Fodor esküt tett, Gyurcsány beszél, az SZDSZ néma marad

2007.05.07. 15:21

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Gőgös Zoltán, az FVM államtitkára elmondta, egyelőre az olaszok sem nyugodtak bele, és tartományi bíróságokon támadták meg az Európai Bizottság döntését. A perek kimenetele nem lehet kérdéses, de évekig el lehet még húzni az ügyet. Nagyobb gond, hogy Kínában is megjelentek a tokaji, sőt az egri borok, az érdekérvényesítés nehezebb. Ukrajnában is gyártanak tokajit, ráadásul magyar alapanyagból, mondta Gőgös. Az USA-val nincs gond, Ausztrália pedig nem zavarja a magyar piacot. Vécsi képviselő elfogadta a választ.

  • cikkünk a témában:

    Megbuktak volna a politikusok a magyarérettségin

    Négy politikust kérdeztünk meg a parlamentben az egyik tételről.
  • "Lesz-e közös álláspontja a környezetvédelmi és a gazdasági tárcának a megújuló energiaforrások terén?" - szegezte neki a kérdést Fodor Gábor helyett Kovács Kálmánnak a fideszes Nagy Andor. Hiszen az EU 2020-ig 7 százalékról 20 százalékra növelné a megújuló energia felhasználásának arányát. Nagy szerint a GKM és a környezetvédelmi minisztérium különböző álláspontokat képvisel a kérdésben, a GKM szerint a 20 százalékos részarány teljesíthetetlen. Pedig Nagy Andor szerint Magyarországon meg van a lehetőség a megújuló energia fejlesztésére, de a szabályozási rendszer visszás. Nagy ezért azt kérdezte, miért van ellentmondás a kormányon belül, illetve mikor lesz az országnak stratégiája a megújuló energiaforrásokra.

    Kovács Kálmán válaszában megnyugtatta, hogy a kormány elkötelezett az EU-s energiapolitika mellett, az meg külön jó, hogy a kormányban vita van a kérdésről. Hiszen a GKM becslései szerint 6000 milliárd forintos beruházásra van szükség a 20 százalékos arány eléréséhez, ennyi pénz elköltését meg már érdemes alaposan megvitatni. Jelenleg 100 milliárd forint áll rendelkezésre a megújuló energia támogatására. Tehát az EU-s támogatások növelésére és a fogyasztók ösztönzésére - zöld adóval, támogatásokkal - is szükség van. De a tervezet már készen van. Nagy Andor elfogadta volna a választ, ha azt Fodor Gábor adta volna, mert neki szurkol a vitában. De Kovács válaszát már nem tudta elfogadni. Az országgyűlés viszont elfogadta.
  • Kovács Kálmán válaszában megnyugtatta, hogy a kormány elkötelezett az EU-s energiapolitika mellett, az meg külön jó, hogy a kormányban vita van a kérdésről. Hiszen a GKM becslései szerint 6000 milliárd forintos beruházásra van szükség a 20 százalékos arány eléréséhez, ennyi pénz elköltését meg már érdemes alaposan megvitatni. Jelenleg 100 milliárd forint áll rendelkezésre a megújuló energia támogatására. Tehát az EU-s támogatások növelésére és a fogyasztók ösztönzésére - zöld adóval, támogatásokkal - is szükség van. De a tervezet már készen van. Nagy Andor elfogadta volna a választ, ha azt Fodor Gábor adta volna, mert neki szurkol a vitában. De Kovács válaszát már nem tudta elfogadni. Az országgyűlés viszont elfogadta.

  • Mi lesz, ha az államnak az EU villamospiaci liberalizációs elvárásai szerint fel kell bontania a hosszútávú villamos energia kapacitáslekötési és áramvásárlási megállapodások (htm-ek), kérdezte a gazdasági minisztert Katona Kálmán (MDF), aki 2000 és 2002 között a Magyar Villamosműveket vezette. Szerinte ugyanis a htm-ek idő előtti felbontása több százmilliárd forintba kerül majd az államnak, ami felboríthatja a konvergenciapogramot. Katona szerint a htm-ek ráadásul teljesen előnyösek most, hiszen amikor kötötték őket, még nem volt ilyen drága az energia ára.
  • A kormány tisztában van a következményekkel, mondta Garamhegyi Ábel válaszában, de érdemben nem tudott válaszolni, mivel a gazdasági minisztérium még dolgozik rajta. Ami biztos, a htm-eket fel kell bontani, ez EU-s elvárás.
  • "Csontzenéhez finomhangolás, avagy reform-köntösben járja tovább haláltáncát az egészségügy?" - tette fel a kérdést a fideszes Heintz Tamás Horváth Ágnes egészségügyi minisztertől. Heintz szerint a reform elbukott, példaként a kaposvári kórházat hozta, ahol 250 milliós hitelt kellett adni a működéshez, mert a dombóvári betegeket a közeli Kaposvár helyett Szekszárdra küldték. Bírálta még a kötelező kamarai tagság eltörlését is.

    Horváth válaszában pontosításokkal kezdte. Mint mondta, a kamarák kifejezetten örülnek a kötelező tagság eltörlésének, ez még meg is erősítette őket. Az orvos-beteg találkozások egy része meg szociális jellegű volt, mondta (tehát a nénik csak társalogni jártak a rendelőbe). A reform célja a strukturális átalakítás, hogy gazdaságosabbá tegyék a kórházak működését. Kaposváron is ez történik, a 250 milliós hitel arra kell, hogy a jelenlegi 90 épület helyett a kórház a jövőben négy épületben működhessen. Tehát a reform halad, mondta Horváth. Heintz kifogásolta, hogy Horváth nem hisz a spirituális gyógyítást, a választ pedig nem fogadta el. A parlamenti kormánytöbbség nem ingott meg, és elfogadta.
  • Kérdezte Pelczné Gáll Ildikó. A fideszes politikus a Nemzeti Fejlesztési Terv pályázata körüli furcsaságokra hívta fel a figyelmet. Szerinte többször a nyári szünet vagy a munkaszünetek előtt teszik közzé az NFÜ honlapján fontosabb pályázatokat. „Nem értjük a titkolózás okát, vagy előre megvan már, hogy ki nyeri a pályázatot?” – kérdezte, majd azt tudakolta, meghosszabbítják-e ezeket a tendereket. Burány Sándor államtitkár válaszában azt hangsúlyozta, hogy a kifogásolt esetekben 10 napig lehetett pályázni, de a nem kormányzati szervek külön tájékoztatást is kaptak. Pelczné Gáll Ildikó nem fogadta el a választ, a parlament viszont megszavazta.
  • "Helyi vidékfejlesztési irodák, avagy hogyan építsünk közpénzbol újabb szocialista hálózatot?" - címen interpellálta a földművelésügyi minisztert a fideszes Kovács Zoltán. A képviselő szerint a pályázati kiírás feltételei helyesek voltak, de a döntésekkel szerinte szocialista irodahálózatot építettek ki (taps az ellenzéki padsorokban). Konkrét példák felsorolása nélkül olyan sikeres pályázókról beszélt, akik nem feleltek meg a feltételeknek, de kormányközeliek voltak.
  • "Az EU nem enged addig pályázni, amíg nincsen meg a vidéki irodahálózat" - kezdte válaszát Gőgös Zoltán államtitkár. A kiírt pályázatokra 520 pályázat érkezett, azaz kistérségenként átlag 4. A pályázatokat az EU-val egyeztetve bírálták el, tehát kizárt, hogy nem megfelelő emberek nyertek. "A személyek kiválasztása korrektül megtörtént" - mondta. Amúgy pedig egy év múlva úgyis felülvizsgálják a döntéseket. Kovács azt mondta, az államtitkárnak nincs bőr a képén, majd nem fogadta el a választ, a parlament viszont igen.
  • Közvetítésünket befejezzük, viszlát!