Judit
3 °C
7 °C

Szekeres Imréé volt a nap ízléstelensége

2007.02.12. 18:49
Gyurcsány Ferenc országértékelésével indult a parlament tavaszi ülésszaka. A miniszterelnök meghirdette zászlóshajó-programját, de más is történt: Szekeres Imre új nyakkendőt vett, Lendvai Ildikó fodrásznál járt. A nap izéi.

A nap kérdése: bent marad-e Simicskó?

A KDNP-s Simicskó Lajos a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy szerinte az ellenzéknek nem célszerű kivonulni Gyurcsány Ferenc felszólalásairól. A Fidesz és a KDNP frakcióvezetése ezért megszavaztatta a képviselőit: legyen-e kivonulás vagy sem. Nos, két ellenszavazat és három tartózkodás mellett a kivonulás mellett döntöttek a képviselők, pedig a hétfői Népszabadság azt írta, hogy "sokkal több a ki-be vonulással elégedetlen képviselő, mint ahányan mellette állnak".

Simicskó Istvánnak ugyanakkor felajánlotta a frakcióvezetés, hogy Gyurcsány beszéde alatt is bent maradhat. A politikus végül nem élt vele.

A nap ízléstelensége: Szekeres Imre nyakkendője

A honvédelmi miniszter ferdén csíkos lilás szürkés nyakkendője önmagáért beszél.


Fotók: Barakonyi Szabolcs

A nap évértékelője: Gyurcsány Ferenc

Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként harmadszorra értékelte az évet. A hagyományt - a baloldalon - Medgyessy Péter teremtette meg 2004-ben, megirigyelve Orbán Viktor évi értékeléseit. Egyébként Orbánék kezdetben az évértékelés kifejezést használták, Medgyessyék viszont országértékelésnek nevezték el az év eleji, nagy lélegzetvételű beszédeket.

A műfaj máig legnépszerűbb darabja Medgyessy Péteré, aki 2004-ben többször is nekifutott az útelágazás szónak, amit végül nem is sikerült kimondania. (Most csak egy látványos nyelvbotlás volt, azt sem Gyurcsány, hanem a miniszterelnöki beszédre reagáló Dávid Ibolya követte el; az MDF elnökének a szélenergia szóba tört bele a bicskája.)

A nap ígérgetései

A gyermekszegénység csökkentése, ezer iskola megújítása, huszonnyolc kistérség felzárkóztatása, a tudásközpontok, valamint a kis- és középvállalkozások fejlesztése. Gyurcsány "zászlóshajóprogramjának" öt pillére mintha kevésbé lenne konkrét, mint az előző évek hasonló nekibuzdulásai. Talán nem véletlenül.

Gyurcsány a tavalyi évértékelőjében például munkabér-biztosítási rendszert, azonnali végkielégítést, valamint a kis- és középvállalkozások bankjának megalapítását ígérte. (A kis- és középvállalkozások mindig is ígéretrohamot váltottak ki a politikusokból.) A miniszterelnök két éve még "kiemelt fejlesztési iránynak" nevezte a zászlóshajóit. Akkor hét ilyen volt: az informatika és távközlés, a biotechnológia és egészségipar, az üzleti szolgáltató- és logisztikai központok, a járműipar, a turizmus, a környezetipar és a szórakoztatóipar. A Pécs-Budapest vasútvonal menetidejét másfél óra alá csökkentette volna (a leggyorsabb vonat is 2 óra 54 perc alatt teszi meg az utat az aktuális menetrend szerint), valamint megígérte a 4-es metró megépítését (szinte el se kezdték) és az 5-ös metró vonalának elkezdését (még terv sincs).

A nap frizurája: Lendvai Ildikó

Megújult külsővel lepte meg képviselőtársait Lendvai Ildikó. Új frizurája leginkább a nála hét évvel idősebb Tina Turner rocknagymamáét idézi.


A nap szójátéka: Mikola István

Ha valaki nem tudná, Hegyi Iván a Népszabadság sportrovatának munkatársa, és fárasztó szóvicceiről szerzett hírnevet a magyarok lakta területeken. Hogy mást ne mondjunk, a magyar futballválogatott Ciprustól elszenvedett vereségéről szóló tudósítás például a Gyalázatosz címet kapta. Nos, Hegyi Iván mind a tíz ujját megnyalhatná Mikola István volt egészségügyi miniszter interpellációjától, ami a ReformDeform címert kapta.


A nap debütálása: Tasnádi Péter

A nagy vidéki városok közül Pécs polgármestere nem volt országgyűlési képviselő - egészen mostanáig. Tóth Bertalan, az MSZP pécsi elnök lemondott mandátumáról, hogy helyét átadhassa Tasnádi Péternek. Az országgyűlési képviselői megbízatás és a polgármesteri tisztség között az 1994-es országgyűlési választás után szűnt meg az összeférhetetlenség, és ősszel máris hatvan képviselő indult települése polgármesteri posztjáért.

A nap évfordulója: Krassó György halála


Krassó György, a paktumdemokráciát elutasító Magyar Október Párt vezetője tizenhat évvel ezelőtt halt meg szívinfarktusban. Parlamenti közvetítésükben róla emlékeztünk.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?