Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Orbánék 87 milliárddal írnák át a büdzsét

2004.06.10. 12:29
A Fidesz 86,7 milliárd forint átcsoportosítását javasolja a költségvetési törvényben. Orbán Viktor és Pokorni Zoltán bejelentette, a nemzeti petíció céljaira öt plusz egy törvényjavaslatot nyújtottak be a országgyűlésben, és kezdeményezik, hogy a büdzsé átalakításával járó módosításokat már a jövő héten tárgyalják meg a képviselők. A főként a MeH költségvetéséből, az informatikai tárcától és a Gripenek keretéből átcsoportosított források nagy részét, 50 milliárdot a hazai gazdák támogatására költené a Fidesz.
A nemzeti petíció komoly figyelmeztetés, az emberek nem a politikától és közélettől fordultak el, csak attól a politikától és közélettől, amely nem róluk szól - állította Orbán Viktor Fidesz-elnök a parlamentben, amikor Pokorni Zoltán alelnökkel bejelentették, hogy a kezdeményezés céljait törvényjavaslatok formájában nyújtották be az országgyűlés elé.

Öt plusz egy

A petíció tárgyalására tett első kísérlet a kormánytöbbség szavazatai miatt nem járt sikerrel - mondta Orbán, ezért a Fidesz az öt törvényjavaslat kidolgozásával ismét a képviselők elé viszi a Fidesz adatai szerint 1,2 millió ember által támogatott indítványokat. A gazdák támogatását, a gyógyszerárak megfékezését, a privatizáció leállítását, a lakástámogatást és a gáz- és energiaárak inflációhoz kötését előirányzó javaslatok mellé a Fidesz kidolgozott egy költségvetési módosító javaslatot is, amely összesen 86,7 milliárd forint átcsoportosítását tartalmazza.

A gazdákat támogatnák

A Fidesz vezetői elmondták, hogy a források mintegy 60 százalékát, 50 milliárd forintot a gazdák megsegítésére költenék, a maradék 36,7 milliárd pedig a többi négy területre kerülne. A költségvetés módosítására tett javaslat megjelöli azokat a területeket, ahonnan elvonnák a petíció céljaira költendő forrásokat. Pokorni Zoltán elmondta, hogy 22 milliárdot csoportosítanának át a MeH-től, 10-et az IHM-től, 5-öt a Pénzügyminisztériumtól, de csökkentenék a közszolgálati médiára és a Gripenekre szánt kiadási keretet is.

Újabb és újabb akciók

Orbán furcsállta, hogy a kormány saját ígéreteit is tartalmazó petícióval kapcsolatos javaslatot a kormányoldal szavazatai miatt a parlament nem vette napirendjére. A kormányoldal saját ígéreteire mondott nemet, ami vagy azt jelenti, hogy nem tudja megvalósítani azokat, vagy azt, hogy valami egészen másra készül - jelentette ki a pártelnök. Orbán hangsúlyozta, hogy pártja az EP-választás után is újabb és újabb akciókkal folytatja az ügyet, és még határozottabban próbálják meg sikerre vinni a "népakaratot" , ha jövő héten a parlament ismét leszavazná a törvényjavaslatokat.