József, Bánk
-7 °C
0 °C

Szükség törvényt bont

2003.05.21. 11:31
A Parlament előtti bokrokban kellett elvégezni folyó ügyeiket azoknak nyugdíjasoknak, akik az épület megtekintésére érkeztek csoportjukkal egy vidéki szeretetotthonból. A látogatók sem a belépéskor, sem az ötven perces idegenvezetés során nem használhatják a Ház WC-it. Az Országgyűlés vezetői tudnak a problémáról, de biztonsági okokra hivatkozva azt mondják: mellékhelyiséget nem tudnak biztosítani.
Egy kistarcsai szeretetotthon lakói, köztük néhány kilencven év feletti nyugdíjas a hétvégén az Országgyűlés épülete előtti bokrokban volt kénytelen dolgát végezni, miután kiderült, hogy sem a belépés előtti várakozás alatt, sem parlamenti körséta idején nem használhatják az épület mellékhelyiségeit, a környéken pedig egyetlen nyilvános WC sincs.

Tilos a p

Ma is szégyellem, de a szükség törvényt bont - mondja Balogh Julianna, a kistarcsai intézmény vezetője, aki megszervezte a 27 fős csoport számra a látogatást. Balogh Julianna szerint a több, ürítési problémával is küzdő nyugdíjas számára nem volt más lehetőség, hiszen a belépőjegyek átvételekor közölték: a Parlamentben nem lehet használni a WC-ket. A 65 és 91 év közötti csoport tagjai számára az egyórásra elhúzódott körséta előtt a környéken sem talált elérhető közelségben WC-t. Az idős turistáknak ráadásul más problémákkal is meg kellett küzdeni. A csoportvezető elmondása szerint ugyanis a botokkal, járókeretekkel mozgó nyugdíjasoknak csak többszöri kérésre engedélyezték a lift használatát, ám akkor is csak két fordulót. Így végül 10 nyugdíjas jutott fel a főemeletre a felvonóval.

Brüsszelben is tilos

Az Országgyűlés idegenforgalmi osztályán az Index érdeklődésére elmondták, hogy a Házban korábban sem engedélyezték a mellékhelységek használatát a turistacsoportoknak, erről pedig előre értesítik a szervezőket. Bár emiatt folyamatosan érkeznek panaszok, az épület biztonsági előírásai miatt nem engedhető meg, hogy a körséták ütemezett ideje szétcsússzon. A reklamálóknak a Néprajzi Múzeumot ajánlják, mint a legközelebbi, ilyen célokra igénybe vehető közintézményt. Bakos Emil, az Országgyűlés gazdasági főigazgatója elmondta, hogy 2000 óta két és fél millióan látogatták meg a Parlamentet, ami annál is érdekesebb, mert a brüsszeli Európa Parlamentre évente "csak" 400 ezren kíváncsiak, beleértve a politikusokat is. Bakos Emil hozzátette, a WC-k használata Brüsszelben is tilos a turisták számára.