Szilárda
-4 °C
2 °C

Szili Katalin rendezkedett a Toller-utódok között

2006.07.19. 10:39
Szili Katalin kérésére lépett vissza két jelölt kedden este az MSZP pécsi választmányi ülésén, amelyen megválasztották, ki legyen az autóbaleset miatt kórházban fekvő polgármester, Toller László utóda - értesült az Index. A parlament elnöke ezzel saját favoritját, Tasnádi Pétert juttatta polgármester-jelölti pozícióhoz.

A pécsi MSZP-választmány kedden késő éjszakába nyúlóan választott polgármester-jelöltet, és a többség a Baranya megyei közgyűlés szocialista alelnökét, Tasnádi Pétert választotta Toller László utódjául.

Puch Szilit nyomta

A pécsi polgármester egy hónappal ezelőtt súlyos autóbalesetet szenvedett, azóta mesterségesen altatják. Bár erről már többször szó esett, a politikust várhatóan csak ezen a héten próbálják meg felébreszteni. Azt, hogy a balesetben elszenvedett agykárosodás után milyen állapotban lesz, még nem tudni, de az már biztos, hogy az októberi önkormányzati választás kampányában nem tud részt venni.

A karambol utáni hetekben hivatalosan minden szinten cáfolták, hogy Toller utódát keresnék, de rendre felmerültek nevek a polgármester-jelölti pozícióra. Egy MSZP-n belüli lobbicsoport, többek között Puch László támogatásával, magát Szili Katalint látta volna szívesen a polgármesteri székben, Szili azonban úgy döntött, inkább marad az Országgyűlés elnöke. Tasnádi viszont eddig nem tartozott a lehetséges Toller-utódok közé.

Meghajoltak a kérés előtt

Információink szerint a közgyűlési alelnök Szili Katalinnak köszönheti megválasztását. Szili ugyanis a szavazás előtt, zárt körben, a pártegységre hivatkozva azt kérte a másik két aspiránstól, Gonda Tibortól és Juhász Istvántól, hogy lépjenek vissza Tasnádi javára.

A két pécsi politikus meghajolt Szili, valamint még két, a helyszínen megjelent országos politikus (Kocsi László és Kerényi György) akarata előtt, Tasnádi azonban a visszalépések ellenére sem tudott meggyőző fölényt szerezni a pécsi MSZP-választmányban. A kedd esti ülésen a 62 tag közül 49 jelent meg a szavazáson, közülük csak 36-an szavaztak, és 26-an támogatták a megyei alelnököt az új megbízatásában.

Szili Katalint egyelőre nem sikerült elérnünk.

Kaptak más ajánlatot

Tasnádi abszolút meglepetésjelölt - kommentálták az Indexnek pécsi forrásaink, akik szerint Tasnádi mellett azért Gonda sem jár rosszul, mert a megüresedő megyei közgyűlési alelnöki tisztét ajánlották fel neki. Juhász pedig az utódlást véglegesítő pénteki küldöttértekezlettől alpolgármesteri tisztségre szóló ajánlatot kaphat lojalitásáért cserébe.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!