Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

'Az önkormányzatok nem támogathatják a pártokat'

2003.09.23. 15:25
Vége az ingyenes párthelyiség-használatnak - adta hírül az Info Rádió. A Legfelsőbb Bíróság nemrég meghozott ítélete szerint ellentétes a pártok működéséről szóló törvénnyel, hogy kerületi szervezeteik jelképes összegért használhatják az önkormányzat által számukra biztosított helyiségeket.
A Fővárosi Közigazgatási Hivatal már három éve jelezte kifogásait azoknak a budapesti kerületeknek, ahol a pártok nulla forintért, vagy jelképes összegért bérelhették az önkormányzati helyiségeket.

Piaci alapú bérleti díjjal számolhatnak

Az Info Rádió értesülése szerint a napokban kapták meg az érintettek a Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálati ítéletét, amely a Fővárosi Közigazgatási Hivatal és az V. kerület vitájára tett pontot. A hivatal azt kifogásolta, hogy a pártok jelképes összegért használhatták az önkormányzat által számukra biztosított helyiségeket. Ez a gyakorlat véleményük szerint ellentétes a pártok működéséről szóló törvénnyel, amely kimondja, hogy a pártok költségvetési szervtől vagyoni hozzájárulást nem fogadhatnak el.

A közigazgatási hivatal álláspontja szerint a kedvezményes bérleti díj ilyen támogatás, ezért az erről szóló rendeleteket meg kell semmisíteni, és piaci alapú bérleti díjat kell megállapítani. Ez több kerületi önkormányzat esetében például hetven-nyolcvanszoros díjemelkedést jelentett.

Az V. kerület elvesztette a pert

A közigazgatási hivatal három éve ismertetett álláspontját öt kivétellel az összes kerületi önkormányzat elfogadta, majd további két kerület is csatlakozott hozzájuk. Az V. kerület ügyében a Fővárosi Bíróság úgy döntött, hogy mivel a kerületi képviselő-testület nem költségvetési szerv, így a párttörvény nem alkalmazható rá. Az ítélettel szemben a közigazgatási hivatal felülvizsgálati kérelemmel fordult a Legfelsőbb Bírósághoz, amely egy időközben meghozott alkotmánybírósági határozat alapján végül a hivatalnak adott igazat - közölte az Info Rádió.

A végső döntés szerint az V. kerületnek meg kell semmisítenie a pártoknak jelképes összegért juttatott helyiségekről szóló rendeletét, és új rendeletet kell alkotnia. A két másik budapesti kerülettel folytatott perben várhatóan szintén ilyen ítélet születik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!