Ez a poszt a következő Percről percre része:

Nem oszlik fel a parlament

Fontosabb részletek
  • Nem oszlik fel a parlament, nem kapott ugyanis többséget az MDF erre vonatkozó indítványa.
  • Gyurcsány Ferenc a Megegyezés programjáról beszélt az első őszi parlamenti ülésnapon, és az SZDSZ-t kérlelte, hogy működjenek együtt. A népnek azt üzente, kérdezzék bátran a politikusokat a programokról.
  • A Fidesz, a KDNP és az MDF is előrehozott választásokat követelt, mert szerintük az országban hónapok óta nincs valós kormányzás.
  • Az SZDSZ Gyurcsány programját és a parlament feloszlatását sem támogatja. Szerintük ez utóbbival az MDF Gyurcsánynak segített.
  • Ezerrel megemelték a hadsereg létszámát.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ezzel a szavazással bebizonyosodott, hogy 204 kormánypárti képviselő, és mintegy tíz százalékkal kevesebb ellenzéki van a parlamentben, mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke hétfőn újságíróknak, miután a képviselők nem szavazták meg az Országgyűlés feloszlásáról szóló MDF-es indítványt. Az MDF elnöke kiemelte, hogy az MSZP és az SZDSZ viszonya olyan, mint egy "rossz szeretői viszony", látatlanban, titokban, de működik. "Sokkal jobban járna az ország, ha mindez nyíltan történne, és nem ilyen titkok formájában" - jelentette ki Dávid Ibolya. (MTI)
  • Európának minden eddiginél nagyobb szüksége van a közös energiapolitikára, hogy csökkentse külső függőségét és növelje biztonságát, mondta José Manuel Durao Barroso hétfőn, amikor beszédet mondott az Országgyűlésben.

    Az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta a nemzeti parlamentek szerepének fontosságát az Európai Parlament mellett. Mint mondta, ha közelebb akarjuk hozni az emberekhez az Európai Uniót, akkor a nemzeti parlamenteknek aktívabbá kell válniuk az európai politikában. Nagyon fontos a polgárokhoz való közelség Európában: nem lehet, hogy bürokraták, technokraták legyünk, demokratáknak kell lennünk, és demokratikusnak működésünkben - fogalmazott Barroso. Hozzátette: a jövőben a nemzeti parlamenteknek egyre nagyobb lehetőségük lesz hangjuk hallatására az EU-ban.

  • A nemzeti parlamentek és az uniós intézmények közötti együttműködésről tárgyalt Szili Katalinnal José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke hétfőn Budapesten. "Szerintünk nagyon fontos a nemzeti parlamentek együttműködése az Európai Unióval" - mondta José Manuel Barroso, miután tárgyalt az Országgyűlés elnökével. A találkozó után Szili Katalin szintén a nemzeti parlamentek és az Európai Unió együttműködését hangsúlyozta. A házelnök emellett tájékoztatta a bizottság elnökét a 2011-ben esedékes magyar uniós elnökségre történő felkészülésről, valamint a lisszaboni szerződés életbe lépése utáni magyar teendőkről.

    José Manuel Barroso azt követően találkozott Szili Katalinnal, hogy megbeszélést folytatott Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel és Sólyom László köztársasági elnökkel is. A bizottság elnöke a tervek szerint találkozott volna a Fidesz elnökével is, ez a találkozó azonban elmaradt, az Országgyűlés feloszlásáról szóló parlamenti szavazás miatt. Az Európai Bizottság elnöke az Európai Innovációs és Technológiai Intézet igazgatótanácsának alakuló ülésére érkezett Magyarországra.