Gellért, Mercédesz
11 °C
22 °C

Gyurcsány: Átkozottul nehéz másfél év volt

2008.02.18. 12:40

Fontosabb részletek
 • Gyurcsány Ferenc miniszterelnökévértékelő beszédében meghirdette a polgárosodás programját, amelynek 3 fő eleme a tudás, a munka és a tulajdon.
 • Azt tervezik, hogy az állampolgárok is vehetnének részesedést a még állami tulajdonban lévő cégekből.
 • Gyurcsány szerint 200 milliárdos adótehercsökkenés lehet jövőre, az SZDSZ ennek a dupláját szeretné.
 • Összefoglaló a beszédről

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • cikkünk a témában:

  Most jön a negyedik

  Gyurcsány Ferenc negyedik miniszterelnöki évértékelőjét mondja el most. A műfajt Medgyessy Péter kezdte, aki az év első parlamenti ülésein összefoglalta az előző év eredményeit és a következő feladatait. Idén Gyurcsány annyit változtatott a szokásos menetrenden, hogy nem az első ülésen szólal fel, hiszen az a múlt héten már megvolt. Hivatalosan azért csúsztatott, mert múlt hétfőn az egészségügyi biztosítók privatizációjáról szavaztak, ami még 2007-ről húzódott át. A későbbi beszéddel Gyurcsánynak lehetősége volt kivárni Orbán Viktor évértékelőjét, aki már múlt szerdán megtartotta saját beszédét.

  Gyurcsány Ferenc eddigi évértékelői tőle szokatlanul visszafogottak, hivatalos stílusúak voltak. Szenvedélyes szónoklatok helyett inkább leltárt készített, de a konkrét ígéretektől inkább tartózkodott. Visszatérő eleme, hogy az ő kormánya szakít a Kádár-rendszer hagyományaival, az ingyenes gondoskodás nem lehet a modern állam feladata. Az idei legfontosabb bejelentése valószínűleg a vagyon nélküliek tulajdonhoz juttatása lehet, vagyis egy kedvezményes részvényvásárlási rendszer bemutatása.
 • Gyurcsány a parlamenti szezonnyitón szokta évértékelőit tartani, most a szoksásonál egy héttel később beszél. Ennek két oka lehet. Orbán Viktor múlt szerdán tartott évértékelőt, és Gyurcsány utána akart beszélni. Egy másik verzió szerint nem akart az államfő által visszaküldött egészségbiztosítási törvény tárgyalásának a napján beszélni, mert az "úgyis elvitte a napot".
 • A szokásos hétfői tumultusnál is rosszabb a bejutási helyzet ezen a nagy napon: minimum negyed óra a bejutás a Tisztelt Házba. Sok a nagykövet és az egyéb meghívott is.
 • Gyurcsány elkezdte beszédét. Felment a házelnök előtti pulpitusra, az ellenzék kivonult.
 • A Fidesz-frakció képviselőinek nagyja be se jött a miniszterelnöki értékelésre. A szocialista folyosó teljesen üres, az ellenzéki oldalon is alig vannak.
  Fotók: Barakonyi Szabolcs
 • Nehéz másfél év volt, átkozottul nehéz. Olyan, amelyben sok csalódás és bizonytalanság is volt, mondta Gyurcsány Ferenc az évértékelőjében. Sokan elvesztették a hitüket, nem kevesen elfordultak tőlünk, vannak, akik alig rejtett indulattal tekintenek rájuk.
 • Mindenkinek köszöni, akinek volt ereje, esetleg támogatni is a változásokat. Mint mondta, azért vágtak bele az átalakításokba, mert végig biztosdak voltak abban, hogy amit tesznek, az Magyarország érdeke. A brutális fizikai támadások közepette is nagyobb a hitük, mint a támadók ereje. Szükségük volt a százezrek üzenetére, hogy ne adják fel. Nekik üzente: nem adják fel. Köszöni a támogatók szeretetét.
 • A másfél év nemcsak csalódást és bizalomvesztést hozott, hanem utat nyitott az Új Magyarország programjának. Megtették, amit meg kellett tenni, elérték, amit el akartak érni. Azt mondta, a költségvetés jobb lesz a tervezettnél, az egyensúly helyreállítása után pedig 250 milliárd maradni is fog. A legnehezebb szerkezeti átalakulások legfontosabb döntéseit is meghozták. A következő időszakban már nem lesznek húsbavágó döntések. Nem állnak meg, de nyugodtabb kormányzás, nyugodtabb élet következik.
 • Gyurcsány az eredményekről: olcsóbb az állam, kevesebbe kerül, mint valaha, az egyetemek és főiskolák versengenek a diákokért, a gyógyszergyártók a verseny miatt csökkentik a gyógyszerárakat. Az egészségügy átalaklítása eredményeként 200 ezer ember kezdett járulékot fizetni. A gazdaság kifehérítéséből minden magyar állampolgárra nyolcezer forint jut. Utakat és hidakat éptettek. Az uniós források felhasználása meg olyan siker, hogy példának állítanak minket.
 • Gyurcsány általában fejből, papír nélkül szokott beszélni, most viszont olvassa a beszédét.
 • Rejtett adónak nevezte Orbán Viktor a vizitdíjat és a kórházi napidíjat hétfőn Tatabányán, a Szent Borbála Kórház vizitdíj befizetésére szolgáló ablaka előtt tartott sajtótájékoztatóján és kijelentette, mivel az adócsökkentés ismét slágertéma, ha valaki adót szeretne csökkenteni, akkor kezdheti a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlésével. (MTI)
 • Gyurcsány azt mondta, a változások végső célja kitörni a kiszolgáltatottságból, az alattvalói létből. Felidézte, hogy három éve vezeti a kormányt: az első szakasz a kompromisszumok, a második a kijózanodás jegyében telt, most jön a harmadik szakasz. Milyen országot szeretne? A rendszerváltáshoz nyúlik vissza; akkoriban jobb életet akartunk, nyugati színvonalat. Hogy egyszer majd nem mi könyörgünk telefonért, hanem minket ugrálnak körül. Azt kerestük, hogy miként lehetünk saját magunk urai, céljaink a 90-es években a polgárosodásról, azaz szabadságról, gyarapodásról, biztonságról szóltak.
 • Hogy mit jelent a polgárosodás, azt pontosan értette a 90-es években Horn, Mádl, Göncz, Kiss János, Bokros, Orbán vagy Sólyom. Most is értik közülük sokan, de vannak, akik nem éretik, ők hangosak.
 • Lehet, hogy a nép nem szereti Gyurcsányt, de kíváncsinak azért kíváncsi rá. Az Index tudosítója belépési rekordot döntött: összesen háromnegyed órájába tellett, amíg a parlamenti sorompótól eljutott a liftig. Igaz, lapunk munkatársa nem tumultált, s a késve belihegő politikusokkal, illetve tévéstábokkal szemben nem lökdöste félre a többi újságírót, illetve a miniszterelnöki szónoklatra sereglő diákokat. Félig el is fagyott a veséje, de a Tisztelt Házat már fűtik, és nem csak a kormányfő szavai.
 • A szocialisták eddig legalább négyszer tapsoltak, de valahogy mindig bizonytalanul, bátortalanül kezdték el a tegyerüket összecsapni.
 • Gyurcsányszerint a hétköznapok biztonsága munkából, tudásból és tulajdonból áll. Aki mindezekkel rendelkezik, annak könnyebb, akinek nincs, az gyenge és sérülékeny. A kormányfő nem hisz a gazdagság automatikus lecsurgásában, nem hisz a liberálisoknak a piac mindenhatóságát hirdető elvében sem. Abban a polgárosodásban hisz a miniszterelnök, amelyik utat nyit a tehetségeknek.
 • Gyurcsány: Olyan politikát kell folytatni, ami támogatja milliók polgárosodását. Hetekig, hónapokig tartó vitára van szükség az új magyar polgárosodásról. Jó lenne, ha már tavasszal születnének jogszabályok.
 • Gyurcsány azt mondta, csökkenteni kell a járulékos adóterheket, hogy könnyebb legyen a foglalkoztatás. Jövőre 200 milliárd forinttal csökkenthető az adóterhelés. Korrigálni kell a segélyezési rendszeren, hogy azok is dolgozhassanak, akik tudnak.
 • Gyurcsány a tudásról azt akarja megvitatni, helyes-e, hogy fokozottan elismerik a hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó tanárok munkáját, és ezért havi 30-50 ezer forint többlettámogatást kapjanak. Átfogó művelődésiház-programot akarnak, felújítanak házakat, 50 milliárdnál többet terveznek erre.
 • Kövesse az évértékelőt a cerkablogon >>> is.
 • Gyurcsány emlékeztetett arra, hogy a rendszerváltás pillanatában a lakosság jelentős része nem rendelkezett érdemi tulajdonnal, és ez a helyzet máig nem változott jelentősen, ugyanakkor félmillió bérlakás került a lakók tulajdonába. 18 évvel később közülük sokaknak nincs más tulajdona, csak a lakás, amiben él. Az állam első lépését akkor nem követte újabb. Itt az ideje, hogy megnyissák a tulajdonossá válás útját.
 • Valamennyi magyar embernek esélyt adnának arra, hogy tulajdonosok legyenek. Állami cégeknél pár ezer forintos tulajdont vehetnek az állampolgárok. Hogy mely vállalatoknál, azt majd a jövőben döntik el. Részletfizetési és adókedvezmény adnak azoknak, akik tulajdonos polgárok akarnak lenni. Az egész folyamatnak ellenőrizhetőnek, átláthatónak kell lennie, ne kevesek kezébe kerüljön a tulajdon. A stratégiai vállalatok többségét azonban érdemes megtartania az államnak.
 • Támogatta Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszterjelölt kinevezését a parlament alkotmányügyi bizottságának kormánypárti többsége hétfői ülésén. A 16 kormánypárti igen szavazattal szemben 12 ellenzéki nem állt.

  Draskovics Tibor hétfőtől váltja Takács Albertet az igazságügyi és rendészeti tárca élén. Petrétei József és Takács Albert után ő a harmadik, aki ebben kormányzati ciklusban elfoglalhatja az igazságügyi és rendészeti miniszteri széket. (MTI)
 • Nyakó István Orbán Viktor múlt heti, 50 perces évértékelése után úgy nyilatkozott: évértékelésnek kevés, kampánybeszédnek hosszú. Nos, Gyurcsány Ferenc országértékelése húsz perccel rövidebb volt, mint Orbáné.
 • Rövid volt a miniszterelnöki beszéd, kemény Navracsics Tibor válasza. A fideszes frakcióvezető szerint előre be kellett tanítani a baloldalt, hogy mikor tapsoljon. Ugyanis Navracsics általa álságosnak tartott mondatokat állít pellengérre, az erős forintról és gazdaségról, amikről Gyurcsány a 2005-ös évértékelőjében beszélt már. A frakcióvezető azt fírtatja, hogy Gyurcsány a frakció előtt is ilyen pozitív képet vázolt-e, vagy ott az igazságot vezette elő.
 • Aztán jön a tárgyratérés: Navracsics afölött örömködik, hogy a miniszterelnöknek is végre eszébe jutott az adócsökkentés, és munkahelytermtés, mint kormányzati politika. Igaz, kicsit későn eszmélt szerinte a kormány, hiszen az Orbán-kabinet utolsó évében 5,6 százalék volt a munkanélküliség, most pedig 7,7 százalék. No meg itt van a szárnyaló, nyolc százalékos infláció. Ez Navracsics szerint nem lehet a gazdasági növekedés ára, ugyanis a tavalyi 1,3 százalékos gazdasági növekedés nem nevezhető eredménynek, ezt mutatja, hogy az utóbbi 3 évben a kisvállalkozások közül 60 ezer ment tönkre. Aztán a földosztás mintájára kitalált cégosztási ötletet ostorozza Navracics, aki szerint arról van szó, hogy a miniszterelnök éhes, és ugyanúgy akar ő és köre cégeket megszerezni, ahogy azt a kárpotlási jegyüket állami vállalatok részvényekre cserélők tették egykor.
 • Dávid Ibolya megállapítja magáról, hogy nem tudathasadásos, és emiatt támogatni kell a Gyurcsány-programot. Már ha az nem blöff. De az MDF elnöke él a gyanúperrel, hogy itt újabb hangaztos bejelentésről van szó, és nem többről. Szerinte ezt bizonyítja, hogy egy politikai vargabetű után most Gyurcsány kénytelen volt visszatérni a polgárososodás politikájához. Holott korábban pont a polgárságot büntette, például a megtakarítások megadóztatásával, így a polgárság nem a bankszektorban, hanem a párnában tartotta a pénzét.

  Az állami cégek tőzsdére vitelét, és e vállalatok "civil felvásárlását" viszont támogatta Dávid Ibolya. Igaz, kételyeket is megfogalmazott, ugyanis szerinte nem biztos, hogy az akvizícókat rendesen előkészítette a kormány. Dávid ugyanis hiányolta, hogy a miniszterelnök nem nevesítette, a cégek hány százalékát vinné a börzére a kormány, és mit csinálna a kabinet az ebből származó bevételekből.
 • Semjén Zsolt nem finomkodik, szerinte a kormány soha nem tartotta adott szavát, Kóka és Gyurcsány mindig csak vetített. Igaz, a KDNP-s frakcióvezető szerint a szabad demokrata elnök javára írható, hogyha az SZDSZ-ből nem is, de az MSZP-ből 10 százalékos pártot csinált.

  Semjén úgy látja, most sincs másról szó, mint porhintésről, hogy a népszavazás résztvevői ne lássanak tisztán. A frakcióvezető Gyurcsány beszédéből a sikereket hiányolja, szerinte a parlamentben 133 napja néma miniszterelnök nem tudott mit említeni, hisz Gyurcsány nagyobb adósságot (25 milliárd dollár) csinált, mint Kádár (21 milliárd). Semjén szerint az állami vállalatok felosztása semmi másról nem szólt, pusztán arról, hogy miután a kormányzat ellopta a cégek tulajdonának 90 százalékot, most e vállalatok 1 százalékának szétosztásával próbálja elfedni az ipari méretű síbolást.
 • "Ilyenkor az a házi szokás, hogy kicsit egymással is vitázunk mi frakcióvezetők. Most ezt nem teszem, tudomásul veszem, hogy kampányolnak ellenzéki frakcióvezetőtársaim,, kampánybeszédet tartottak" - mondta felszólalásában Lendvai Ildikó. "Végy egy adag őszödöt, tégy hozzá egy kis nemzeti végromlást, adj hozzá egy csipet kommunistázást" - sorolta a szerinte ellenzéki receptet Lendvai Ildikó. Dávid Ibolyának megköszönte, hogy érdemi kérdéseket boncolgatott. "A füleket ki kellett terelni a köztük lévő fejekkel együtt a teremből"- utalt az ellenzéki kivonulásra. A kampányból már csak három hét van, kibírjuk, már féllábon is, vélte reményét fejezve ki, hogy senkinek nem zsibbad el a lába és nem zsibbad bele a korteskedésbe senkinek se az agya.