Árpád
-2 °C
4 °C

Torgyán villája a parlamentben is vihart kavart

2000.11.06. 19:19
Vancsik Zoltán szocialista frakcióvezető-helyettes valamennyi kisgazda miniszter, Csurka István csupán Torgyán József menesztését szorgalmazta hétfőn, a parlamentben napirend előtti felszólalásában. Torgyán József kisgazda pártelnök pedig házépítéséről beszélt a T. Ház előtt, illetve a támadással reagált az őt ért bírálatokra. Kuncze Gábor SZDSZ-es politikus ,,az összenő, ami összetartozik" kitétellel illette a formálódó Fidesz-kisgazda választási szövetséget, ami állásfoglalása szerint erkölcsi közösségvállalást is jelent. Torgyán Vancsik Zoltánnak azt ajánlotta: saját fia kábítószerügyeivel foglalkozzék, Kuncze Gábor óvakodjon attól, hogy újfent kivégzett maffiózókkal fényképezkedjék Csurkának pedig szerinte: "a privatizáció dicsőítéséért kapott" 36 millió forint hollétéről kellene beszámolnia.
Menesztik-e Torgyán Józsefet?
Torgyán József, vidékfejlesztési miniszter a parlamentben, a kormány nevében szót kérve saját házépítéséről beszélt. Megismételte azt, a sajtótájékoztatóján már ismertetett állítását, hogy 35 évi ügyvédkedéssel kereste meg a mostani építkezésének alapjául szolgáló ingatlanokat. Lakást vásárolt a Rózsadombon, illetve Újpesten és nyaralót vett felesége nevére Leányfalun. Két további ingatlanrészt örökléssel szereztek: egy nagy családi ház felét, a hozzátartozó asztalos műhellyel felesége, egy családi ház hatod részét pedig ő örökölte. A költözésről azt követően döntött a ,,családi tanács", hogy robbantásos merényletet követtek el a politikus ellen. A család ehhez minden segítséget megígért, így vásárolt Torgyánné egy telket ötvenmillió forintért. Az építkezés költségeit áthidaló kölcsön felvételével, vagy jelenlegi otthonának értékesítéséből reméli finanszírozni Torgyán József.

Kovács László, szocialista pártelnök-frakcióvezető élesen kritizálta a vidékfejlesztési minisztert, amiért felszólalásában a politikus nem az agrárium helyzetéről, hanem saját családi házáról kezdett beszélni, noha a kabinet nevében kért és kapott szót. Kovács úgy vélte: Torgyán vagyonnyilatkozatának zárt részének felbontásával kellene tisztázni a Torgyán család vagyongyarapodását. Erre annál is inkább szükség lenne, mert Torgyán maga jelentette ki, hogy valótlan adatokat tüntetett fel vagyonnyilatkozatában, igaz később szintén maga cáfolta saját kijelentését. Kuncze Gábor szabaddemokrata frakcióvezető szerint ha egy képviselő össze-vissza beszél, számolnia kell azzal, hogy kérdőre vonják. Úgy vélte: Torgyán egymásnak ellentmondó nyilatkozatai teszik szükségessé a vagyonnyilatkozat zárt részének felbontását.

Csurka István MIÉP-elnök a kormány öngyilkossági szándékát vélte felfedezni abban, hogy azonosul Torgyán Józseffel, illetve házépítésével. A kormány nem adhatná nevét egy ilyen felszólaláshoz - fejtette ki. Szájer József viszont arra kérte az ellenzéki padsorokban ülőket: támogassák a Fidesz azon kezdeményezését, hogy valamennyi titkos boríték kinyitható legyen, és üvegzsebűvé váljanak ténylegesen a képviselők. Lányi Zsolt, kisgazda frakcióvezető-helyettes szerint 1945 óta számos támadás érte a kisgazdapártot, azokat is túlélték, ezt is.

Vancsik Zoltán "közpénzt lenyúló együttesnek" nevezte a kormány kisgazda minisztereit
Vancsik Zoltán, szocialista frakcióvezető-helyettes annak a véleményének adott hangot, hogy Orbán Viktor csak a honvédvezérkar nyelvtudásának ellenőrzése kapcsán gondolhatja komolyan a miniszterelnöki felelősséget, mert a közpénzek intézményesült lenyúlásával nem foglalkozik. Vancsik Zoltán "közpénzt lenyúló együttesnek" nevezte a kormány kisgazda minisztereit. Példaként említette a kisgazda Kis Újságnak átutalt tízmilliós HM-támogatást, az Agrárinnovációs Kht. templomfelújítási gyakorlatát, illetve az autópálya-építés körüli anomáliákat. Nehezményezte, hogy 9 milliót költöttek egy alig 400 ezer forintból rendezett egynapos kisgazda fórumra, mely háromnapos oktatás címén nyert ilyen összegű támogatást.

Torgyán József miniszteri tevékenységét értékelve a szocialista képviselő arra a következtetésre jutott, hogy "a mezőgazdaság romokban hever".

Kuncze Gábor
"összenõ, ami összetartozik"
Kuncze Gábor parlamenti beszédében felsorolta az utóbbi évek valamennyi kormánypárti botrányát Simicska Lajos, APEH-elnökké választásától, a megfigyelési ügyön át Kaya Ibrahymig. A politikus az "összenõ, ami összetartozik" kitétellel illette a formálódó Fidesz-kisgazda választási szövetséget, ami álláspontja szerint erkölcsi közösségvállalást is jelent. Kuncze Gábor emlékeztetett Torgyán József azon megjegyzésére, hogy "a kisgazdapárt olyan nélküle, mint a võlegény szerszám nélkül". A kisgazdapártnak jó nagy fügefalevélre lesz szüksége - közölte ezzel kapcsolatban a frakcióvezető.

Kuncze és Hack vagyonnyilatkozata
Kuncze Gábor szabad demokrata frakcióvezető és Hack Péter országgyűlési képviselő nem tudta hétfőn nyilvánosságra hozni vagyonnyilatkozata zárt részét, mivel a mentelmi bizottság alkalmazottja megtagadta a dokumentumok kiadását. A két képviselő, akiket Torgyán József kisgazda pártelnök, pénteki közlése szerint, elszámoltatna vagyonáról, rögtönzött sajtótájékoztatón, szóban számolt be vagyoni helyzetéről. Kuncze Gábor elmondta: feleségével egy 1972 és 1974 között épült tököli családi házban lakik, ami házastársa nevén van, csakúgy, mint a család Volkswagen Golf gépkocsija. A frakcióvezető emellett egy 40-50 négyzetméter körüli nyaralóval és négymillió forintnyi megtakarítással rendelkezik. Hack Péter arról számolt be, hogy esetében megegyezik a nyilvános és a zárt vagyonnyilatkozat, mivel nem rendelkezik olyan tulajdonnal, amelyet az utóbbiban kell feltüntetni. Közlése szerint feleségével és két gyermekével egy 94 négyzetméteres családi házban lakik, egy hároméves Ford Escort gépkocsit lízingel, befektetései és megtakarításai nincsenek.
Csurka István MIÉP-elnök azon a véleményen volt, hogy Torgyán Józsefnek nem azért kell távoznia a kormányból, mert házat épít, szavai szerint "sztárügyvédként" vagy egyszerű "Tutsek-fogalmazóként", hanem mezőgazdasággal összefüggő teljesítménye, "a parasztság elárulása miatt". Torgyán József Csurkának azt javasolta: a privatizáció dicsőítéséért kapott 36 millió forinttal, a borházzal, a világ egyetlen veszteséges lóverseny-vállalkozásával kellene foglalkoznia, illetve - frakciója korábbi képviselője Szabó Lukács bejelentése alapján - arról kellene számot adnia, hogy hová lett a képviselőcsoport jelentős állami támogatása.

Kuncze Gábornak Torgyán azt javasolta: óvakodjék attól, hogy a jövőben lelőtt maffiózókkal kerüljön egy fényképre. A politikus tudni vélte, hogy Kuncze Gábor számos alkalommal ,,uszizott" Fenyő János, néhai médiacézár uszodájában, illetve, hogy együtt karácsonyozott a szintén kivégzett Prisztás Józseffel. Vancsik Zoltánnak azt tanácsolta, ne vele, illetve a kormányfővel foglalkozzon, hanem saját kábítószerügyekbe keveredett fiával. Az FVM vezetője mindhárom napirend előtti hozzászólásra adott válaszában szárnyalónak nevezte a magyar mezőgazdaság teljesítményét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?