Konrád
8 °C
26 °C

Vörös csillagot, horogkeresztet plakátoztak Budapesten

2004.04.23. 09:38
Eljárást indított a rendőrség két férfi ellen, akik horogkeresztet és vörös csillagot ábrázoló, valamint EU-ellenes plakátokat ragasztottak ki Budapest területén.
A rendőrség önkényuralmi jelképek használata miatt indított eljárást két férfi ellen, akik a fővárosban horogkeresztet és vörös csillagot ábrázoló, valamint EU-ellenes plakátokat ragasztottak ki - közölte a BRFK sajtóügyeletese péntek reggel az MTI kérdésére.

A 21 éves és a 45 éves férfi csütörtökön éjszaka helyezte ki a plakátokat. A VII.kerületi rendőrkapitányság a férfiakat kihallgatta, majd elengedte őket - tájékoztatott Horváczy Emese.

A kiragasztott plakátokon két kézfogás látható, az egyik horogkereszttel, a másik vörös csillaggal jelzett. A harmadik, csak egy kézfogásra nyújtott kézen az uniós zászló látható, alatta következő felirattal: "Lehet NEMET is mondani!" A plakátokon Szabad Magyarországért Mozgalom felirat is olvasható.

A Szabadságharcosok elnevezésű szervezet MTI-hez eljuttatott közleményében azt írja, hogy mintegy ezer nagyméretű plakátot ragasztottak ki csütörtök éjszaka Budapesten. A közlést Budaházy György és Novák Előd jegyzi.

Budaházy György a Szabad Magyarországért Mozgalom tagja. Neve és személyisége 2002-ben, az Erzsébet híd lezárásakor vált ismertté.

Tájékoztatni akartak
Budaházy és Novák vitatják a rendőrségi eljárást. Szerintük az EU-csatlakozás hátrányait ismertetni merőkkel már nem csak a parlamenti pártok, hanem a rendőrség is szembeszáll. Közleményükben arra hivatkoznak, hogy tudomásuk szerint az önkényuralmi jelképek ilyen ábrázolása nem bűncselekmény, mert a Btk. 269/B. § (2) bekezdése szerint nem büntethető, aki a cselekményt "a történelem, illetve a jelenkor eseményeiről szóló tájékoztatás céljából követi el".