Herman
1 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Gyurcsány értékelte az országot

2007.02.12. 10:54

Némi önkritikát gyakorolt és öt pontból álló zászlóshajó-programot hirdetett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn, a tavaszi parlamenti szezon első ülésén. A Fidesz és a KDNP nem változtatott eddigi gyakorlatán, a képviselők kivonultak a kormányfő beszéde alatt. Navracsics Tibor fionomabban, Semjén Zsolt durvábban reagált Gyurcsány beszédére. Az Index Krassó György halálának 16. évfordulójára emlékezett.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • A Magyarok Világszövetségének néhány aktivistája aláírásokat gyűjtögetett délelőtt a képviselői irodaház előtt a Szabadság téri szovjet emlékmű elbontásáért. Egyikük azt állította, hogy több fideszes is aláítra az ívet.
 • Kormányának fog feladatot osztani hétfői beszédében a miniszterelnök. Forrásaink szerint Gyurcsány Ferenc - reformpropaganda folytatásaként - az idei reformmenetrendet fogja ismertetni az év elején kezdődött. A miniszterelnök néhány hete Szembenézés című írásával rukkolt elő. Ebben boncolgatta a reformlépéseket, majd egy hétig Friderikusz Sándor tévéműsorában fejtette ki bővebben az oktatással, a nyugdíjrendszerrel, gazdasággal és egészségüggyel kapcsolatos nézeteit, terveit. A hétfői évértékelő beszéd fő váza is ez lesz, a dolog nagy része nem lesz újszerű, mondta beavatott forrásunk.
 • cikkünk a témában:

  A Fidesz még mindig nem hallgatja Gyurcsányt

  A további, rendszeres kivonulásokat csak ketten ellenezték.


  Fotók: Barakonyi Szabolcs
 • Krassó György János (1932. október 19. – 1991. február 12.), a szocializmus értelmiségének közismert ellenzéki, bolondos, de radikális figurája, a rendszerváltozás Don Quijotéja.

 • Ez Gyurcsány Ferenc 285. parlamenti felszólalása. 2006-os miniszterelnökké választása óta 78-szor szólalt fel, összesen 11 órát beszélt tavaly tavasz óta.
 • Talán a megszorítások miatt, de fél év alatt a parlamenti ülésteremben sikerült teljesen lehalkítani a hangerőt, így az sem hallható, hogy Szili Katalin mit mond.
 • Orbán Viktor a Fidesz elnöke pénteken, a Millenáris Parkban tartja hagyományos évértékelő beszédét.


  Fideszes egyeztetés
 • Néhány szocialista képviselő most szembesült Deutsch-Für Tamás fideszes politikus új imidzsével, egyikük szerint most pont úgy néz ki mint D'Artagnan, a negyedik muskétás.
 • A mandátumáról lemondott Tóth Betalan pécsi MSZP-elnök helyett Tasnádi Péter pécsi polgármester országgyűlési képviselő lett, miután az Országgyűlés igazolta a mandátumát. Tasnádi letette az esküt.


 • A parlamentből kivonulnak a fideszes és a KDNP-s képviselők. Ez azt jelenti, hogy Gyurcsány Ferenc emelkedik szólásra. Kérdés, marad-e Simicskó, akinek a frakcióvezetés megengedte, hogy Semjénnel és Navracsiccsal bent maradjon.


 • Szili Katalin sürgetése mellett az utolsó fideszes képviselő is elhagyta az üléstermet. Gyurcsány évértekelőjének címe: Újítsuk meg Magyarországot.
 • A miniszterelnök felesége, Dobrev Klára is a parlamenti ülésteremben figyeli férje országértékelőjét.


  Dobrev Klára szuggerál
 • „Nem háborúskodásra, hanem nyugodt refompolitikára van szükség” – mondta Gyurcsány a beszéde elején, és rögtön is be is söpörte az első tapsokat. Az elmúlt hónapokban maga is szenvedett sérüléseket, de nincs benne indulat és harag, szenvedély viszont van benne. „Testvérküzdelem helyett demokratikus hazafiságra van szükség.”
 • A miniszterelnök felszólalására készülődő fotóriporterek Szili Katalin feje fölötti páholyban vették fel lőállásukat, hogy a miniszterelnököt szemből fotózhassák, de Gyurcsány Ferenc nem a helyéről, hanem Szili Katalin előtti pódiumról emelkedett szólásra. Így a tucatnyi fotóriporternek futva-rohanva kellett pozíciót változtatnia.


  Fotók: Barakonyi Szabolcs
 • A miniszterelnök megemlékezett a 200 éve született Batthyány Lajosról, az első felelős magyar miniszterelnökről, akinek tettei erőt adnak Gyurcsánynak. Kicsinyes vagy középszerű pártoskodás helyett szenvedély, tehetség és erő kell. A kormányfő a 19. század végére emlékezik, amikor a polgári esküvő jogintézményét kívánták bevezetni. Gyurcsány szerint százezrek tüntettek akkor a polgári esküvő bevezetése ellen, a polgári esküvőt pártolók azonban nem hagyták magukat eltántorítani. „Hazafi vagyok, demokrata és reformer” - mondta.
 • Krassó 1946-ban korengedménnyel lépett be a kommunista pártba. 1952-ben kizárták. 1949-ben gimnáziumi tanulmányait megszakítva a csepeli vasgyárba ment dolgozni, 1951-ben horizontálesztergályosi oklevelet szerzett. 1951-1955-ben a budapesti közgazdaság-tudományi egyetemen tanult, de államvizsgái előtt kizárták, csak 1976-ban tudott oklevelet szerezni, a következő évben doktorált. 1956-ban részt vett a rádió ostromában, október 25-étől október 30-ig őrizetben volt. Részt vett a fegyveres, majd az illegális ellenállásban, ezért 1957-ben tízévi börtönbüntetésre ítélték. 1963-ban amnesztiával szabadult. Még abban az évben izgatás vádjával ismét őrizetbe vették, de a bíróság felmentette.
 • Pokorni Zoltán fideszes politikus a parlamenti dohányzóban füstöl, közben nézi és hallgatja Gyurcsány beszédét.
 • A második tapsot gyűjtötte be a miniszterelnök, amikor azt mondta: „Az otromba személyeskedés nem tántorít el.” A reformok felemlegetésére a harmadik taps is felhangzott. Gyurcsány elismerte, hogy az idei nehéz év lesz, mert bizonytalanságot szülnek a reformok, a kiigazítások.
 • Gyurcsány Magyarország valamennyi polgárának megköszönte, hogy elfogadta a reformokat (negyedik taps). „Ha nem mi igazítjuk ki sorsunkat, akkor megteszi helyettünk a kényszer – mondta, majd megköszönte a jelenlévő képviselőknek is, hogy megszavazták a kiigazításokat. – Hazájukat és a nemzetüket szolgálták, köszönöm Önöknek.”


 • A vasprefektus is megirigyelhetné azt a rendet, amelyet az MSZP-s képviselők mutatnak Gyurcsány Ferenc felszólalása közben. A vasfegyelem odáig terjed, hogy a szocialisták folyosóján egy lelket sem látni, mindenki az ülésteremben ül, és nagyon figyel.


  Ez a fideszes folyosó
 • Gyurcsány szerint nem lett igazuk a kétkedőknek, „költségvetési értelemben” a kiigazítás sikeres volt. „Ha nem áll tetejére a világ, újabb kiigazításra nincsen szükség” – mondta. Gyurcsány szerint feszes költségvetésre ettől még szükség van. A legnehezebb a 2007-es év, 2008-ban a reáljövedelmek már nem csökkennek, és 2009-ben érdemes ráállni egy növekedési pályára.
 • Orbán elhagyta a Parlamentet, így valószínűleg nem fog reagálni Gyurcsány beszédére.


 • Krassó György segédmunkás, majd esztergályos, később újítási előadó lett. 1970-ben elbocsátották, ezután szellemi szabadfoglalkozású volt. 1979-től részt vett az ellenzéki mozgalomban, a legradikálisabbak közé tartozott. 1982-ben Magyar Október címen saját szamizdatkiadót hozott létre. 1984-ben rendőri felügyelet alá helyezték. 1985-ben kiutazási engedélyt kapott Londonba, hogy meglátogathassa súlyosan beteg bátyját. 1986-ban menedékjogot kapott Angliában, a Szabad Európa Rádiónak és a BBC-nek dolgozott. 1989-ben Nagy Imre és mártírtársainak újratemetésére tért vissza Magyarországra. Megalapította a Magyar Október Pártot, amelynek azonban nem sikerült bejutnia az országgyűlésbe. Forrás


  Magyar Október Párt a Parlament előtt
 • A miniszterelnök szétnézett a világban, és arra jutott, hogy a legsikeresebb nemzetek azok, amelyeknek gyorsan növekszik a gazdaságuk. „Csak olyan mértékben élhetünk a mának, hogy legyen erőnk befektetni a holnapba” – mondta Gyurcsány, és idézte a nemzeti bank jelentését, miszerint Észtország már lehagyott, és Szlovákia is megelőzhet minket.
 • Az Index információi szerint a nagykövetek levelet írtak Göncz Kinga külügyminiszternek. Felszólították, hogy ne vegyen részt a mai parlamenti ülésen. Ezt a külügy belső levélnek tekinti, amely alkalmatlan arra, hogy Göncz Kinga hétfői munkatervét keresztül húzza, ugyanakkor szakértők szerint figyelmre méltó, hogy a külügyminiszter Gyurcsány Ferenc felszólalása alatt nincs a parlamenti patkóban.
 • A miniszterelnök szerint Észtország megelőzött, míg Szlovákia idén megelőzhet minket. Ennél kevésbé pesszimista a bécsi székhelyű WIIW gazdaságkutató. Az intézet szerint az észtek egy főre jutó GDP-je ebben az évben előzi meg a magyarországit, míg a szlovákoké 2008-ra fogja meghaladni a magyar szintet. Igaz, ezek novemberi adatok, vagyis még csak 2005-ig alapultak tényekre, 2006-2008-ra csak előrejelzéseket adtak.

  Az egy főre jutó GDP (forrás: WIIW, Index-számítások)
  Az egy főre jutó GDP (forrás: WIIW, Index-számítások)
 • Az igazi botrányról alig esett szó, mondta Gyurcsány. Az igazi botrány az, hogy rossz a szövegértésünk, kevesen beszélnek idegen nyelveket, évente húszezer gyerek úgy hagyja el az iskolapadot, hogy nincs szakképesítése, a magyar felnőtt lakosság jó részének nincs munkája. Hiába közös a nemzet, mégis véglegesen elválnak sorsok attól függően, hogy húsz éves korukig ki szerez szakmát.
 • A legsúlyosabb következmény nem a rosszkedv és a sokakat letaglózó csalódottság, hanem az, hogy a legfontosabb kérdésekről nem esik szó. A miniszterelnök azt szeretné, ha az MSZP-kormány úgy vonulna be a történelembe, hogy „ezek a férfiak és asszonyok tudták”, hogy mik a valódi kérdések (hatodik taps). A kormány nem hagyja magát eltántorítani attól, hogy arról szóljon a politika, hogyan tehető sikeressé Magyarország.
 • Helyszíni tudósítóink jelentése szerint Simon Gábor szocialista választmányi elnök azalatt is folyamatosan dolgozik, amikor Gyurcsány beszél. Simon egy vaskos dossziét lapozgat, néha jegyzetel. Minden bizonnyal már unalomig ismeri a miniszterelnök beszédét.
 • Mert ugye, hölgyeim és uraim az itt ülők egyike sem vonja kétségbe, hogy valamennyien hazafiak, demokraták és európaiak vagyunk? Igen, mi valamennyien. (Gyurcsány Ferenc évértékelője, 2005. február 14.)