Erik, Alexandra
EUR 383,26 Ft
USD 365,19 Ft
9 °C
23 °C

Demszky ragaszkodik a pengefal eltávolításához

2003.02.20. 13:16
Demszky Gábor felfüggesztette a Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottságának szerdai döntését, amellyel három évre fennmaradási engedélyt adott a Terror Háza homlokzatához hozzáépített pengefalnak. Schmidt Mária, a múzeum főigazgatója viszont "aljas politikai támadásként" értékelte a felfüggesztést.
A főpolgármester csütörtökön elmondta: jogi és városképvédelmi szempontból egyaránt elfogadhatatlannak tartja a bizottság döntését, a bizottságot a téma újbóli tárgyalására kérte.

Demszky Gábor szükség esetén, a végleges rendezés érdekében, kész arra is, hogy a Fővárosi Közgyűlés elé vigye a pengefal fennmaradásának kérdését. A főpolgármester leszögezte, a Terror Háza Múzeum létjogosultságát nem kifogásolja, de elfogadhatatlannak ítéli, hogy a tulajdonos fővárosi önkormányzat engedélye nélkül erőszakosan, minden jogi aggályt félretéve építették meg a pengefalat. Véleménye szerint a bizottságnak az összes érvet elemezve kell ismét megvizsgálni a fennálló helyzetet, majd kizárólag városképvédelmi szempontból, valamint a jogi környezetre való tekintettel kell új döntést hozni.

Schmidt: Demszky buldózer

Demszky Gábor leszögezte, ez ügyben szó sincs politikai szempontú megközelítésről.

Schmidt Mária, a múzeum főigazgatója viszont "aljas politikai támadásként" értékelte a felfüggesztést. "Egyáltalán nem lepődtem meg: ez már az ikszedik kísérlet volt a főváros és a kormány részéről, hogy ellehetetlenítsék a múzeumot. Úgy látszik Demszky úr buldózerként rombol, ha már építeni és alkotni nem tud." - mondta az Indexnek a főigazgató.

A SZDSZ-es tagok távolmaradtak

A közgyűlés szakbizottsága szerdán többségi határozattal döntött a pengefal fennmaradásáról. Az ülésen az öt jobboldali bizottsági tag mellett négy szocialista volt jelen. A bizottság három szabad demokrata tagja nem vett részt az ülésen, így leszavazták a pengefal fennmaradását ellenző szocialistákat.

Nem indokolható a városképvédelmi bizottság három SZDSZ-es tagjának távolmaradása - mondta el az Indexnek Bőhm András, a szabaddemokraták fővárosi frakcióvezetője. Szerinte Demszky Gábor jogi és városképvédelmi szempontok miatt függesztette fel a bizottság határozatát, bár "száz százalékig" elismerte, hogy lépésre a három bizottsági tag távolmaradása kényszerítette a főpolgármestert.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek