Árpád
-2 °C
4 °C

Stockgeneration: a rendőrség vizsgálódik, de nem nyomoz

2000.08.30. 12:41
Az ORFK nem nyomoz, de vizsgálódik abban az ügyben, amelyről az amerikai Wired magazin számolt be nemrégiben. Az Index információi megerősítik a Wired értesüléseit, miszerint a tengerentúlon működő, Stockgeneration nevű, pilótajátékra emlékeztető befektetési konstrukciót szervező cégnél magyar munkatársak is dolgoztak. Lapunk úgy tudja, hogy a Wired magazin korábbi cikkében teljes névvel említett I. V. például könyveléssel is foglalkozott annál a Stockgeneration Ltd.-nél (SG), ahol működtették az online tőzsdejáték szervereit. I. V.-t megkérdeztük arról, hogy járt-e valaha Dominikában, illetve dolgozott-e az SG Ltd.-nél. Ő azonban csak annyit mondott: ,,ha akarják, úgyis ki tudják ezt nyomozni".

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) illetékesei megvizsgálják a Wired amerikai számítástechnikai lapban megjelent információkat, és a szervezett bűnözéssel foglalkozó szakértők ezután ítélik meg, hogy fennállnak-e azok a körülmények, amelyek megalapozottá tehetik az alapos gyanút - mondta el az Indexnek Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója. Garamvölgyi hozzátette: nem rendeltek el nyomozást az ügyben, és korábban sem folytatott ilyen tevékenységet a magyar rendőrség.

Az Index munkatársa több napos kutatás után jutott nyomára I. V.-nek, akivel végül sikerült egy személyes találkozót is megszervezni. Az SG Ltd. egykori munkatársa - aki információink szerint könyveléssel is foglalkozott a dominikai vállalatnál - megjelent ugyan a találkozón, de nem volt hajlandó nyilatkozni a cégnél végzett tevékenységéről, sőt még arról sem, hogy járt-e valaha Dominikában. A napszemüveges, láthatóan zavarban lévő egykori "munkatárs" csupán annyit mondott erről: "ha akarják, úgyis ki tudják ezt nyomozni".

A stockgeneration.com internetcím hátterében olyan piramisszerkezet épült fel, amelynek révén az újonnan érkező befizetésekből fedezték a régebbi ,,tétek" kifizetését - írta a Wired magazin.

A játék virágkora

A játék ,,virágkorában", 1999 táján már 275 ezren kapcsolódtak be a virtuális tőzsdébe. Ám, bármennyire népszerű volt a konstrukció, szükségszerűen eljött az a pillanatban, amikor az újonnan belépők által befizetett összegek nem fedezték a korábbiak jutalékát, és így összeomlott a rendszer.

A kifizetésekről egyébként sem lehet tudni, hogy milyen arányban jutottak vissza a befektetőkhöz, és mennyi tűnt el az eredetileg a játékosok által feltett összegekből.

Az amerikai Wired magazin szerint mindenesetre akár sokmillió dollárral is gazdagabbak lehettek azok a feltehetően orosz és ír, illetve talán magyar ,,vállalkozók", akik az online tőzsdejátékot elindították. Az ügyben állítólag már az FBI is nyomoz, mert alapos a gyanú, hogy a piramisra emlékeztető szervezet mögött az orosz bíróságok elől elmenekült, egykori Duma-képviselő, Szergej Mavrodi áll.

Mavrodi és az MMM

A pilótajátékot az SG Ltd. nevű dominikai cég üzemelteti, ám a stockgeneration.com elnevezést egy magyar vállalkozás, a budapesti székhelyű, V. V. Kopcsenov tulajdonában lévő Valver Kft. regisztráltatta domainnévként - a Wired szerint.

Szergej Mavrodi - akinek munkatársa volt állítólag korábban az a V. V. Kopcsenov, aki a budapesti Valver Kft.-t alapította - régebben már szervezett egy piramisjátékot, méghozzá Oroszországban. A Wired szerint egymilliárd dolláros nyereségre is szert tehetett ebből az akcióból az orosz vállalkozó, akit 1994-ben, feltételes szabadlábra helyezésekor Moszkvában ünnepeltek az MMM cég kisbefektetői.

Az MMM a klasszikus pilótajáték volt, amely nem valódi befektetéseken alapuló vállalkozásként működött, hanem a friss befizetésekből finanszírozta a régebbi tétek jutalékát (akárcsak az SG Ltd. esetében most történt, igaz, bonyolultabb módon). Az MMM 1994-ben óriási botrány közepette ment csődbe Moszkvában.

Mavrodi előélete

Szergej Mavrodit, az akkor legnagyobbnak számító orosz befektetési alap főnökét adócsalás vádjával letartóztatották, ám pár héttel később feltételesen szabadlábra helyezték. A Vlagyimir Zsirinovszkij által vezetett szélsőjobboldali Liberális Demokrata Párt által támogatott Mavrodi ezután - időközi választáson - bekerült az orosz törvényhozás alsóházába. Mavrodi egy olyan képviselő mandátumát nyerte el, akit korábban a maffia gyilkolt meg.

Mavrodi azért akart bekerülni a parlamentbe, hogy mentelmi jogot szerezzen, és így elkerülje az esetleges büntetőjogi felelősségrevonást. Az orosz parlament azonban 1997-ben megfosztotta e jogtól a vállalkozót, aki ezután ismeretlen helyre távozott.

A HVG szerint a görög származású Mavrodi - a szóbeszéd szerint - a nyolcvanas évek végén számítógépekkel üzletelt, és ebből a nem teljesen legális tevékenységből szerezte vagyonát. 1994-ben lett közismert, amikor is sajátos reklámkampányt szervezett az akkortájt alakult befektetési társaságának, az MMM-nek a népszerűsítésére: két alkalommal egy-egy napon át minden moszkvai vendége volt a metrón egy ingyenes utazásra.

Mavrodi ötlete a lakosságban bizalmat keltett, s hamarosan tömegesen bízták pénzüket a cégére, aminek nyomán rövid időn belül az egyik leggazdagabb orosz üzletemberré vált. Az időközben üzleti holdinggá terebélyesedett Mavrodi-birodalomhoz jelenleg 21 vállalat tartozik, amelyeket egy rendkívül szövevényes kereszttulajdonlási struktúra köt össze, valamint a negyvenes éveihez közeledő üzletember.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?