Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lemondott a bekiabáló fideszes

2008.09.29. 12:38

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Az adatvédelmi biztosnak jelölt Jóri Andrásról szavaz hétfőn az Országgyűlés, kedden pedig az utcai rendzavarásokkal is összefüggő közrendvédelmi törvénycsomagot tárgyalja. A 2001 óta ügyvédként praktizáló Jóri András szakterülete az adatvédelmi-, az informatikai-, a gazdasági- és a társasági jog. Korábban, 1997 és 2000 között az adatvédelmi biztos mellett dolgozott szakértőként. Sólyom László köztársasági elnök június 25-én jelölte az ügyvédet adatvédelmi biztosnak.

  Korábban az államfő által javasolt jelölteket az Országgyűlés már négyszer leszavazta. A szükséges parlamenti kétharmados többséget tavaly decemberben Péterfalvi Attila, idén február 25-én Zombor Ferenc, áprilisban Tóth Gábor Attila, május végén pedig az újból jelölt Péterfalvi Attila sem kapta meg. A parlament alkotmányügyi, valamint az emberi jogi bizottsága egyhangúlag támogatta a jelöltet, és ezt ígérték az ellenzéki pártok is. A képviselők titkosan szavaznak, a jelölt megválasztásához kétharmados többség kell. (MTI)

 • cikkünk a témában:

  Gyurcsány, a rekorder miniszterelnök

  Lázár óta ő van a leghosszabb ideje hivatalban.
 • cikkünk a témában:

  Az MDF-frakció megerősítette Almássy kizárását

  Nem elegáns, hanem gyors döntés született, mondta Herényi Károly. Almássy tovább harcol.
 • Az SZDSZ-frakció egyhangúlag támogatta és még a hétfői napon benyújtja a takarékos állami gazdálkodásról szóló törvényjavaslatát, mondta a testület ülése utáni sajtótájékoztatóján Kóka János. A frakcióvezető szerint a magyar gazdaság fejlődését gátolja a korszerűtlen és túlterjeszkedett állam. Hozzátette, hogy az ország növekedési problémái időben egybeesnek a világszintűvé dagadó hitelválsággal. (MTI)
 • Az MSZP-SZDSZ magánkézre játszotta az egészségbiztosítást és leépítette a kórházakat. Ma már egyik törvény sem él, az utóbbi egyes passzusait a napokban semmisítette meg az Alkotmánybíróság, mondta a fideszes Horváth Zsolt.

  Az egészségügyi ellátórendszer bemerevedett, ezért sürgős szabályozásra van szükség, újjá kell szervezni a magyar egészségügyet, új törvények kellenek, mondta. De ezt már ettől a kormánytól nem lehet várni.

  Fotók: Huszti István
 • A miniszterelnök ma sem beszél napirend előtt.
 • Székely Tamás egészségügyi miniszter szerint az Alkotmánybíróság döntése nem teremt új helyzetet. Nincs jogalkotási kényszer, de az Alkotmánybíróság javaslatait beépítik egy új törvényjavaslatba.

 • Nem tudjuk, ki juttatta el azt a CD-t Dávid Ibolyának, ami végül eldöntötte egy demokratikus párt elnökválasztási kimenetelét, mondta az SZDSZ-es Gulyás József, aki szerint a megfigyelési ügyben sokkal több a kérdés, mint a válasz.

  Gulyás támadta a fideszes Demeter Ervint is, aki szóban megbízást adott az NBH vezetőjének moszkvai kapcsolatainak kutatására.

  Az SZDSZ-es politikus azt sem érti, miért kell a szocialistáknak a nyomozás jelenlegi szakaszában házalni a megfigyelési dokumentumokkal. Gulyás arra keresi a választ, hogyan kerülhettek ki dokumentumok? Miért nem a nyomozóhatóság hozza nyilvánosságra a dokumentumokat.

  Az SZDSZ vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte.

 • Az MSZP-frakció egyhangúlag támogatja Jóri András adatvédelmibiztos-jelölt megválasztását, mondta Göndör István frakcióvezető-helyettes hétfőn Budapesten újságíróknak. A jelöltet múlt héten hallgatta meg a frakció, és Jóri András szakmailag győzte meg a szocialista képviselőket arról, hogy alkalmas a poszt betöltésére.

  Göndör István azt mondta, hogy az államfő által jelölt Jóri András hosszú ideje dolgozik az adatvédelem területen, és kellően elkötelezett ezen munka iránt. A frakcióvezető-helyettes elmondta, hogy nem rendeltek el kötelező szavazást, mert nem voltak ellenérvek a jelölttel szemben, és ezért nem is kért senki felmentést a szavazás alól. (MTI)

 • Napirend előtt erről a témáról beszélni helyénvaló, válaszolta Gulyás Józsefnek Iváncsik Imre államtitkár, aki szerint nincs rendben az, ami történik.

  Szerinte ott kezdődött a botrány, hogy a gyanú szerint egy társaság (nem mondta ki az UD zrt. nevét) illegális módszerekkel dolgozott. A társaság vezetői - négy magánszemély - szoros, baráti és rendszeres kapcsolatot ápolt a Fidesz két volt titkosszolgálati miniszterével.

  Ivancsik szerint a titkosszolgálatoktól semmilyen információ nem szivárgott ki.

 • Szili Katalin házelnök a hétfői parlamenti ülés kezdetén bejelentette, hogy az MDF-frakció kizárta soraiból Almássy Kornélt, aki így függetlenként folytatja munkáját. (MTI)

 • A megfigyelési ügyről beszélt Molnár Zsolt (MSZP) is. Szerinte félelemkeltés folyik azóta, hogy a Fidesz elvesztette a választást. "Magyarországon senki sincs biztonságban" - mondta. A Fidesz, ha szükségesnek látja, akkor III/III-asok segítségét kéri. Szerinte a rendszerváltás idején kivívott szabadságot súlyos támadás érte, Magyarország szabadon szeretne élni.

 • Egy, a nemzetbiztonsági államtitkár mögött ülő fideszes képviselő azt kiabálta Iváncsik Imre felé: "Lógni fogtok".

  Szili Katalin házelnök azt mondta, példátlan eset történt, ezért összehívta a rendkívüli házbizottsági ülést.

 • Iváncsik Imre megköszönte párttársa kérdését, ami szerinte jó alkalmat ad arra, hogy megnézzük: mi történt. Szerinte sikeres kísérlet történt az államszervezetbe való beépülésre. A legsúlyosabb vád: magánszemélyek magántitkait akarták megszerezni.

  "Helyes-e, ha van egy cég, amelyik elolvashatja az emailjeinket?" - kérdezte a képviselőktől Iváncsik és válaszolt is: nem helyes.

  Iváncsik annak szurkol, hogy az igazságszolgáltatás "járjon a dolgok végére".

  Iváncsik szeretné, ha a KDNP-s Simicskó István összehívná a nemzetbiztonsági bizottság ülését.

 • "Hogy jutottunk idáig?" - tette fel a kérdést a megfigyelési ügy kapcsán az MDF-es Herényi Károly, aki szerint mindez annak az eredménye, hogy kormányváltáskor kirúgják a szakszolgálatoknál a szakembereket.

  A felszín alatt szerinte egy olyan politikai alvilág működik, aminek semmi sem drága.

  A kormány és a felelős miniszter semmilyen információt nem hozott nyilvánosságra, mondta Iváncsik Imre.

 • Az Országgyűlés támogatta Demeter Ervin (Fidesz) megszólalását két percben, személyes megtámadás ügyén.

  Demeter szerint Iváncsik nem mondott igazat. Iváncsik kijelentette: az Ud Zrt.-vel semmilyen kapcsolata nincs. (A baloldalon harsány nevetés volt a válasz.) Eddig szerinte csak annyi derült ki, hogy a kormány két képviselőről, Kövér Lászlóról és Demeter Ervinről gyűjtött törvénytelenül adatokat.

 • Arnóth Sándor fideszes képviselő kiabálta az MSZP-sek felé, hogy "Lógni fogtok". Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója azt mondta: etikai vizsgálatot indítanak a képviselő ellen, ugyanakkor értékelik, hogy Arnóth Sándor, bár nem kapott szót, felállt és azt mondta, kijelentéséért megköveti az Országgyűlést.
  Fotók: Huszti István
 • Harmincezer jármű dübörög Csornán keresztül, holott már 1989 óta tervezgetik az elekerülő utat, panaszkodott Áder János a parlamenti ülésteremben. A fideszes képviselő azt nehezményezte, hogy ennek ellenére 2008-ig hozzá sem fogott senki még a nyomvonal előkészítéshez (lásd: műszaki engedélyek, kötelező ásatások, stb.), noha a kormányzat ütemterve szerint már 2007-ben el kellett volna kezdeni az út építését. Az infrastrukturális tárca államtitkára megértő, Puch László azt viszont nem érti, miért pattog Áder, ugyanis, mutatott rá az államtitkár, a fideszes honatya is ott ült a Tisztelt Házban, amikor az döntött: elkerülő út helyett remek autóút lesz. Ja, Puch szerint igenis az ásatások már folynak, és kanyarog majd az út is, igaz, legföljebb 2011-ben.
 • Áder nem gondolta volna, hogy a végén még ő lesz kihozva az ügyből, mint főbűnös. Hat éve kormányoznak a szocialisták, és az elkerülő út semmit nem old meg a csornai lakosok problémájából. A választ a fideszes politikus nem fogadta el, az Országgyűlés viszont igen.
 • Gúr Nándor szocialista képviselő a viharkárokról tartott beszédet, miközben a képviselők jelentős hányada elhagyta a termet. A magánszemélyek kárainak megoldására alternatívákat kér a képviselő a kormánytól. Gyenesei István önkormányzati miniszter válaszában elismerte az utóbbi idők súlyos viharai által okozott károkat. Soron kívül intézkedtek a súlyos esetekben, az önkormányzatok jelentős szerepvállalásával. A magántulajdonban okozott károkat azonban a lakosságnak kell vállalnia. Az államnak alap esetben helytállási kötelessége nincsen, ezért vannak a biztosítók, mondta Gyenesei. Gúr Nándort megnyugtatták Gyenesei szavai.
 • Gusztos Péter (SZDSZ) azt nyilatkozta, amennyiben a Házbizottság ülésén bebizonyosodik, hogy az ellenzéki honatya valóban ezt kiabálta, akkor kérni fogják, hogy a Fidesz mondassa le képviselőjét. (FH)
 • Ma a jelek szerint az útépítés a sláger a Tisztelt Házban, egy KDNP-s honatya azon kesergett, milyen soványka és rossz állapotú bicikliút kanyarog Balf és Fertőrákos között. És pont most minősíthetetlen az út állapota, amikor megnövekedett a forgalom, hisz a boldog schengeni csatlakozás után már nemcsak a hazai, de az osztrák drótszamarak is ezen az úton száguldoznak. A kormány együttérzett.
 • "Arra még nem volt példa, hogy egy képviselő ilyen stílsban fenyegetőzött volna a parlamentben" - mondta a rendkívüli házbizottsági ülés után Szili Katalin házelnök.

  Arnóth Sándor bekiabálását ("Lógni fogtok") elítélte az összes frakció, de az MSZP, MDF és az SZDSZ ennél többet akar: úgy gondolják, hogy a fenyegető honatyának le kell mondania mandátumáról.

  Szili Katalin szerint a parlamentnek nincs olyan bizottsága, ami etikai ügyekben eljárhat, ezért kezdeményezni fogja, hogy egy hónapon belül jöjjön létre ilyen testület.

  A fideszes Répássy Róbert mindössze annyit mondott, hogy a Fidesz elítéli a képviselőt, aki ellen etikai eljárást indítottak a párton belül.

 • Lakos Imre "Ami a Megegyezésből kimaradt" címmel szólalt fel. A konkrét cselekvési tervek helyett, általános dolgokat lehet olvasni Gyurcsány írásában, panaszolta az liberális képviselő. A honatya szeretné megismerni a kormány önkormányzatokkal kapcsolatos programját. Lakos közben megjegyezte, hogy nehéz túlkiabálni a hangos honatyákat. Melyek a konkrét minisztériumi tervek? Hogyan jöhet létre egy hatékony önkormányzati rendszer?
 • Gyenesei István önkormányzati miniszter válaszában emlékeztetett rá, hogy annak idején a liberálisokkal együtt tervezték meg az önkormányzatok átalakítására vonatkozó programot, amit az ellenzék nem szavazott meg. Az alapvető célok változatlanok, mondta a miniszter és egyben igazat adott Lakosnak a források előteremtésének nehézségével kapcsolatban. Lakos Imre humorosan megjegyezte, hogy "voltak pillanatok, mikor úgy érezte el tudja fogadni a miniszter válaszát", végül azonban egy határozott nemmel válaszolt.
 • Czoma Sándor fideszes képviselő a nyugdíjasok érdekében szólalt fel. Szerinte a színfalak mögött a kormány intézkedéseinek fő motorja a spórolás, nem pedig az elesettek segítése. "Színjáték folyik a kormány részéről" - mondta. A munkahelyek száma folyamatosan csökken, ennek bizonyítására egy KSH-s adattal példálózott a képviselő.

  Szűcs Erika miniszter a rehabilitációs járulékkal kapcsolatban elmondta, hogy céljuk a fordulat elindítása. "Aki munkaképes, dolgozzon is" - szólított fel a miniszterasszony. Kifejtette, hogy céljuk nem a spórolás, hanem az érintettek munkára fogása. Ezek után a rehabilitációról tartott Szűcs Erika kiselőadást. Megjósolta, hogy a megváltozott munkaképességűek munkába való visszatérésének aránya évről-évre nőni fog. Az idő sajnos lejárt, így a miniszterasszony befejezte mondókáját. Válaszát a képviselő sem fogadta el, és a parlament is leszavazta.

 • A 48 éves Arnóth Sándor 2008. június 2.-a óta tagja ismét az Országgyűlésnek, az MTA-elnökké választott Pálinkás József helyét vette át. Előtte 1998 és 2006 között volt parlamenti képviselő. Szűkebb pátriájában, Püspökladányban a Karacs Ferenc Múzeum vezetője, de tanárként is dolgozott a most akasztással fenyegetőző képviselő.

  2003-ban becsületsértés miatt jelentették fel. Arnóth akkor egy interpellációban akkor azt mondta Huszty András kormánymegbízottról: ?Az lehet, hogy aki ezt elkövette, kandidátus, pénzügyi szakember, egyebek, de attól még ez gazember?.

  A 2006-os választási kampányban Arnóth és Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök választási gyűlésén jelent meg tíz símaszkos, csuklyás fiatal, akik verni kezdték az útjukba kerülőket.

 • Arnóth Sándor fideszes képviselő hétfőn lemondott mandátumáról a parlamenti ülésteremben elhangzott bekiabálása miatt. Azt mondta Iváncsik Imre felé, hogy "Lógni fogsz".
 • Arnóth Sándor a parlamenti jegyzőkönyv szerint nem azt mondta, hogy "lógni fogtok!", hanem Iváncsik Imre felé kiabálta, hogy "lógni fogsz!".
 • Heintz Tamás (Fidesz) 2006-ban: "Kapjátok be!" (saját parlamenti felszólalásán indult be, az egészségbiztosítási felügyeletről beszélt, hivatalosan ?A Fidesz nem támogatja a törvényjavaslatot? mondattal zárt, de bekapcsolva maradt a mikrofonja.).

  Kuncze Gábor (SZDSZ) 2005-ben: "Kurva anyád!" (egy a Fidesz padsoraiból érkező bekiabálás után)

  Tóth Sándor (MSZP) 2005-ben: "A kurva anyádat!" (felszólalása közben újra és újra megszólalt a telefonja).

  Kis Zoltán (SZDSZ) 2003-ban: "Egy órája nincs itt. Kurva jó." (Az éjszakai ülésen Tállai András arra utalt, hogy Csampa Zsolt átadott neki néhány percet a felszólalásából.)

  Lányi Zsolt kisgazda képviselő 2001-ben: "Kurva anyád!" (állítólag rálépett a mikrofonzsinórra).

  Kis Zoltán (SZDSZ) 2000-ben reagált Csapody Miklós (MDF) felszólalására így: "Kurva szellemes!"

  Kis Gyula József (MDF) 1997-ben Tóth Károly (MSZP) felszólalása közben: "Menj a picsába!" A képviselő helyéről felállva, távozva az ülésteremből fakadt ki.