Ez a poszt a következő Percről percre része:

Gyurcsány értékelte az országot

Némi önkritikát gyakorolt és öt pontból álló zászlóshajó-programot hirdetett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn, a tavaszi parlamenti szezon első ülésén. A Fidesz és a KDNP nem változtatott eddigi gyakorlatán, a képviselők kivonultak a kormányfő beszéde alatt. Navracsics Tibor fionomabban, Semjén Zsolt durvábban reagált Gyurcsány beszédére. Az Index Krassó György halálának 16. évfordulójára emlékezett.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Döglött patkányt találtak hétfő reggel az MSZP békési irodájának ajtaján. A rendőrség garázdaság gyanúja miatt nyomoz az ügyben. Vargáné Balázs Magdolna irodavezető elmondta, hogy feltehetően hétfőre virradó éjszaka akasztott valaki egy dróttal megkötözött, döglött patkányt az iroda bejárati ajtajának kilincsére. (MTI)
  • A kormányzatnak van felelőssége a demokrácia intézményrendszerének védelmezésében, nem szabad jogokat sértenie, mondta Kuncze. De van felelőssége a másik oldalnak is, szélsőséges jelenségekre nem felelhetnek szélsőségesen, nem bonthatják le a kordont, teret engedve ezzel a radikálisoknak.
  • Az egészségügyet nemcsak öncélúan, a reformokért kell átalakítani, hanem mert nem működik, jelentette ki Kuncze. Ugyanez igaz az oktatásra és az önkormányzati rendszerre. A reformok célja az ország jobb működése. A fejlesztéspolitika célja, hogy fejlődjön az ország. „Erről szólnak az ötpárti tárgyalások, muszáj, hogy legyenek olyan ügyek, amiben a politika két oldala képes egyetérteni, hogy tegyünk az utánunk jövő generációkért.”


  • A Magyar Október Párt a többi szervezethez képest későn alakult, így kimaradt a székházosztozkodásból. Hogy felhívja a figyelmet a párt a székháztalanságára, a 89-es szilveszteri rádiókabaré felvétele után elfoglalták a Fehér Háznak azt a termét, ahol hajdanán a Központi Bizottság ülésezett. A mai Képviselői Irodaház, akkoriban az MSZP székháza volt. A párt tucatnyi aktivistáját végül éjszaka rakták ki az épületből, előtte azonban a szocialisták elnöksége még válságtanácskozást tartott.
  • A vietnami, iraki háborúk tanulsága, hogy teljesen egyetlen ország ellenállása sem törhető le. A NATO azonban most egy új magyar találmánnyal kísérletezik. Háborús helyszínnek a magyar parlamentet választották, a fegyvert Szekeres Imre honvédelmi miniszter próbálhatta ki először. Szekeres nyakkendőjére ugyanis nincsenek szavak, de a különféle árnyalatú lilás, rózsaszínes, szürkés, ferdén csíkos fegyver irtózatos erővel pusztít.


    Fotók: Barakonyi Szabolcs
  • Lendvai Ildikó kifogásolta Navracsics útirajzos hasonlatát, mert neki az idegen férfira tett utalásról az „idegenszívűség” jutott eszébe. Ezért rendre utasította Navracsicsot, akit amúgy nem erről az oldaláról ismert meg.


    A felszólalás után
  • Lendvait megmosolyogtatja, hogy az ellenzék még mindig kivonul, hogy Gyurcsányt naranccsal dobálják. Szerinte a narancsdobálásnak az a célja, hogy a Fidesz szavazói ne az árpádsávot keressék majd a szavazólapon.

  • Lendvai Gábor Zsazsa tollboájában - tényleg ne!
    „A kormányoldal sohasem illegetheti magát Gábor Zsazsa tollboájában – fejezett be egy összetett képzavart Lendvai Ildikó, majd arról kezdet beszélni, hogy ők beszéd helyett cselekedni akarnak. – Tudunk, és kell is az elkövetkező évben segíteni. Több idő kell, több figyelem és több türelem kell, és ezt meg tudjuk adni.” A továbbiakban egyetértett Gyurcsány Ferenccel.
  • Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető beszéde után Navracsics Tibor felháborodott tekintetétől követve helyet foglalt, de Navracsics nem hagyta annyiban, és Katona Bélát arra kérte, bökje oldalba szocialista padtársát, aki ezt meg is tette, így Navracsics és Lendvai egymás szemébe nézett. A következő mozdulatsor értelmezésére egy jeltolmácsot kértünk fel. Navracsics kitárta két kezét (jelolmács: naaaaaaaa), Lendvai két kezével előre bökött (jeltolmács: ez van!)


  • Az Orbán-kormány családügyi minisztere úgy vezette be beszédét, hogy „az első számú nemzeti sorskérdésről” kíván beszélni, a pártpolitikából kiszakadva. Dőljön hátra mindenki, és figyeljen! A felszólítás olyan hatásos lett, hogy Szili Katalin azonnal csengetni kezdett a feltörő zajongás és szórványos kivonulás miatt. Harrach ezután – mind szinte minden napirend előtti felszólalásában – a nemzet gyors fogyására emlékeztetett mindenkit: unokájáék már csak 8,5 millióan lesznek, holott rendszert még 10 millió magyar váltott. Hogy ne azon kelljen majd gondolkodni, hogy „honnan hívjunk bevándorlókat”, valamit tenni kell. Innentől kezdve homályos javaslatok hangzottak el.
  • A házelnök feje fölött helyet foglaló újságíróink jelentése szerint Gyurcsány Ferenc kisméretű noteszból kitépkedett jegyzetek alapján mondta végig egyórásra húzódott beszédét. A fecnik között olykor izgatottan keresgélte az aktuális mondatokat. Reméljük, nem sikkadt el semmi fontos!
  • Mind a kormány, mind az Állami Számvevőszék tisztában van vele, hogy a pártok a gazdasági társaságok közül a legnagyobb jóindulattal kezelt szervezetek, ezért változtatni kell, válaszolt az igazságügyi miniszter az SZSZ-es képviselőnek. 2006-ban a kormány egy javaslatot nyújtott be, ami részben fedte azt, amiről Gusztos Péter beszélt, de végül nem lett belőle semmi. Ha mindeni úgy akarja, Gusztos új ötleteivel együtt, még a parlament elé kerülhet a pártgazdálkodás ellenőrzésének szigorítása.
  • „Három nap választ el bennünket a soha nem látott sarc, a vizitdíj bevezetésétől” – mondta a Nemzet Orvosa. Mikola István tudni szeretné, hogy mi dőlt el a múlt héten Lovasberényben, a koalíciós egyeztetésen. Mi lesz néhány kulcsfontosságú kórház sorsa. „Gratulálok a szcientológusoknak” – utalt arra, hogy az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet is megszűnik. Mikola szerint a vizitdíj intézménye méltatlan, a legszegényebbek nem fognak elmenni az orvosokhoz. „Az egész intézkedéssor a 22-esnek a csapdája” – utalt József Hellerre, majd arra kérte a kormányt, hogy vonnya vissza.
  • Molnár Lajos egészségügyi miniszter emlékeztetett arra, amikor vita volt arról, hogy kell-e számlát adniuk a kereskedőknek. „Tisztább viszonyokat szeretnénk az egészségügyben, az emberek szeretik tudni, hogy mit kapnak a pénzükért.” Az egészségügyi miniszter szerint a vizitdíj a hálapénzzel ellentétben legális bevételt, kb. 150-200 ezer forint többlet jelent a háziorvosoknak.
  • cikkünk a témában:

    Gyurcsány megrekedt a Szembenézés szintjén

    Gyurcsány tovább magyaráz, de legalább nem foglalkozik annyit az ellenzékkel, mondta egy politológus.


  • Konkrétan semmi lényegeset nem mondott az MSZP-s Kovács Tibor. Ruházta a Fideszt, elmondta, hogy a kormány végrhajtja a reformokat, majd megint szidta a Fideszt, majd hogy a kormány terveire rábólintott az EU. Mintha Lendvai Ildikót hallottuk volna, csak most még a beszélő orgánuma sem keltette fel az érdeklődést. Veres János kénytelen válaszolni.
  • hogy tarthassa az ország a konvergenciaprogramot, ehhez pedig az ellenzék együttműködése is kell, válaszolt Veres János Kovács Tibor felszólalására. Ámen.
  • Annyira felvillanyozta az elmúlt három óra Boross Pétert, hogy egy levélből kellett idéznie. A levélíró szerint végveszélybe jutott az ország, hamarosan fennmaradt részeiben is elpusztul. A levél ezután összefogásra buzdította a hazájukat szeretőket, hogy visszaadják Magyarország egységét. A levélíró szerint a megoldás, hogy az elszakított országrészek lakóival is tárgyaljunk, és tegyük félre a pártoskodást. Boross szerint eldugultak transzcendentális érzékelőink, ezért nem idézte az Istenhez való fohászkodást. A tanulság, hogy az ígérgetés a lélek megrontója. „Az ország romlásának mind részesei vagyunk, és sokan okai is” – zárta példabeszédét.
  • A Magyar Október Pártot 1989. június 27-én alapította meg huszonhét társával együtt Krassó György. A párt alapító nyilatkozata szerint a 28 aláíró „arra a következtetésre jutott”, hogy „az 1956-s forradalom és szabadságharc eszményei nem érvényesülnek a meglévő politikai szervezetek programjában és gyakorlatában”.


  • Az SZDSZ az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet szakértőivel (Majtényi László dolgozik ott, pl.) tárgyalt a pártfinanszírozásról. A pártfinanszírozásra saját javaslatot kidolgozó intézet szerint a szabályok visszásságai nem jelentenek mentséget a pártoknak, hiszen módjukban állna a szabályozás átalakítása. Gusztos sajnálkozott, hogy a kormány által előterjesztett párfinanszírozási javaslat tárgyalása elsikkadt a parlamentben. Pedig a javaslat elszámolhatóvá tette volna a pártok kampányait, amelyek költségei szakértők szerint 5-10-szeresen felülmúlják a törvényes kereteket. Gusztos szerint a pártfinanszírozás újraszabályozása halaszthatatlan, és már okok sincsenek a további halogatására.
  • Gyurcsány példaként hozta fel az évértékelő beszédében a kaposvári kórházat, azzal indokolva, hogy szándékosan ellenzéki vezetésű várost hozott szóba, amelynek egészségügyi intézménye mégis kiemelt fejlődés előtt áll, azaz minden szobában lesz tévé, internet és a betegek rendelhetnek ételt. Van azonban egy idén nem, ám tavaly említett személyes szál is Gyurcsány és a kaposvári kórház kapcsolatában.

    A kórház főigazgatója prof. dr. Repa Imre, aki tavaly is főszereplője volt a kormányfő évértékelésének, miután Gyurcsány 2006-os szezonnyitóját – hatodmagával – a miniszterelnök meghívására a páholyból hallgatta, mert ők „azt bizonyították, hogy bár a feltételek nem könnyebbek náluk, mint máshol az országban, de mégis képesek voltak sikerre vinni a saját ügyüket, és képesek voltak sikerre vinni a saját intézményeiket, falvaikat és városaikat.” Repa Imre azonban ennél is több. „Egyetlenegy kivételével nem ismertem korábban ezeket az embereket, nem találkoztam velük. Repa Imre az egyetlen, aki sok évvel ezelőtt Kaposváron, egy orvosi vizsgálaton az orvosom volt” – mondta tavalyi beszédében Gyurcsány.
  • Ismét az alkotmányos rend megsértésével vádolja Répássy Róbert fideszes képviselő a kormányt, a kormányfőt és a rendőrséget. „Meddig védi a bírálattól önmagát Gyurcsány?” – kérdezte. Kondorosi Ferenc minisztériumi államtitkár kijelentette: „Nem szeretjük a kordont, ahogy nem szeretjük a piros lámpát sem. Addig marad, amíg a veszélyek fennállnak.” Visszautasítják a nyomásgyakorlást. Többször is a meghaladott szót ismételgette. A képviselő viszont válaszában felvetette, hogy lehet, Gyurcsány Ferencnek fontosabb a neonácik szólásszabadsága, mint az ellene tüntetőké.
  • Szétnéztünk bluetooth-fronton, a képviselők milyen neveken csatlakoznak a hálózatra. A teljesség igénye nélkül az alábbi neveket találtuk: Papper, Nyúlapó, Pisti, Ecsődi, Zsóka. Ha ehhez hozzátesszük, hogy az iwiw-en Török Zsolt Töcsiként hívatja magát, mit is mondhatnánk: Szervusztok.
  • A fideszes Babák Mihály is előkapta legszebb nyakkendőjét a parlamenti szezonnyitóra. A szín önmagáért beszél.


    Babák Mihály
  • Mikola István Molnár Lajos elleni kirohanása még saját magát is meglepte, mert miután abnormalitást emlegetett a miniszterre utalva, később kijelentette, nem tudja türtőztetni magát, és hogy a fejétől bűzlik a hal. Mikola mindezeket az egészségügy védelmében, és a neurológiai társaságnak írt miniszteri levéllel kapcsolatban fejtette ki. Jóllehet Molnár csak arra utasította-kérte a tudós orvosokat, hogy legyenek szívesek európai módon, XXI. századi fejjel gondolkodni a könnyű drogokról.
  • Az akadémia előtti jégpálya árát sokkalta azonnali kérdésében Almássy Kornél. Az MDF-es politikus felvetése szerint az 54,8 milliós költség töredékéért is lehetett volna a jégpályát felállítani, egy cégre hivatkozott, amely ugyanezt a feladatot 15 millióért vállalta volna. Szilvásy György kancelláriaminiszter válaszában közölte, a közbeszerzési törvény betartásával választották ki az ajánlattevőt. Közölte azt is, a politikus beletekinthet az ügy dokumentumaiba, de ha ez nem elegendő számára, forduljon a hatóságokhoz.
  • Vas János, az MDF illetve a Szépkorúak Társaságának képviselője Kiss Péter miniszternek a szépkorúak védelmében ajánlott fel együttműködést. Ez volt az a pillanat, amikor tudósítóink felpattantak, és egy 'viszlát' elmormolása közben elbúcsúztak a tavaszi ülésszak első ülésnapjától.