Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Szekeres Imréé volt a nap ízléstelensége

2007.02.12. 18:49
Gyurcsány Ferenc országértékelésével indult a parlament tavaszi ülésszaka. A miniszterelnök meghirdette zászlóshajó-programját, de más is történt: Szekeres Imre új nyakkendőt vett, Lendvai Ildikó fodrásznál járt. A nap izéi.

A nap kérdése: bent marad-e Simicskó?

A KDNP-s Simicskó Lajos a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy szerinte az ellenzéknek nem célszerű kivonulni Gyurcsány Ferenc felszólalásairól. A Fidesz és a KDNP frakcióvezetése ezért megszavaztatta a képviselőit: legyen-e kivonulás vagy sem. Nos, két ellenszavazat és három tartózkodás mellett a kivonulás mellett döntöttek a képviselők, pedig a hétfői Népszabadság azt írta, hogy "sokkal több a ki-be vonulással elégedetlen képviselő, mint ahányan mellette állnak".

Simicskó Istvánnak ugyanakkor felajánlotta a frakcióvezetés, hogy Gyurcsány beszéde alatt is bent maradhat. A politikus végül nem élt vele.

A nap ízléstelensége: Szekeres Imre nyakkendője

A honvédelmi miniszter ferdén csíkos lilás szürkés nyakkendője önmagáért beszél.


Fotók: Barakonyi Szabolcs

A nap évértékelője: Gyurcsány Ferenc

Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként harmadszorra értékelte az évet. A hagyományt - a baloldalon - Medgyessy Péter teremtette meg 2004-ben, megirigyelve Orbán Viktor évi értékeléseit. Egyébként Orbánék kezdetben az évértékelés kifejezést használták, Medgyessyék viszont országértékelésnek nevezték el az év eleji, nagy lélegzetvételű beszédeket.

A műfaj máig legnépszerűbb darabja Medgyessy Péteré, aki 2004-ben többször is nekifutott az útelágazás szónak, amit végül nem is sikerült kimondania. (Most csak egy látványos nyelvbotlás volt, azt sem Gyurcsány, hanem a miniszterelnöki beszédre reagáló Dávid Ibolya követte el; az MDF elnökének a szélenergia szóba tört bele a bicskája.)

A nap ígérgetései

A gyermekszegénység csökkentése, ezer iskola megújítása, huszonnyolc kistérség felzárkóztatása, a tudásközpontok, valamint a kis- és középvállalkozások fejlesztése. Gyurcsány "zászlóshajóprogramjának" öt pillére mintha kevésbé lenne konkrét, mint az előző évek hasonló nekibuzdulásai. Talán nem véletlenül.

Gyurcsány a tavalyi évértékelőjében például munkabér-biztosítási rendszert, azonnali végkielégítést, valamint a kis- és középvállalkozások bankjának megalapítását ígérte. (A kis- és középvállalkozások mindig is ígéretrohamot váltottak ki a politikusokból.) A miniszterelnök két éve még "kiemelt fejlesztési iránynak" nevezte a zászlóshajóit. Akkor hét ilyen volt: az informatika és távközlés, a biotechnológia és egészségipar, az üzleti szolgáltató- és logisztikai központok, a járműipar, a turizmus, a környezetipar és a szórakoztatóipar. A Pécs-Budapest vasútvonal menetidejét másfél óra alá csökkentette volna (a leggyorsabb vonat is 2 óra 54 perc alatt teszi meg az utat az aktuális menetrend szerint), valamint megígérte a 4-es metró megépítését (szinte el se kezdték) és az 5-ös metró vonalának elkezdését (még terv sincs).

A nap frizurája: Lendvai Ildikó

Megújult külsővel lepte meg képviselőtársait Lendvai Ildikó. Új frizurája leginkább a nála hét évvel idősebb Tina Turner rocknagymamáét idézi.


A nap szójátéka: Mikola István

Ha valaki nem tudná, Hegyi Iván a Népszabadság sportrovatának munkatársa, és fárasztó szóvicceiről szerzett hírnevet a magyarok lakta területeken. Hogy mást ne mondjunk, a magyar futballválogatott Ciprustól elszenvedett vereségéről szóló tudósítás például a Gyalázatosz címet kapta. Nos, Hegyi Iván mind a tíz ujját megnyalhatná Mikola István volt egészségügyi miniszter interpellációjától, ami a ReformDeform címert kapta.


A nap debütálása: Tasnádi Péter

A nagy vidéki városok közül Pécs polgármestere nem volt országgyűlési képviselő - egészen mostanáig. Tóth Bertalan, az MSZP pécsi elnök lemondott mandátumáról, hogy helyét átadhassa Tasnádi Péternek. Az országgyűlési képviselői megbízatás és a polgármesteri tisztség között az 1994-es országgyűlési választás után szűnt meg az összeférhetetlenség, és ősszel máris hatvan képviselő indult települése polgármesteri posztjáért.

A nap évfordulója: Krassó György halála


Krassó György, a paktumdemokráciát elutasító Magyar Október Párt vezetője tizenhat évvel ezelőtt halt meg szívinfarktusban. Parlamenti közvetítésükben róla emlékeztünk.