Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Nincs megállapodás gyógyszerárügyben

2001.05.30. 18:38
Még mindig nem tudni, miből fedezi az egészségügyi tárca azt a gyógyszerészek által 4,4 milliárd forintra becsült bevételkiesést, amely a minisztérium múlt héten kihirdetett árrésrendelete nyomán sújtja a patikákat, nem született ugyanis megállapodás a gyógyszerész kamara és Mikola István között a szerdai egyeztetésen. A jövő héten folytatódó tárgyalásokról az egészségügyi miniszter annyit közölt: a rendeletet nem vonják vissza, legfeljebb módosítják.
Nem sikerült megegyeznie a tárcának a gyógyszerészek érdekképviseleteivel, de közeledtek az álláspontok - jelentette ki Mikola István egészségügyi miniszter a gyógyszerész kamara elnökével folytatott megbeszélést követően szerdán. A miniszter azonban a tárgyalásokról semmilyen információt nem volt hajlandó közölni. Az egyeztetés előzménye, hogy a tárca egy rendelettel befagyasztotta a drágább gyógyszerek patikai árrését, amellyel a gyógyszerész kamara szerint legalább 10 százalékos bevételkiesést okoz a gyógyszertárakban, ellehetetlenítve ezzel a patikák mintegy felét.

Mikola István
A miniszter múlt héten kihirdette a vonatkozó rendeletet, holott a kamarával még folytak az egyeztető tárgyalások a bevételkiesés pótlásáról. A kamara szerint nem világos, hogy honnan teremti elő a miniszter a pótláshoz szükséges 4,4 milliárd forintot, amikor arra a költségvetés nem biztosít fedezetet. A pótlás egyetlen forrása így az idén rendkívüli módon alultervezett, 147 milliárdos gyógyszerkassza volna, amely az eddigi költések alapján több tízmilliárdos kiegészítésre szorul majd.

Mikola szerdai sajtótájékoztatóján, egy elejtett mondatban úgy fogalmazott: "minden eddigit felülmúlóan alakulnak a kassza kondíciói". Ezt a kijelentését később úgy magyarázta, hogy a kormány jócskán növelni fogja a 147 milliárdos gyógyszerkeretet, amely annak fényében, hogy az államnak ez nem választható, hanem kötelező feladata, nem igazán könyvelhető el a tárca sikeres politikájának.

Az árrés befagyasztását tartalmazó jogszabály bevezetése ellen a patikusok aláírásgyűjtő akcióba kezdtek, és két ízben is Orbán Viktor kormányfőhöz fordultak, aki arra kérte miniszterét, egyeztessen az érintettekkel. A tárgyalások a jövő héten folytatódnak, és Mikola kijelentése szerint olyan alkut keresnek, amellyel nem növekszik majd tovább a gyógyszerek ára. Az új gyógyszerárak egyébként június 11-én kerülnek a kormány elé, július 1-jétől ugyanis átlagosan 6,3 százalékkal kell többet fizetnünk az orvosságokért.