Pokorni nem érti, hogyan maradhatott a helyén Szilvásy

2007.06.16. 11:51
Nem kormányátalakítás, hanem botrányos hatalmi osztozkodás történt, értékelte Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke az előző napi minisztercseréket szombati budapesti sajtótájékoztatóján. Döntött a párt elnöksége: Orbánt Varga Mihály helyettesíti.

Az a három személy – Kóka János gazdasági miniszter, Veres János pénzügyminiszter és a kormányfő –, aki az ország jelenlegi állapotáért felelős, a helyén maradt, így érdemi változásról nem lehet beszélni, mondta Pokorni Zoltán, aki a legbotrányosabbnak Szilvásy György ismételt miniszteri kinevezését tartotta.

A Fidesz alelnöke úgy értesült: az SZDSZ sem tartja elfogadhatónak, hogy Szilvásy továbbra is miniszter maradjon, s ő osztja ezt a véleményt.

"Szilvásy Györgyöt sorozatos botrányai már régóta alkalmatlanná tették szerepének betöltésére" – jelentette ki. Szerinte csupán egy magyarázata lehet az újbóli kinevezésének: a régi, hosszú múltra visszatekintő, baráti, üzlettársi, KISZ-es kapcsolat a miniszterelnökkel.

A Fidesz szerint azonban ez nem lehet elegendő ok arra, hogy a Magyar Köztársaság közhivatalát töltse be Szilvásy György. "Ha Gyurcsány Ferenc gondoskodni kíván egykori barátjáról, akkor ezt cégeiben tegye, és ne az ország közhivatalaiban" – fogalmazott Pokorni Zoltán.

A Fidesz alelnöke kifogásolta azt is, hogy Horváth Ágnes maradt az egészségügyi tárca élén.

Pokorni szerint "a hatalmi osztozkodás" magyarázata az MSZP-n és a koalíción belüli feszültség lehet. Gyurcsány Ferenc meggyengült és a szocialisták elégedetlenjei igyekeznek szigorúbb felügyelet alá vonni, aminek eszközeként Kiss Péter kancelláriaminiszterré emelését látták jónak.

A Fidesz előző napi elnökségi ülésén született döntéseket ismertetve elmondta, úgy határoztak, hogy Orbán Viktort akadályoztatása esetén általános alelnökként Varga Mihály helyettesíti.

Kósa Lajos az önkormányzati ügyekkel, Varga Mihály a gazdasági-pénzügyi, Pokorni Zoltán az oktatási, kulturális kérdésekkel foglakozik majd. Pelczné Gáll Ildikóhoz, akit hétvégén feltehetően a nőtagozat vezetőjévé is választanak, az uniós támogatási rendszer és a területfejlesztési kérdések tartoznak majd.

Az elnökség a népszavazás kapcsán áttekintette az elmúlt hetek fejleményeit is.

Az újabb kéthetes halasztás oka az lehet, hogy a kormány által irányított OVB-s többség mindenáron igyekszik megakadályozni, hogy még idén meg lehessen tartani a népszavazást, illetve addig életbe lép a költségvetési törvény módosítása, amely a Fidesz feltételezése szerint június 25-én újból hamis hivatkozási alapot teremthet a népszavazási kérdések elutasítására, vélekedett Pokorni Zoltán.

Szerinte ezt támasztja alá Szigeti Péternek a pénzügyminiszterhez intézett levele is, amelyben "egy szocialista politikustól, a kormány tagjától kér szakvéleményt arról, hogy a törvénymódosítás gátolja-e a kezdeményezést".

A párt most megvárja június 25-ét, az OVB következő ülését, és bíznak benne, hogy a köztársasági elnök szavának súlya, a józan ész, a magyar törvények elegendőek lesznek ahhoz, hogy az OVB a feladatát végezze, s ne Gyurcsány Ferenc politikai megrendelését hajtsa végre.  • Tippek
  • Árfolyam