A Fidesz ezután sem hallgatja Gyurcsányt

2007.02.12. 11:57
A Fidesz és a KDNP képviselői ezentúl is elhagyják a parlamenti üléstermet, ha Gyurcsány Ferenc előre bejelentett felszólalást tesz. A két frakcióvezetőn kívül Simicskó is bent maradhat viszont, ha akar.

A Fidesz ezután is kivonul a parlamentből Gyurcsány Ferenc miniszterelnök előre bejelentett felszólalásai alatt, jelentette be Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője a két képviselőcsoport közös ülése után hétfőn.

Navracsics szerint két ellenszavazat és három tartózkodó voks volt az erről szóló szavazáson. Azt azonban nem árulta el, kik ellenezték az akciók folytatásait. Később kiderült, Hoffmann Rózsa (KDNP) és Lanczendorfer Erzsébet (KDNP) szavazott nemmel a kivonulásokra. Salamon László (KDNP), Simicskó István (KDNP) és Horváth János (Fidesz) tartózkodott. Úgy tudjuk, többen felvetették, hogy ne csak az előre bejelentett felszólalások idején hagyják el az üléstermet.

Közlése szerint a frakcióülésen felajánlották a titkos szavazás lehetőségét is, de a többségi álláspont az volt, hogy nyílt szavazással döntsenek. Navracsics elmondta, hogy a kérdésről szóló vitában a a kivonulás megszüntetését nem pártolta senki, ellenben olyan álláspontok elhangzottak, hogy esetleg egyéb időszakokban is vonuljanak ki, ennek részleteit azonban nem árulta el a sajtónak a frakcióvezető.

Semjén Zsolt KDNP-s frakcióvezető azt tanácsolta a rendőrségnek, fontolják meg, hogy pszichikai bűnsegédként a kereszténydemokrata képviselőket is vonják eljárás alá, hiszen közölték, hogy lélekben a kordonbontókkal vannak. (A KDNP vidéken tartott frakcióülést a fideszes kordonbontó akció idején.)

Semjén azt is bejelentette, hogy Simicskó Istvánnak, aki a rendszeres kivonulást egyedüliként nyilvánosan is bírálta, felajánlották, hogy bennmaradhat az ülésteremben.