Gyurcsány: Átkozottul nehéz másfél év volt

2008.02.18. 14:14

Fontosabb részletek
  • Gyurcsány Ferenc miniszterelnökévértékelő beszédében meghirdette a polgárosodás programját, amelynek 3 fő eleme a tudás, a munka és a tulajdon.
  • Azt tervezik, hogy az állampolgárok is vehetnének részesedést a még állami tulajdonban lévő cégekből.
  • Gyurcsány szerint 200 milliárdos adótehercsökkenés lehet jövőre, az SZDSZ ennek a dupláját szeretné.
  • Összefoglaló a beszédről

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • cikkünk a témában:

    Gyurcsány nehéz helyzetbe hozta az ellenzéket

    A népszavazásról nem beszélt, de egy olyan javaslatot tett, amit az ellenzék egyértelműen sem elutasítani, sem támogatni nem tud.
  • Gyurcsány Ferenc kormányfő nagy meglepetésre ma nem állt elő konkrétumokkal adóügyben, csak jelezte, hogy a munkahelyteremtés jegyében a kormány elkötelezett a munkabérre rakódó adó- és járulékterhek csökkentése mellett. Lapunk a múlt héten úgy értesült, tízpontos adócsomag jelent be ma a miniszterelnök, annak öt kardinális pontját ismertettük is. Azok rímelnek a munkahelyteremtést előtérbe állító szándékra. Információnkat több forrás is megerősítette.

    Forrásaink nem tudják, miért állt el a kormányzat a tervtől, amelyet egyébként nagy titokban akart tartani. Gyurcsány. Csak annyit mondott ma: folytatják a részletekről az egyeztetést szakszervezetekkel, munkáltatói érdekképviseletekkel, civil szervezetekkel. Ilyen konzultációkra azonban az elmúlt hetekben is sort kerítettek, ahol konkrétumokkal is előrukkolt a miniszterelnök.

    A halasztás egyébként nem újdonság. A saját maguk elé kitűzött január 31-i határidőt nem tudta tartani a koalíció, addig kellett volna ugyanis megállapodniuk egymással a 2009-es konkrét adóintézkedésekkel. Azóta már nincs pontos határidő, a szocialista-liberális politikusok lebegtetik az elképzeléseket.
  • Kóka János azon derül, hogy az ellenzék két pártja örökbe fogadta Gyurcsány programját. (Persze ez a Fidesznél és az MDF-nél úgy hangzott, hogy Gyurcsány plagizál.) A Semjén által hiányolt eredményeket Kóka sorolja, mondván: a felsőoktatási reform versenyképessé teszi a diplomákat; az egészségügy átalakítása annyira király volt, hogy még a Fidesz is meghátrált, és nem vitte népszavazásra a patikaliberalizációt. Aztán jön Horváth Ágnes és Molnár Lajos magasztalása, hogy a vizitdíjon immár kaszálnak az orvosok, és végre szufficites az egészségügyi kassza.

    Ez viszont részben a szabad demokraták érdeme, mert a szocialista koalíciós partner ugyan elbizonytalanodott, de de az SZDSZ jól visszaterelte a reformok útjára. Kóka is ad programot, akárcsak Gyurcsány, azt mondja, hogy Magyarországnak kevesebb adóra van szüksége, és liberális gazdaságpolitikára, mert az már Indiában is százmilliókat emelt ki a mélyszegénységből. Az SZDSZ, ahogy nyáron, most sem torpan, és megüzeni Gyurcsánynak, hogy épp a miniszterelnök által javasolt adócsökkentés duplájára van szükség.
  • Gyurcsány köszöni szépen a viszontválaszra adott szót, és megállapítja, hogy az ő átfogó társadalompolitikai programjával az ellenzék egyetért, egyedül Semjén humorizált. (A KDNP frakcióvezetőjének vicceinél Gyurcsány nem tud kínosabbat elképzelni.)

    Azért még kiosztja Navracsicsot, mert szerinte a Fidesz a járulékcsökkentés mellett a kiadásokat is növelte volna, ám a gyurcsányi adómérséklés programja felelőségteljesen a bevételek apadásával számol. Aztán a munkanélküliségről beszél, és azt csodálja, hogy az okos Navracsics nem azt nézi, hogy hányan dolgoznak, hanem azt, hogy hányan nem. Mert most 3,9 millió ember robotol, míg 2002-ben csak 3,85 millió tette ezt. Bizonyítás után következik a szokásos klisé: azok, akik tudatosan félre akarják vezetni a házat, mint Navracsics, azok ne akarják erkölcsi magaslatokról kioktatni a koalíciót.
  • Gyurcsány Dávid Ibolyát is lekapja a tíz körméről, mondván: botorság kiadáscsökkentésre buzdítani a kormányzatot. Hiszen most minden adóforintól 67 fillér szociális támogatásokra megy. Ha a kabinet lecsonkolná a kiadásokat, akkor meg kellene kurtítani a nyugdíjakat és a különböző szociális ellátásokat. Semjén szintén megkapja a magáét, kádári-párhuzamát butaságnak minősíti Gyurcsány. Ugyanis a KDNP-frakcióvezető egy 1980 eleji abszolút számot vetett össze egy jelenlegi összeggel, márpedig mai értéken számolva a kádári 21 milliárd dollár jóval többre rúg, mint Gyurcsány 25 milliárdja.

    Elemzés után jön a nagy tanúlság: bármit is mond a kormányfő, az ellenzéki frakcióvezetők szerint akkor is baj van, ha van a kabineten sapka, és akkor is ha nincs. Pedig a gonosz ellenzéki honatyák, miközben szavazatmaximálásra törekszenek, igazából az országot bántják. A bajokra Gyurcsány receptet is kínál: dolgozzunk együtt.
  • Jönnek a normál napirend előtti felszólalások, alig negyed ház kíváncsi rájuk, hiszen Gyurcsány szónoklata után menekülőre fogták a kormánypárti képviselők.
  • "Koszovó kikiálltotta függetlenségét, emellett nem mehetünk el szó nélkül. Ez nemzeti érdekeinket is szolgálja" - mondta napirend előtti felszólalásában Mesterházy Attila szocialista frakcióvezető-helyettes. A politikus üdvözölte a pristinai döntést és örömét fejezte ki, hogy e kérdésben a parlamentben ritkán látott egység van. A politikus reményét fejezte ki, hogy Szerbia mihamarább része lesz az uniónak, ugyanakkor kifejtette, mi magyarok történelmi okokból mindenkinél jobban megérthetjük a szerbek indulatait. Kiss Péter kancelláriaminiszter reakciójában köszönetet mondott a parlamenti erőknek, amiért kialakult a kérdésben az egység.
  • Van egy olyan közgondolkodás, ami ha folytatódik, akkor a végső elszegényedés és a társadalom teljes szétesése vár ránk, vélekedett Herényi Károly. Az MDF frakcióvezetője felidézte, hogy USA-n pénzügyi válság söpört végig, de két hét alatt sikerült ezzen úrrá lenniük, noha ott kampány van, ennek ellenére megegyeztek republikánusok és demokraták.

    "Jó volna, ha ebből meríthetnénk és közösen orvosolnánk a bajokat" - mondta a politikus. Kifogásolta, hogy nem lett a a Btk. része a kartellezés, noha évi 200 milliárd forintot visznek el így. Nehezményezte, hogy a választási eljárási törvény módosítása is le lett söpörve, pedig a kampányfinanszírozás megoldatlan. "Ez nem felelős kortmányzati magatartás" - vélekedett Herényi Károly. Juhász Gábor igazságügyi államtitkár megköszönte az MDF felelős gondolkodását, és reményét fejezte ki, hogy ez a jövőben is így marad.
  • cikkünk a témában:

    Sólyom László aláírta az egészségbiztosítási törvényt

    Sólyom László köztársasági elnök hétfőn aláírta az egészségbiztosítási törvényt.
  • A liberális frakció mai ülésén úgy döntött, hogy nem tudja támogatni a köztársasági elnök által jelölt országgyűlési biztosokat, mert előzetesen nem volt módja meggyőződni szakmai alkalmasságukról.

    Az SZDSZ közleménye szerint az ombudsman-jelölteket Sólyom László ismét egyeztetés, a pártokkal történő konzultáció nélkül választotta ki. "A köztársasági elnök sokszor hangoztatott igénye a párbeszédre az SZDSZ-nél nyitott kapukat dönget, sőt: meggyőződésünk, hogy itt és most is ezt az utat kellene járni, és így a biztosok személyéről is egyeztetni kellett volna."
  • Az interpellációknál tartunk, de ezek most a szokásosnál is unalmasabbak, ezért ezeket nem tudósítjuk.
  • Az interpellációk után jönnének az azonnali kérdések, de több kijelölt válaszadó, és pár kérdező sincs jelen, így az ülést vezető Áder János ugrik pár kérdést.
  • cikkünk a témában:

    Eljő az ügyeskedők fénykora és indul az osztogatás?

    Gyurcsány ötlete majdnem ugyanaz, mintha egy rakás pénzt egy repülőről szétszórnának az emberek között. Megismétlődik a fekete kilencvenes évek nagy kárpótlási jegy-biznisze?