Benedek
-5 °C
5 °C

Orbán nyilvános elégtételt akar Lendvaitól

2003.04.03. 12:51
A volt miniszterelnök a "Fehér lapok az Orbán-kormány bukása utáni korrupciógyanús döntésekről" című sajtóanyag terjesztése miatt perelte be az MSZP országgyűlési frakcióvezetőjét.
Az alperes és újságírók meghallgatásával folytatódott csütörtökön a Pesti Központi Kerületi Bíróságon az Orbán Viktor volt miniszterelnök által Lendvai Ildikó, az MSZP országgyűlési frakcióvezetője ellen indított személyiségi jogi per.

Orbán Viktor, személyiségi jogai megsértésnek megállapítása mellett, nyilvános elégtételre kötelezést, valamint egy forint összegű jelképes kártérítés megítélését kérte a bíróságtól annak a sajtóanyagnak a kapcsán, amelyet a szocialista politikus tavaly május 23-i sajtótájékoztatóján osztottak ki "Fehér lapok az Orbán-kormány bukása utáni korrupciógyanús döntésekről" címmel.

Lendvai Ildikó a tárgyaláson elmondta: azért tartott sajtótájékoztatót május 23-án, mert előző nap nyilvánosságra került az Állami Számvevőszék jelentése, amely átláthatatlannak minősítette közpénzek végső felhasználóhoz jutását.

Szólt arról is: a volt miniszterelnök által különösképpen kifogásolt szöveg nem tőle, hanem a tájékoztató előtt kiosztott sajtóanyagból származik. Egyúttal hozzátette: ez nem jelenti azt, hogy el kívánna határolódni az abban foglaltaktól.

Csak gyanúról beszélt Lendvai

Lendvai Ildikó úgy nyilatkozott, ő soha nem korrupcióról, hanem annak gyanújáról beszél, ha pedig idéz, akkor megjelöli forrását.

A szocialista politikus közölte: az említett sajtótájékoztatón ő úgy nyilatkozott, hogy az Orbán-kormány a közpénzt zsebpénzként kezelte. Mint mondta, kétségtelen, hogy súlyos és kemény kijelentésekkel illette május 23-ai sajtótájékoztatóján az ügyvezető kormányt, azok azonban nem mentek túl az akkori közbeszéd durvasági határán.

A tárgyalás június 5-én folytatódik, az alperes jogi képviselője által beidézni kért, a tájékoztató anyag készítésében részt vevő két személy meghallgatásával.