István, Vajk
19 °C
33 °C

Szili jelöltje váltja Tollert

2006.07.21. 21:15
Az MSZP elnöke is tekintélyét latba vetve ellátogatott a pécsi küldöttértekezletre, hogy a helyiek a szavazáskor el ne feledjék, kit akar Szili Katalin parlamenti elnök az intenzív osztályon fekvő polgármester utódának. A küldöttértekezlet megszavazta Tasnádi Péter jelölését.

Tasnádi Pétert, a Baranya Megyei Közgyűlés alelnökét jelöli az MSZP Pécs polgármesterének az őszi önkormányzati választásokra, döntött a párt városi küldöttértekezlete pénteken. Az értekezleten megjelent 122 küldöttből 113-an adták le szavazatukat, közülük 105-en szavaztak Tasnádi Péterre, hatan ellene, ketten pedig Juhász István városi elnökre.

A küldöttértekezletre azért volt szükség, mert a korábbi jelölt, Toller László jelenlegi polgármester június 19-én egy autóbalesetben súlyos sérüléseket szenvedett, kórházban fekszik, és kezelőorvosa szerint hosszú ideig intenzív kezelésre szorul.

A pécsi polgármester balesete miatt különleges figyelem közepette zajlott le Toller László szocialista jelölt utódlásáról szóló pénteki végleges szavazás. A várost ciklusok óta vezető politikus a múlt hónapban sérült meg úgy, hogy orvosai és párttársai meglátása szerint nem tudna eredményesen ringbe szállni az őszi önkormányzati választáson. Ezt maga Hiller István pártelnök jelentette be, amikor pénteken a pécsi küldöttgyűlésen felszólalt.

A helyi szervezetet és az országost is váratlanul érte az utódlási kényszer, ezért két jelöltet is el tudtak képzelni, aki Toller örökébe léphetne, de a héten Szili Katalin, a ház elnöke, és a város szülötte rábeszélte a pécsi szervezetet, hogy a "pártegység" jegyében lépjenek vissza az ő jelöltje, Tasnádi Péter javára. Tasnádi a Baranya megyei közgyűlés alelnöke, jelölése a városban sokakat meglepett. A két visszalépő közül az egyik, Gonda Tibor ajánlatot kapott, hogy cserébe a visszalépésért a megyei közgyűlési elnöki tisztséget kaphatja.