Vilhelmina
11 °C
28 °C

Stockgeneration: a rendőrség vizsgálódik, de nem nyomoz

2000.08.30. 12:41
Az ORFK nem nyomoz, de vizsgálódik abban az ügyben, amelyről az amerikai Wired magazin számolt be nemrégiben. Az Index információi megerősítik a Wired értesüléseit, miszerint a tengerentúlon működő, Stockgeneration nevű, pilótajátékra emlékeztető befektetési konstrukciót szervező cégnél magyar munkatársak is dolgoztak. Lapunk úgy tudja, hogy a Wired magazin korábbi cikkében teljes névvel említett I. V. például könyveléssel is foglalkozott annál a Stockgeneration Ltd.-nél (SG), ahol működtették az online tőzsdejáték szervereit. I. V.-t megkérdeztük arról, hogy járt-e valaha Dominikában, illetve dolgozott-e az SG Ltd.-nél. Ő azonban csak annyit mondott: ,,ha akarják, úgyis ki tudják ezt nyomozni".

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) illetékesei megvizsgálják a Wired amerikai számítástechnikai lapban megjelent információkat, és a szervezett bűnözéssel foglalkozó szakértők ezután ítélik meg, hogy fennállnak-e azok a körülmények, amelyek megalapozottá tehetik az alapos gyanút - mondta el az Indexnek Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója. Garamvölgyi hozzátette: nem rendeltek el nyomozást az ügyben, és korábban sem folytatott ilyen tevékenységet a magyar rendőrség.

Az Index munkatársa több napos kutatás után jutott nyomára I. V.-nek, akivel végül sikerült egy személyes találkozót is megszervezni. Az SG Ltd. egykori munkatársa - aki információink szerint könyveléssel is foglalkozott a dominikai vállalatnál - megjelent ugyan a találkozón, de nem volt hajlandó nyilatkozni a cégnél végzett tevékenységéről, sőt még arról sem, hogy járt-e valaha Dominikában. A napszemüveges, láthatóan zavarban lévő egykori "munkatárs" csupán annyit mondott erről: "ha akarják, úgyis ki tudják ezt nyomozni".

A stockgeneration.com internetcím hátterében olyan piramisszerkezet épült fel, amelynek révén az újonnan érkező befizetésekből fedezték a régebbi ,,tétek" kifizetését - írta a Wired magazin.

A játék virágkora

A játék ,,virágkorában", 1999 táján már 275 ezren kapcsolódtak be a virtuális tőzsdébe. Ám, bármennyire népszerű volt a konstrukció, szükségszerűen eljött az a pillanatban, amikor az újonnan belépők által befizetett összegek nem fedezték a korábbiak jutalékát, és így összeomlott a rendszer.

A kifizetésekről egyébként sem lehet tudni, hogy milyen arányban jutottak vissza a befektetőkhöz, és mennyi tűnt el az eredetileg a játékosok által feltett összegekből.

Az amerikai Wired magazin szerint mindenesetre akár sokmillió dollárral is gazdagabbak lehettek azok a feltehetően orosz és ír, illetve talán magyar ,,vállalkozók", akik az online tőzsdejátékot elindították. Az ügyben állítólag már az FBI is nyomoz, mert alapos a gyanú, hogy a piramisra emlékeztető szervezet mögött az orosz bíróságok elől elmenekült, egykori Duma-képviselő, Szergej Mavrodi áll.

Mavrodi és az MMM

A pilótajátékot az SG Ltd. nevű dominikai cég üzemelteti, ám a stockgeneration.com elnevezést egy magyar vállalkozás, a budapesti székhelyű, V. V. Kopcsenov tulajdonában lévő Valver Kft. regisztráltatta domainnévként - a Wired szerint.

Szergej Mavrodi - akinek munkatársa volt állítólag korábban az a V. V. Kopcsenov, aki a budapesti Valver Kft.-t alapította - régebben már szervezett egy piramisjátékot, méghozzá Oroszországban. A Wired szerint egymilliárd dolláros nyereségre is szert tehetett ebből az akcióból az orosz vállalkozó, akit 1994-ben, feltételes szabadlábra helyezésekor Moszkvában ünnepeltek az MMM cég kisbefektetői.

Az MMM a klasszikus pilótajáték volt, amely nem valódi befektetéseken alapuló vállalkozásként működött, hanem a friss befizetésekből finanszírozta a régebbi tétek jutalékát (akárcsak az SG Ltd. esetében most történt, igaz, bonyolultabb módon). Az MMM 1994-ben óriási botrány közepette ment csődbe Moszkvában.

Mavrodi előélete

Szergej Mavrodit, az akkor legnagyobbnak számító orosz befektetési alap főnökét adócsalás vádjával letartóztatották, ám pár héttel később feltételesen szabadlábra helyezték. A Vlagyimir Zsirinovszkij által vezetett szélsőjobboldali Liberális Demokrata Párt által támogatott Mavrodi ezután - időközi választáson - bekerült az orosz törvényhozás alsóházába. Mavrodi egy olyan képviselő mandátumát nyerte el, akit korábban a maffia gyilkolt meg.

Mavrodi azért akart bekerülni a parlamentbe, hogy mentelmi jogot szerezzen, és így elkerülje az esetleges büntetőjogi felelősségrevonást. Az orosz parlament azonban 1997-ben megfosztotta e jogtól a vállalkozót, aki ezután ismeretlen helyre távozott.

A HVG szerint a görög származású Mavrodi - a szóbeszéd szerint - a nyolcvanas évek végén számítógépekkel üzletelt, és ebből a nem teljesen legális tevékenységből szerezte vagyonát. 1994-ben lett közismert, amikor is sajátos reklámkampányt szervezett az akkortájt alakult befektetési társaságának, az MMM-nek a népszerűsítésére: két alkalommal egy-egy napon át minden moszkvai vendége volt a metrón egy ingyenes utazásra.

Mavrodi ötlete a lakosságban bizalmat keltett, s hamarosan tömegesen bízták pénzüket a cégére, aminek nyomán rövid időn belül az egyik leggazdagabb orosz üzletemberré vált. Az időközben üzleti holdinggá terebélyesedett Mavrodi-birodalomhoz jelenleg 21 vállalat tartozik, amelyeket egy rendkívül szövevényes kereszttulajdonlási struktúra köt össze, valamint a negyvenes éveihez közeledő üzletember.