis szocdem pártban keresi a lehetõséget, hogy mégis önkormányzati posztot szerezzenek. Szemtanúk összefüggést sejtenek Kapolyi László MSZDP-elnök és Juhász Ferenc MSZP-ügyvezető alelnök közös, hétfői, vadásztermi ebédje és történetünk között.